Tutunul este o planta care necesita mai multe faze de tratament intre plantare si fumat.
In primul rand, tutunul se planteaza din rasaduri, la distanta de cca. jumat de metru intre ele.
Planta creste destul de inalt, deseori chiar si peste 2m.
In asemenea conditii, un balcon este suprafata relativ mica pentru a face o "plantatie" suficienta pentru un an.
Chiar daca planta creste, frunzele se recolteaza pe etape de crestere, dupa care trebuiesc tratate (uscare, macerare) in conditii foarte riguroase, greu de realizat intr-un apartament.
Ce poti face?
In drumurile tale prin tara intereseaza-te de cultivatori de tutun. De la ei poti cumpara tutun in diferite faze de tratament, la preturi accesibile (20-30 lei un kg de frunza uscata sau 100-150 lei gata preparata si taiata firicele (se pot gasi vanzatori si pe OLX).
Daca nu fumeaza mult (sub 10 bucati zilnic), atunci dintr-un kilogram isi poate prepara tigari pentru 3-4 luni de zile sau chiar mai mult.
De la o planta crescuta pe balcon abia daca ai aduna de cateva tigari. Chiar daca frunzele de tutun sunt mari, cultivarea lui intr-un singur balcon este departe de a asigura consumul unui fumator mediu. Probabil ar fi nevoie de toate balcoanele din bloc, daca blocul e suficient de mare.
Apoi la fel de departe e cultivarea tutunului de fumatul unei țigări. Cum nu e suficient sa cultivi grâu in ghiveci pentru a inlocui pâinea, nu e sificient nici sa ai planta de tutun. Frunzele se culeg, se pun la uscat moment după care ele trec de la cultivatorul de tutun la o fabrică de prelucrare.
Astfel, chiar daca ai gasi un cultivator de tutun, inca nu ai rezolvat nimic.
Pentru a ajunge in tigara, tutunul este procesat industrial, fiind selectat, fermentat, fiert, aromatizat, tocat, abia apoi introdus in foițe, împreună cu filtrul.
Fara aceste prelucrari nu vei obtine decat o mahoarcă puturoasă, pentru care e pacat sa irosesti foitele si chiar timpul.
Pai, nu-l ajuti cu nimic daca-i gasesti solutii sa-si creasca singur tutunul, ca tot asa repede poate sa moara de cancer la plamani.
dca vrei sa-l ajuti c u adeavarat, convinge-l sa renunte la tutun, maia els daca este sarac si nu au bani, in loc sa-i arunce pe tigari si ulterior pe medicamente si tratamente grele, de cancer la plamani.
Iti va fi foarte-foarte dificil, deoarece ai nevoei de o puta de peste 20. 000km lungime
Corect corect important este sa o ai mai mare de cat distanță!
Nu e nimic o iau pe partea cealaltă de glob și s-ar putea sa fie mai puțini Km
Tigarile BIO sunt facute din tutun ne-tratat chimic.
La fel BIO sunt si tigarile de foi, pipa si narghilea cu tutun.
Daca sunt preparate "traditional", secular, atunci dauneaza mult mai putin sanatatii decat gazele de esapament produse de masini!
anetta întreabă: