Alunii ii poti planta la distante de 4x4 m sau 4x5 m daca ai ceva tractor sa ingrijesti.Nucul se planteaza la distante foarte mari, deci trebuie sa stii exact ce vrei sa faci pe acel teren. Vorbesc aici daca terenul respectiv nu il folosesti si pentru altceva.Ai doua optiuni.Ori plantezi la diatante mai mici, caz in care peste stiu si eu 25 ani sau poate mai mult elimini o parte din ei, astfel incit cei ramasi sa aiba distantele corespunzatoare, insa facind asa folosesti mai bine acel teren, recoltezi ceva mai mult in primii ani pina cind cresc ei mari si elimini ce am spus.In acest caz ii poti planta la 6x6 m sau 8x8 m. dupa eliminare ei raminind la 12x12 m sau 16x16 m asta fctie de teren, ferilitate etc, desi cred ca 12 m sint suficienti.Asta e o metoda.A doua metoa este sa plantezi la diatanta normala 12x12 m si printre rinduri sa cultivi alte plante pina cind nucii vor acoperi distantele dintre ei.Ce ai putea cultiva intre nuci? Poti planta alte specii tot de pomi, ca de ex pruni, ciresi, caisi, piersici astfel incit atunci cind nucii vor ajunge mari aceste specii ce am spus ajung spre sf vietii deci ii vei elimina si vei ramine cu nucii.Sau poti planta legume,daca este rentabil,ori arbusti cel mai bine de zmeur,mur, dar astia trebuiesc pusi pe spalier, alte specii de arbusti ar fi afine, sau coacaze, care nu necesita sustinere sau chiar capsuni.Deci cam asa ar fi acel teren folosit cit mai econom, asta pentru ca nucii au nevoie de distante f mare de plantare.Ori daca folosesti aluni tip pom ca si un mar, prun pentru ca alunii sint si ceva mai mari de genul unor arbori sau arbusti chiar foarte mari, deci daca folosesti aluni gen pom de talie mica poti folosi aceleasi teren pentru ambele specii NUC si alun si impusti 2 iepuri deodata.Depinde de tine ce doresti sa faci, citi teren ai la dispozitie si asa mai departe.Acum distantele pot fi variate, o sa gasesti in literatura de specialitate diferite distante fctie de cum am spus fertilitatea terenulu, de precipitatile din zona, de ce le dai tu daca le dai ceva de mincare si asa mai departe deci uneori se poate planta nucul si la 15 sau chiar 20 m intre rinduri si 8-10 m pe rind.De asemenea poti cultiva terenul dintre nuci si cu plante anuale, griu, soia orice doresti tu.Insa trebuie avut in vedere faptul ca ai pomin si trebuie sa eviti folosirea erbicidelor.Ai grija sa ari terenul respectiv cit mai adinc posibil, in ziua de azi sint tractoare de toate marimile cu utilaje, deci gasesti sa faci o aratura cit mai adinca, pentru ca nucul va sta pe acel teren un timp destul de lunga sa nu zic cam cit vei trai tu..Scuze ca am spus mai mult decit ai cerut, sper sa nu te plictisesti citind.Tu spui ca ai 1000 mp dar nu ai spus cum ai acel teren.Asa teoretic ai putea planta 20 de nuci dar asta inseamna ca pomii tai vor avea coroana cumva si la vecini si nu stii cum va reactiona respectivul vecin.Nu ai spus dimensiunile terenului L si l.In sf te descurci tu.Bafta
Poti planta ce doresti,numa sa folosesti soiuri cu crestere cat mai jos,mai exact soiuri de mar,par altoit pe portaltoi de vigoare cat mai mica.Ce am spus eu de ciresi pruni, caisi, a fost ca la aceste specii nu prea trebuie sa le faci mare lucru, adica lucrarile de intretinere is cat mai putine, si mai ales stroipirile mai mult pentru insecte si asta in perioada de fructificare, sau de la floare la fruct.In c e priveste marul, parul acesti pomi trebuie stropiti de 2 ori pe luna, luna de luna, plus stropiri de iarna, mereu si parul fiind pomii cei mai pretentiosi la intretinere. Unde pui ca daca vine un foc bacterian parul cade primul, scrum tii face, bine acum nu trebuie sa nu mai cultivam par ca vine nu stiu ce atac.Iti spun asa ca idee.Eu as pune zmeura,sau mur, dar pui ce doresti, deci mar par ce o fi.Dar ar fi bine daca ai putea desfunda terenul ala, zic ar fi bine, dar nu stiu daca ai cu cel desfunda, deci pana la urma merge si o aratura adanca cat mai adanca posibil din toamna.Asta e important si terenul sa nu fie din asta inundabil, sau pe care sa balteasca apa din ploi zapada etc.Ai mai putea pune lucerna, am auzit ca se vinde f bine, unde pui ca lucerna iti aduce aparot in azot terenului. Poti pune si legume, dar aici muncesti cam mult si bani putin, spre deloc.Deci ce vreau sa spun e ca poti cultiva ce vrei tu.
Parul nu ca ar fi sensibil dar el si marul au mari probleme cu rapanul si cu ceva paianjeni, iar parul pe deasupra este f sensibil la atacul unei bacterii boala poarta numele de Focul Bacterian, adica atacul asa mai masiv duce la moartea pomului, acesta aratand de parca a fost ars pur si simplu.La atac mai slab se usuca frunzele si lastarii mai tineri si eventual fructele, depinde cand ataca.Dar cel mai sensibil la atacul acestei bacterii e gutuiul urmat de par.Bine acum in RO nu mai sunt asa focare mari, pentru ca nici livezi nu mai sunt, dar in ultimii anii am vazut in fiecare an atac de foc bacterian peste tot.Chestia e ca in RO nefiind livezi, nu prea are cum se raspandi sau ataca asa masiv.Deci cand o sa vezi la par si gutui lastari tineri asa arsi, deci negri uscati sa stii ca e de la asta.Si boala asta nu are leac, adica nu sunt substante sa spui gata stropesc si am rezolvat problema.Sunt ceva metode dar populare sa le spunem asa, nu am auzit bine vorbesc de 10 ani in urma sa faca cineva ceva studii cu antibiotice pe aceasta bacterie.Ma refer ca se poate combate folosind antibiotice umane.Eu nu am avut cum sa experimentez, dar am citit ca unia au folosit sia mers, acum nu stiu cat de adevarat o fi. Daca as avea pe cineva sa faca stropiri eu i-as spune ce sa faca cum sa faca si am urmari ce rezultate sunt.Dar asta necesita si 2-3 pomi gutui par deci nu multi hai sa zicem asa 4 pomi, doi ii stropesti 2 nu si vezi ce efect are, la anumite concentratii de antibiotic.Bine se poate face mai mult dar e nevoie de mai multi pomi, se poate incerca diferite antibiotioce, sau un mix de antibiotice.Cam despre asta vorbeam cand am spus ca e sensibil, dar atac asa masiv sa usuce tot apare mai rar.
Ce sa spun, in RO depinde unde stai.Dar ai zis ca nu esti roman, atunci cine esti sau ce esti? In RO piersicul si nectarinu merge in zona de sud, ca de altfel si caisu, adica mai sus de jumatea tarii nu prea merge asa bine.Si prefera terenuri mai nisipoase, sau mai usoare, pe terenuri grele nu traieste mult, ca de altfel si caisu.Ma refer la cultura pomilor nu asa ca imi pun eu un pom stiu si eu in curte.Deci comercial vorbind, ca trebuie sa obtii o anume productie ca sa iesi cu profit, sau pui caisu in zone cu brume tarzii frecvente si n-ai facut nimic nu mai recoltezi nimic.Deci pomii fructiferi in fiecare tara au o zonare, adica sau facut cercetari si sau stabilit anumite zone unde le merge cel mai bine, atat din pct de vedere al terenului cat si al climei, mai ales climatic.Dar cum am spus poti sa pui un pom si in ghiveci pe balcon la bloc daca vrei.De ex sunt nectarini sau piersici de 1 m inaltime max 1, 5 m,aia se planteaza la distante f mici ca pe tomate, te apleci ca sa culegi fructe Tu intai de toate trebuie sa spui in ce zina, in ce tara locuiesti, apoi te informezi ce pomi merg acolo bine, asta pentru ca sa poti cultiva asa suprafete mai mamri decat ceva pomi inncurtea ta, deci astfel incat cheltuiala facuta sa fie scoasa si sa si ramai cu ceva.
Sunt din Republica Moldova la moment ma aflu in Bucuresti dar plantarea as vrea s-o fac la sud estul Rep. Moldovei.
Miau ramas 3ha de la tata si mai vreau sa cumpar 3 deci ar fi vorba de 6ha pe care vreau sa plantez nuci cu distante de 12m printre care as vrea sa mai plantez prune, piersici, nectarine si ma intrebam daca ar fi ok adic dac n-ar afecta cu ceva nucii.
Ms de raspunsuri.
Nu afecteaza cu nimic.Numai sa pui ceva soiuri bune nu chestii made in moldova ca alea nu-s prea cautate zic si eu ca am vazut destule fructe de acolo slab calitativ, adica soiuri sau hibrizi facuti in R.Moldova adica desene animate. Pina in prezent na reusit nimeni sa depaseasca ca si calitate soiurile de pomi sau vita de vie alea ce le stie oata lumea alea vechi.Acum mai oata lumea se axeaza pe bani, adica sa cheltuie cat mai putin si sa scoata cat mai mult, caz care a dus la aparitia a numeroase soiuri de fructe, si vita de vie noi dar f slabe calitativ.Sau facut incrucisari in sensul cresterii rezistentei plantelor la clima, la atacul de boli si daunatori, deci stropim mai putin si castigam mai mult, ca de regula cheltuiala cea mai mare acolo este la aplicarea de tratamente.Dar obtii ceva si [pierzi altceva.Nimic de zis fructele arata bine, cand le vezi spui wow dar cand e sa maninci vezi ca nau gust.Am fost in RO si am mancat struguri adevarati frate, Muscat de hamburg, Afuz ali struguri adevarati nu ce au scos astia acum, sau ce am vazut ca veneau moldovenii in RO cu struguri fara nici un gust.Sau mere Jonathane pai ala da mar.Adevaru e ca nu te poti pune cu astia ce cultiva chestii noi, ceara daca vii tu cu produse din astea de calitate nu poti sa le vinzi sa zic dublu fata de alea, dar le poti vinde nitel mai scump si as zice eu f repede, oamenii stiu soiurile astea vechi si daca ar fi sa aiba de unde sa aleaga aia ar alege.Cand am fost in RO am luat o lada de struguri ce am zis siam mancat-o toata ca nu mai mancasem de 12 ani asa ceva.Pe unde sunt eu nu gasesti asa ceva, si mere jonathan ca aici e unde sa descoperit nu am gasit decat f rar.Dar na tu pui ce crezi cai mai bine pentru tine, eu am spus din pctul meu de vedere.