Nu este adevărat, mai ales daca este o centrala in condensație.
Temperatura pereților nu are nici o legătură, decât daca e vorba de o casa de vacanta, in care nu încălzești zi de zi. Altfel, cantitatea de căldură necesara pentru a tine o temperatura X in casa este aceeași. Diferența o face caldura pierdută pe cos, iar pierderile sunt mari când temperatura apei e mare.
In cartea centralei trebuie sa îți scrie temperatură optima. Daca e in condensație, temperatura minima e cea mai eficienta.
Daca ti se racesc peretii si corpurile (mobilierul) din casa, atunci trebuie sa le reincalzesti din nou pentru a atinge temperatura prescrisa.
Peretii se racesc mult mai repede daca punctul de "0" se muta spre interiorul casei!
Iar necesarul de incalzire pentru peretii reci este mult mai mare daca punctul "0" este mai aproape de interior, de camera.
Nu ai înțeles ideea. Spuneam ca temperatura pereților nu are legătură cu temperatura apei din centrala. Daca pereții sunt reci, va fi nevoie de o cantitate mai mare de caldura si daca centrala e setata pe 45 de grade si daca e setata pe 70. In primul caz va dura mai mult, in al doilea mai putin, dar energia consumata pentru încălzirea casei va fi aceeași in ambele cazuri. Diferența e data doar de eficiență centralei, practic de ce se pierde pe cos.
Da. Si in plus, depunerile de calcar in centrala depind foarte mult de temperatura.
Si cu cat temperatura este mai mica, cu atât cantitatea de căldură recuperata prin condensație este mai mare, deci pierderea mai mica. La temperaturi mari, chiar daca centrala funcționează mai puțin ca si timp, eficienta scade, căldura pierzandu-se pe cos.
Total FALS!
Cu cat este mai mare diferenta de temperatura dintre camera si exterior, cu atat caldura scapa mai puternuc si consumul este mai mare.
Este asemanator cu curentul electric: cu cat diferenta de potential este mai mare, cu atat este mai mare si curentul.
La fel se poate compara si cu apa: cu cat diferenta de inaltime este mai mare, cu atat viteza (si cantitatea) apei care trece este mai mare.
Partial adevarat.
Daca tii termostatul pe 18°C - consuma putin dar stai in frig, se racesc peretii si apare condensul. Nu merita - nu esti la puscarie.
Ideal e sa tii centrala pe 21, 5-22°C.
Daca depașești 22°C pentru fiecare grad in plus consumul creste destul de mult.
A mea sta pe 17, si e cald, stau in boxeri si tricou prin casa cat naibi sa-i dai, sa o pui pe 25 sa faci sauna in casa? )
PS : Condensul apare atunci cand este prea mare diferenta intre temperatura de afara si cea din casa.
Nu. Ca sa aibe un consum cat mai economic, trebuie sa nu **** butonu de la termostat, sa te joci la grade. Alegi o temperatura care crezi tu ca e confortabila, si o lasi sa mearga in permanenta.
Ea va porni doar cat sa corecteze un pic cand scade cu jumatate de grad sau un grad, si va sta pornita maxim 5 minute.
Peretii sunt calzi, mobila tot, centrala nu va face un efort mare sa mentina temperatura.
Daca insa o opresti spre exemplu 4 ore sa zicem, si ii dai drumu, temperatura deja scade, si se racesc si peretii, si o sa-ti duduie caloriferele de fierbinti, ca sa incalzeasca toata casa
Am testat eu. A venit ingineru de gaz cum vine in fiecare an, sa faca verificarea, si mi-a umblat la ea, mi-a pus-o programata.
Am zis ok hai sa o las asa sa vedem, I-am dat eu 3 timp.
de la 4:50-07:00 de la 10-13, si de la 17 la 23 cred.
Mi-a consumat de m-a rupt, si am mai stat si ca prostu in frig.
In 2 zile mi-a consumat 4£. (20 lei in bani romanesti)
Pe cand daca o las pe constant, imi mananca cam 20 centi pe zi, si e si cald in permanenta.
Am testat-o si am rastestat-o, si mie imi si arata exact in bani, cat consuma pe zi, ca am contoar cu cartela.
Cel mai economic e sa o lasi pe o temperatura constanta, si in permanenta on.
Aici intri în termomecanica și termodinamica și nu e prea cred ca e elementul tău. Optim o centrala arde cel mai bine gazul atunci când are focarul la temperatura de regim (ca o mașină cu "apa" la 90). Evident ca în cazul combustibililor fosili cu cât focaru e mai cald, cu atâta arderea e mai eficienta. O centrala data tare va avea multe porniri opriri, pe când o centrala data mai încet va merge mai pe întins, cu porniri/opriri mai lungi. Arderea gazului o va face mai eficient cea care merge perioada mai îndelungată. Diferenta de consum e sub 10% oricum?