| Incapatanatul11 a întrebat:

Este Azbestul periculos pentru plamani? sau e doar o inventie a firmelor producatoare de tabla? Si daca as vrea sa-mi schimb azbestul ce-as putea face cu el? la ce se mai foloseste?

Răspuns Câştigător
| nostatic a răspuns:

Salutari.

Bolile care sunt asociate cu expunerea la Azbest:
1. Asbestosis - o boala a plamanilor. Plamanii reactioneaza la fibrele de azbest (invizibile pentru ochiul uman) producand un acid care deterioreaza tesutul. Cicatricile astfel rezultate pe suprafata plamanilor se agraveaza pana in momentul in care acestia inceteaza sa functioneze cu totul. Perioada necesara bolii pentru a se dezvolta este 10-20 ani.
2. Mesothelioma - Cancer al plamanilor si cavitatii toracice. Te sfatuiesc sa cauti mai multe detalii despre acest tip de cancer, mai complex decat ce iti spun eu aici. Spre deosebire de cancerul plamanilor, acesta nu este influentat sau asociat cu fumatul. Perioada necesara bolii pentru a se dezvolta este 20-50 ani. Prognoza de vindecare este una sumbra, majoritatea celor diagnosticati murind in mai putin de 12 luni din momentul diagnosticului.
3. Cancer - Cancer al plamanilor, tractului gastro-intestinal, rinichi si laringe. Perioada necesara dezvoltarii bolii - 15-30 ani.

Azbestul este interzis in majoritatea lumii, dar astea sunt masuri relativ recente. Pericolul este ignorat cu desavarsire in Romania, desi este interzis si pe teritoriul Uniunii (din 2006 cred). In satul bunicilor mei foarte multe case sunt inca acoperite cu azbest.

Si mai sinistru este ca firmele care inca produc Azbest investesc foarte multi bani in publicitatea online, costul per keyword pentru "azbest" fiind unul dintre cele mai mari ($65).

Ce ai putea sa faci cu el? Sa te comporti ca si cum ai avea un deseu toxic in apropiere - il inlaturi - nu in natura sper din toata inima. Nu stiu daca exista firme in Romania care se ocupa de debarasarea acestui material. Cred ca cel mai responsabil lucru ar fi sa suni la Garda de Mediu si sa te consulti cu ei despre debarasare.
Sper ca te ajuta raspunsul.

6 răspunsuri:
| pepe a răspuns:

Este foarte periculos, eu am lucrat cu plăci de azbest şi am folosit de fiecare dată mască de protecţie.
http://www.incasa.ro/......648_1.html

regis
| regis a răspuns:

Azbestul este intr-adevar periculos pentru plamani, dar banuiesc ca nu ai de gand sa faci inhalatii big grin.
La acoperisuri s-au folosit foarte mult placile de azbociment (deci nu azbest, acesta jucand doar rol de armatura), indeosebi la anexe sau garaje, insa pericolul nu rezulta atat din folosirea lui, ci din procesul de fabricatie. Ba mai mult, distrugerea placilor este mult mai daunatoare decat pastrarea lor pe acoperis, intrucat prin spargerea lor intr-adevar se poate inhala praful care va contine fibre de azbest.
In UE, ca de altfel si in Romania de ani buni, este interzis intr-adevar azbestul. Dar atentie, nu este interzisa folosirea lui de catre populatie, nu iti interzice nimeni sa il pastrezi pe casa, interdictia se refera la FABRICAREA azbestului.
Deci inca o data: mult zgomot pentru nimic.

| Marian_2691 a răspuns:

Nu numai pentru plamani, este cancerigen

| Incapatanatul11 explică:

Da, am citit articolul, foarte interesant. Eu nu lucrez la o fabrica de azbest, doar ca am pe acoperisul casei si pe o debara. Dar nu se misca, nu e deteriorat deci slabe sanse sa inhalez fibre dupa cum spune acolo. Oricum am de gand sa-l schimb repede, mersi pentru raspunsuri.

| alin_5705 a răspuns:

Din cate stiu eu astbestul contine urme de radiatii, acesta este motivul pentru care nu se mai fabrica.

| apopa2024 a răspuns:

Descoperiți soluții profesioniste pentru repararea, renovarea și montarea acoperișurilor cu maeștri experimentați - https://anunturi-

reparatii-acoperis.ro/