Porumbul nu se mai seamănă manual de cateva sute de ani. Pentru suprafete mici exista seamanatori trase de cai.
Daca vrei neaparat manual, pui ață sa mergi cat de cat drept, iei o sapa mica si te pui pe treaba. o gropita, o samanta, o gropita, o sămânță, bineinteles acoperita dupa. Manual iti poti alege singur distantele, semanatorile au distante de 70-75 cm intre randuri, iar intre plante depinde dd soi. Hibrizii performanti se seamana foarte desi vreo 15 cm sa zicem), in timp ce soiurile traditionale au nevoie de spatiu mai mare, cam dublu.
Ah, sa nu incurcam bor anele. Porumbul se seamana, nu se planteaza si se rareste, nu se copileste. Plantarea presupune semanarea intr-un patul, iar abia cand plantele sunt marisoare se planteaza in locul dorit (la rodii, ardei, vinete, varza etc). Copilirea este ruperea lastarilor fara rod de pd fiecare planta in parte; se practica in special la rosii.
Distanta aia se face din reglaj la semanatoare, dar si asa apar uneori mai des. Daca vrei sa o faci manual, va fi de munca, si indiferent ca faci semanare mecanizata sau manuala, vor mai rasari si aiurea, de aceea se face cand plantele sunt mici, de 30-50 cm inaltime operatiunea numita popular "copilit" adica se raresc si raman cele mai viguroase plante la distantele dorite una de alta. Distantele difera mult si in functie de soiul de boabe semanate dar si de sol.
Ionici_Florin_1977 întreabă: