Buna,
Acuma va depinde de costuri. Majoritatea folosim cu gaze si cu calorivfere unde investitia poate porni de pe la 15 mil si poate ajunge la mai mult. Acuma depinde ca trebuie sa ai grija cu ea dar merge foarte bine si revizia se face la doi ani, sau in functie de producatir.
Panouri radiante consuma curent si curentul se tot scumpeste, scumpeste, acum, centrala este mai indicata si pentru fluxul de apa calda din casa.
Succes
De ce nu sint bune cele cu elementii prin podea? La panouri am unele indoieli.
Multumesc, la panourile radiante m-am gindit si eu ca imi ridica prea mult costurile. Plus ca imi iau locurile tablourilor. Acum am calorifere normale, stiu cum functioneaza. Nu stiu cum este cu cele cu incalzirea prin podea. Tot pe gaz, nu electrica (stiu ca este si asa). Recunosc, la varianta asta m-am gindit din cauza spatiului, a tevilor insirate... Daca fac perete fals sa le ascund, pierd din spatiu. Ar fi alte inconveniente? Presupun ca nu se sparg.
Buna,
In principal nu se sparg si inconveniente nu ar trebui sa fie, decat sa iei calorifere bune si aerisitoare se mai folosesc niste aerisitoare speciale
Centrala de apartament normala, pentru randament mai mare puteti lua centrala cu condensatie, atentie insa la evacuarea condensului, este foarte acid si ar trebui neutralizat. Si daca va permiteti pe langa centrala, este bine sa va luati aparate de climatizare care sa functioneze si pe racire si pe incalzire, acestea in perioadele de primavara si toamna sunt mult mai economice decat centrala, deoarece functioneaza in regim de pompa de caldura, pot scoate pana 2.5 kW caldura la 1 kW consumat.
Incalzirea prin pardoseala e scumpa intr-adevar! Costurile de montare, pentru ca investitia se va amortiza in timp! Vei plati mult mai putin daca este racordata la centrala pe gaz ( nu electric). Problema este alta: va trebui sa spargi, nu sa ascunzi... teava se monteaza pe un polistiren de cca. 30-40, chiar si 100 mm, ci nu direct pe sapa sau caramida!
Salut,
Cel mai rentabil e centrala pe gaz. Fie ca ai elementi in podea, sau pe perete, tot aia e, doar ca te costa mai mult prima varianta.
Cu panouri? Iti sare factura la curent de n-ai aer.
Indiscutabil centrala termica pe gaz, cu calorifere normale, cu robineti termostatati si termostat de ambient.
Ti-as recomanda totodata si termoizolarea tavanelor si a peretilor exteriori cu rigips+vata minerala, in spatele rigipsului putand fi "ascunse" si tevile. Eu as opta insa pentru instalatia aparenta, nu mi se pare chiar atat de inestetica, eventual o poti ascunde intr-un pat pentru cablu.
Daca bugetul este mai auster, pentru tavane poti opta pentru o solutie foarte simpla si foarte ieftina: polistiren+tavan fals. Lipesti polistirenul direct pe tavan, aplicand adezivul cu gletiera cu dinti, ca la gresie, iar apoi peste acesta aplici dale de tavan fals, cu adeziv tip silicon.
Incalzirea prin podea este solutia optima pentru spatiile foarte inalte, dar intr-o locuinta de bloc are mai multe neajunsuri. PArtile acoperite de mobilier si covoare vor avea o eficienta scazuta, inertia termica este mare, adica daca pleci doua saptamani de acasa, cand te intorci va trebui sa astepti 2 zile pana se incalzeste. Incalzirea in pardoseala este recomandat sa fie dublata de un sistem de incalzire cu calorifere, insa din motive de marketing se ascunde acest lucru.
Panourile radiante sunt scumpe, consuma mult si la fel au nevoie de mult timp pentru incalzire, iar in plus nu fac nici apa calda.
Bună.
Panourile sunt mai rentabile, centrala te rupe la factura de gaze!
Pa, pa.
Intrebarea a fost pusa de mama si ea a dat funda. Dar eu consider ca asta este un raspuns de expert. Ati spus lucruri care, asa cum ziceati, din motive de marketing sint omise. Eu v-am dat vot bun.
Multumesc pentru aprecieri si pentru vot; nu e problema de funda, cred ca am suficiente... Important e ca informatia sa va fie de folos.
Incalzirea pe lemne si gaz e mult mai ieftina decat cea care foloseste energia electrica!
Lemne nu am unde sa depozitez la bloc. E oras mare, nu merge cu depozitul linga bloc.
Stiu mai multe decat crezi, dar este un pic mai greu de explicat. Pe scurt ar fi: puterea calorica a unui combustibil este cata caldura da respectivul combustibil, si o centrala nu poate obtine mai mult din asta, dar din arderea respectivului combustibil rezulta niste vapori (si stii ca din arderea metanului chiar rezulta destul de multi vapori de apa), din care, prin condensatie, o centrala poate sa recupereze ceva "extra". Din aceasta cauza se zice ca are randament supraunitar.
15 mil de ce? O centrala bunicica, cum ar fi Baxi, costa de la 2700-2800 de RON in sus, caloriferele (toate la gramada) costa vreo 800-900 (la un apartament cu 3 camere), tevile, fitingurile si armaturile coasta si ele vreo 500-600, deci o instalatie de incalzire costa de la 4000 ron in sus.
Pardon, o centrala in condensatie costa atat. O centrala fara condensatie costa de la 2200 in sus (sau de la 1900, daca iti iei un Ariston).
In plus la cele ce au fost spuse, daca aveti cumva un balcon cu orientare spre sud, se pot monta, la nivelul parapetului acelui balcon, panouri solare, care vor taia destul de mult din cheltuielile de incalzire in perioadele insorite de primavara-toamna, si la cheltuielile pentru prepararea apei calde menajere pe toata perioada de vara. Trebuie insa facut un calcul in privinta rentabilitatii, sa nu coaste mai mult sistemul asta decat s-ar putea economisi la factura de gaz (insa pretul la gaz tot creste...).
Eu am panouri in casa de 3 ani de zile si sunt foarte multumit. In primul rand pentru confort, design si economie la factura de incalzire. Locuiesc la etaj 4 din 8 intr-un ap cu 3 cam. Iarna trecuta am platit cca 260-270 lei/luna tot ce inseamna consumator de energie electrica, pe cand vecinii mei care au centrala termica plateau cca 200-220 lei/luna + factura de lumina de cca 100-120 lei/luna. Am iesit cu mult mai bine decat ei.
Incalzirea prin pardoseala ridica praful in abundenta. Vei avea mari batai de cap.