Sa rupi o frunza si mergi la un magazin fitosanitar sau daca cunosti un inginer agronom intreaba-l doar daca vede frunza iti poate spune daca este vorba de mana sau excremente de paianjen sau muste
la smochinul mei dupa ploaia de alaltaieri au cazut fructele si frunzele devin maronii
chiar si frunzele verzi cad din gutui si prunele le pot aduna cu lopata de pe jos
Bolile smochinului sunt luate de la vegetatia autohtona. Eu am terminat horticultura
Fructele smochinului sunt apreciate in terapeutica naturista datorita aportului energetic pe care il ofera organismului, datorita continutului (vitamine, magneziu, potasiu) si proprietatilor: expectorant, emolient, diuretic, laxativ. Smochinele sunt considerate remedii naturale utilizate in tratamentul constipatiei, bronsitei, guturaiului, afectiunilor respiratorii, laringita, pneumonie, iritarea tractului digestiv (macerarea unei prune si a unei smochine), inflamatii ale gingiilor, abcese.
Frunzele de smochin sunt si ele intrebuintate in tratarea unor afectiuni ca: tuse, reglarea menstruatiei, tulburari circulatorii. Decoctul de fructe de smochin este recomandat in tratarea bronsitei. Ramurile tinere de smochin pot fi utilizate datorita efectului laxativ pe care il au. Smochinele se recomanda a se consuma proapete pentru valoarea energetica, sau sub forma de sirop.