| Pixel2009 a întrebat:

In Romania ce randament dau panourile solare? Merita investitia? As dori consultanta daca se poate.

6 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Nu prea merita. Cheltuielile cu obtinerea apei calde menajere prin metode traditionale (curent electric, gaze sau lemne) sunt foarte mici daca instalatia este bine facuta iar tevile si cazanele izolate, astfel incat este nevoie de cateva decenii pentru a amortiza investitia, nu de 10 ani, cum se lauda vanzatorii. Cu atat mai mult cu cat in Romania panourile solare sunt rentabile numai vara. Chiar daca strategiile de marketing se axeaza pe a-ti explica faptul ca ele functioneaza si daca e innorat si daca e frig afara, nu trebuie sa uiti ca soarele va fi pe cer doar cateva ore pe timp de iarna, in rest fiind necesara o instalatie electrica de incalzire a apei din panou sau umplerea instalatiei cu antigel.
Scapatul "de orice grija cum ar fi: energie electrica, caldura si iluminat" este cel mult o gluma buna. Pentru energie electrica si iluminat este nevoie de panouri fotovoltaice si acumulatori de mare capacitate, care costa mult mai mult decat energia electrica pe care o consuma o familie obisnuita pe tot parcursul vietii. Panourile care incalzesc apa, indiferent de tehnologie, nu absorb suficienta caldura pentru incalzire nici macar ziua; daca vrei sa le folosesti pentru incalzire, ele trebuie montate impreuna cu un cazan clasic, dupa cum bine a spus alessia5158 mai sus. In plus e nevoie de o suprafata serioasa si de un acumulator de caldura cu volum foarte mare, altfel panoul va preincalzi apa pentru cazan numai ziua, lasandu-te in pana exact seara si noaptea, cand ai avea mai mare nevoie de el happy.
Pe kassak l-as intreba exact ce l-am intrebat si pe un vanzator de astfel de sisteme: in ce fel garantezi? Esti dispus sa suporti financiar investitia nerecuperata intr-o anumita perioada de timp? Ca din gura este atat de simplu sa garantezi... Si daca tot veni vorba, nici vanzatorul respectiv si nici firma pentru care lucra (una cu ceva pretentii in domeniu) nu foloseau panouri solare, ceea ce este putin cam hilar.

| alessia5158 a răspuns:

Nu sunt specialist in domeniu dar, am colectat informatiile pentru ca am dorit sa-mi pun panouri solare prin programul "casa verde"( din pacate, am renuntat caci programul este destinat doar pentru case nu si pentru. blocuri!) Deci :
* in coditiile Romaniei nu se pot acoperi, in mod rentabil, toate necesitatile energetice ale unei locuinte folosind numai energii altenative---procent de 40-50% este mai mult decat acceptabil, fapt care ar duce la o acoperire de 10-15% iarna si mai mare de 100% vara (adica mai mult decat necesarul)
* panourile solare nu elimina centrala--- ele vin ca suport reducand consumul de gaz al centralei.De ex. iarna apa are maxim 6-7 grade, panoul solar ti-o ridica pana la 30-35 sau 40 grade (in functie de pozitia geografica a locuintei) ca apoi centrala sa foloseasca gaz doar pentru a incalzi apa de la 35 la 60-70 de grade
* cele mai bune panouri solare sunt cele cu tuburi vidate care au randament mai mare decat cel al tuburilor "all-glass"(sidney) cu aprox. 15% pe timp de iarna--- cele mai bune tuburi sunt cele " made in Germania" Sunda, Thermomax, Mazdon. Un panou solar in vid are randament cat 3 panouri plane( chiar daca sunt mai scumpe, cele in vid sunt de preferat!)
* amortizarea investitiei este de aprox. 10 ani ( cum pretul gazului tot creste, posibil o recuperare mai rapida a investitiei)

Consultanta mai in detliu care include dimensionarea instalatiei solare in functie de suprafata / necesitati ti-o poate oferii firmele care comercializeaza /instaleaza sistemul. Numai bine!

| 9gygy a răspuns:

Sunt de acord cu ce a spus alessia5158. Dupa parerea mea, pe scurt spus, panourile merita chiar daca ar da randament numai vara, cat pentru a face dus... mai ales ca te scapa de grija incalzirii apei.
Daca locuiesti la tara, se pare ca acum este mult mai usor sa obtii aceste panouri. Se pare ca trebuie sa faci pentru inceput o investitie de 800 ron si restul vine din fonduri... pentru detalii trebuie sa intrebi la primarie. Asta voi face si eu maine sau poimaine la recomandarea unui angajat al primariei din comuna mea. happy

| Danyel a răspuns:

La inceput este destul de greu si de scump.
Dar dupa montarea panourilor solare scapi de orice grija cum ar fi:energie electrica, caldura si iluminat.Succes! Funda?

| doinastela a răspuns:

Da, merita investitia in instalatii solare pentru preparare apa calda menajera. Mai multe la:
http://www.instalatii-solare.eu/

| kassak a răspuns:

Panourile solare sunt o investitie foarte bune. Garantez!