Depinde cat veti locui acolo si in ce fel veti folosi apa. Daca locuiti multe zile consecutiv, iti va trebui un boiler cat mare (80-100l), deoarece odata incalzita toata apa va consuma foarte putin curent pentru a o mentine la temperatura. Unii socotesc cata apa calda folosesc la un dus, insa e putin gresit calculul, pentru ca apa calda folosita va fi inlocuita continuu cu apa rece, astfel incat pe masura ce folosesti apa din boiler temperatura ei va scadea. Deci din 80l de apa calda, poti folosi o data probabil 40, pentru ca deja va curge doar calduta.
Daca mergi la tara doar in weekend, boilerul va deveni nerentabil, este mai recomandat un instant.
Oricare solutie o alegi, ai grija ca instalatia sa fie executata astfel incat sa poata fi golita complet pe timpul iernii (adica pornind de la punctul cel mai jos, unde se va face golirea, tevile sa nu coboare pe nicio portiune. Daca undeva trebuie sa cobori, neaparat sa iti puna un robinet de golire. Cand cumperi boilerul, hidroforul sau orice alt aparat, sa ceri instructiuni de golire, unele modele de boilere neputand fi complet golite decat dupa demontare. Pentru eventuale scurgeri care nu le poti goli de apa (sifon de pardoseala, vas WC) foloseste antigel sau sare de bucatarie.
@mircea - un boiler de 15l nu inseamna 15 l de apa calda. Si chiar daca ar insemna, mie mi se pare foarte putin pentru un dus. Si atunci e mai rentabil un instant, macar nu mai trebuie sa astepti 30 de minute. Diferenta de cost dintre un boiler mic si unul mare se recupereaza insa in timp din economia facuta la curent. Pentru ca o data ce incalzesti 80l de apa, consumul fi foarte, foarte mic, aproape nesemnificativ. Iar de confort nu mai vorbesc, ai apa calda la orice ora din zi sau din noapte, la discretie si fara programare. La bloc exista intr-adevar si limitarea de spatiu, insa la casa lucrurile se schimba: daca baia este prea mica, boilerul se poate monta fara probleme in pod.
Am uitat sa mentionez ca exista si boilere mixte: pe lemne si curent, insa neaparat sa iei unul termoizolat. La tara sunt foarte practice, cu cateva bucati de lemne cazute de ici de colo si cu doua ziare incalzesti si apa si baia.
Pot sa-ti raspund ca am instalat acasa la bloc un boiler electric de 15 litri. Vara, reusim sa facem dus patru persoane si avem si apa calda la bucatarie. Asta inseamna un pic de economie si oarece programare la dus. Cine vrea sa faca dus pune in functione boilerul si in 30 de minute are 15 litri de apa calda. Pentru a avea un confort de un grad mai ridicat, recomand un boiler de 30 de litri. Costa si mai putin si fiind ceva mai redus ca dimensiuni il poti pune fara probleme cam pe unde iti place. Unul de 80 de litrii este deja o mare problema pentru buzunar.
Noi sutem doua persoane si avem un boiler de 80 litri, mi se pare cel mai normal, tinand cont de faptul ca locuim in casa in fiecare zi.
Pentru Dus ajunge unul de 50-60 litri, pentru. cada mai bine de 80-100 litri:
http://www.ivp.ro/Boilere/Boilere-electrice
DANIEL17101998 întreabă: