Daca iei legatura cu un furnizor de panouri, iti va face el calculul, pe baza consumului actual.
Daca tu consumi 10 kWh zilnic, ai sa zicem minim 8 ore de lumina pe zi, teoretic ti-ar ajunge o instalatie de 1.25 kW. Dar cum intr-o zi consumi mai mult decat in alta, tu trebuie sa iti acoperi vârfurile de consum, probabil un 2 kW ar fi indicat.
Posibil sa fie unii factori care sa influenteze acest calcul, cei care se ocupa cu panouri se pricep mai bine. Ca si idee, unui vecin i s-a recomandat o instalatie de 6 kW, dar asta pentru ca el nu inmagazineaza, ci e legat la retea. In acest caz, problema este ca tu vinzi curentul ziua cu 25 de bani si ai nevoie de el noaptea, cand il cumperi cu 1 leu. Astfel, pentru a fi autonom, el trebuie sa produca de cca. 4 ori mai mult decat necesarul, de unde deduc ca din calculul firmei care i-a montat instalatia necesarul lui era undeva la 1.5.
Da, este corect ce spui. Eu prefer off grid, fiindcă nu vreau să mă înhăitez cu hoții de la Electrica. Voi înmagazina excesul în apă caldă, aer comprimat, etc.
După calculele mele, un kit de 6 kwp ar fi suficient, făcând treabă bună chiar și pe vreme rea.
Eu zic ca e prea mult, eu consum 6kWh in doua zile, tu vrei sa ii produci intr-o singura ora. Dar cel mai sigur e sa incepi cu o putere mai mica, iar daca nu face fata, mai adaugi cateva panouri, mai cateva baterii...
Teoretic, cam 6 kW ar trebui să ajungă.
Sugerez utilizarea în paralel a unui generator eolian de cca 1 kW, care să ajute mai ales noaptea.
La unul de 6 m-am gândit și eu, dar o să mă usuce costurile. La modul ideal nu mi-ar trebui mai mare de 3, dar apariția soarelui nu-i mereu ideală. Bine, asta exceptând cazul în care nevastă-mea va putea să accepte faza aia cu "pe rând, dragă, pe rând, că rupi acumulatorii".
Cât despre eoliană, m-am gândit și la ea. Numai că pentru ce vreau eu prețurile sunt al dracului de sus. Poate găsesc un motor în CC, fără perii, la preț de omenie.