Presiunea maxima nubare voie sa depaseasca 6 bari.
Presiunea se poate reduce prin micșorarea capacitatii de pompare, prin credterea consumului, prin regulatoare de presiune sau pur si simplu prin unele avarii.
Si atunci de ce nu explodeaza la om in casa instalatia caci in oras sunt 5 bari! ar trebui sa explodeze la 5 bari! cum e obtinuta presiunea? ce fel de pompe! ca si la circular?
Pai 5 bari e sub 6 bari... La om in vasa trebuie sa reziste mai mult, nu cunosc la cat se proiecteaza, dar tevile de cupru, de exemplu, rezista la peste 60 de bari.
Presiunea de 7 bar este enorma, poti avea defectiuni frecvente in instalatie. Probabil societatea de distribuire a apei a micsorat intentionat presiunea, pentru a preveni defectiunile inutile, mai ales in casele oamenilor.
Eu cat timp am lucrat cu un instalator, apareau doar probleme la locuintele care aveau retele de apa cu presiune ridicata, si se instala un regulator de presiune, chiar la intrarea conductei inspre locuinta.
Daca nu ma insel, presiunea recomandata in instalatiile casnice este in jur de 2 bar, deci ceea ce ai acolo este suficient, daca este racord mai mare de 1", pentru a asigura si debitul necesar mai multor alimentari simultane (chiuvete, bai, dusuri).
Mie 3,5 bari mi se pare destul de mare! nu poate pusca ceva?
Instalatiile normale (cupru/fier/ppr) rezista lejer sub 10 bar, problema sunt bateriile ieftine, si mai ales furtunasele de racord de sub chiuvete. Alea pot ceda pe neasteptate.
Un robinet mai inchis sau mai deschis, stabileste doar debitul, nu si presiunea maxima. Daca inchizi putin robinetul, presiunea va scadea doar in timp ce consumi apa, iar cand o inchizi, va urca tot pana la acei 3, 5 bar.
Doar un regulator poate scadea presiunea la 1, 5-2 bar, indiferent daca consumi apa sau nu.
Stai ca m-am prins, intr-adevar 7 bari e enorm si 3.5 bari e foarte mult
mi-am adus aminte ca am folosit o centrala termica, care cand scadea sub 1bar trebuia sa dau de un ventil, si sa las pana la 2 bari, dar in nici un caz peste 2.5 bari pentru ca tevile erau din plastic si facea bum!
multumesc de clarificare
De unde sa iua regulatorul ca il iau acum!
In instalatiile magistrale am impresia ca se folosesc presiuni foarte mari, pentru a preveni fluctuatiile datorate consumului.
La serviciu (un hotel pe 6 nivele), presiunea in instalatiile interne sunt setate undeva intre 1, 5 si 2, 5 bar, pentru apa rece si apa calda. Dar agentul termic vine in conducte de ~20cm sau chiar 30, iar presiunea in ele este de peste 8 bar.
Dar de ce nu se intampla defectiuni in casele oamenilor acum, asta e intrebarea! Inainte puscau rocordurile flexibile asa! acum cand pun mana pe ele nu mai sunt tari! inainte erau tari ca piatra desi acum robinetii sunt deschisi la maxim! cum e obtinuta oare acasta presiune de 3, 5 bari!
Cu pompe, EVIDENT
apa potabila nu poate ajunge la clienti fara sa fie pompata in reteaua de apa
Cam orice magazin pentru instalatii tehnice/sanitare are asa ceva, trebuie sa alegi doar diametrul pe care il are conducta principala.
https://www.dedeman.ro/....../result/v2
Dar de ce nu se intampla defectiuni in casele oamenilor acum, asta e intrebarea! Inainte puscau rocordurile flexibile asa! acum cand pun mana pe ele nu mai sunt tari! inainte erau tari ca piatra desi acum robinetii sunt deschisi la maxim! cum e obtinuta oare acasta presiune de 3, 5 bari! Nu s-a mai intamplat sa puste vreun racord la nimeni!
La mine in cmainul din curtea mea am politub de 2 toli! acel politub de 2 toli la cati bari rezista?
Eu i-am sunat pe cei de la apa ca sa reduca presiunea de 3, 5 bari la 2, 5! ei zic ca nu pot! doar regulator!
De regula, pe orice teava scrie presiunea si temperatura maxima suportate. Nu am idee pe la ce presiuni rezista politubul...
Cred ca s-a extins reteaua de apa in draci in 21-22 de ani
dar firma de apa potabila... NU!
Se poate intampla ceva?
Cu cat e presiunea mai mare cu atat e mai periculos
nu numai ca ti se sparg tevile, dar poate sari o bucata din instalatie si EFECTIV SA TE OMOARE
cu cat presiunea e mai mica, cu atat apa curge mai "lenes" la robinet si nu ajunge la etajele superioare de la blocuri
NU stiu presiuni, stiu doar printzipuri, se pare ca NoTurbina stie, asculta-l pe el
RealKing01 întreabă: