As vrea sa va spun, ca am lucrat in domeniu ...si am avut aceiasi indoiala ca si d-voastra, in urma cu 20 de ani, cand in fabrica se inlocuiau tevile ruginite de DN 500, cu tevi din ppr,rezista fara probleme, sunt construite sa reziste, ba au si avantaje, nu ruginesc, nu se colmateaza.
Da, stiu ca nu ruginesc. Stiu si ca sunt unite prin sudura la cald. Si ca orice lipitura nefacuta bine, chiar cat un varf de ac, duce la cedare rapida. Iar presiunea fiind foarte mare...
Multumesc pentru raspuns.
Lipitura nu are cum sa fie facuta rau, doar daca lucreaza oameni nepriceputi, este ok si eu am inlocuit coloana de apa rece pe scara.
In felul tau ai dreptate. Am pentru calorifere. Dar nu este aceeasi presiune ca la apa rece din retea. Corect?
Nu. Este aceeasi presiune ca in retea. Poate mai mare, ca sa poata ajunge la etajele superioare.
La centrala de apartament?
Asta seara raspunzi fara sa citesti atent.
Acum precizezi asta cu centrala.
Ba nu. Citeste intrebarea mea. Nu pot face editari.
Le scihimba pana iti intra in centrala. Corect?
Nu. Pana intra in apartament. De la subsol, la toti, pana sus la... sprezece. 2 coloane, baie si bucatarie.
Ce amuzant esti! Si cele de la centrala din ce sunt? Nu tot din PPR?
Tevile mele din centrala nu sunt din ppr ci din cupru.
Tu seara asta ai fost beat? Mai bine te culcai inainte sa deschizi pc-ul.
Alo, baiatu! Nu dai detalii si tot tu ma jignesti pe mine? Vorbeste frumos că nu am ciocnit valizele in gară. Am renovat cu o firma de constructii un hotel de 12 nivele din oras. Si toata instalatia este din PPR. Si nu au fost probleme decat minore, pe la lipituri.
Intră în vorbă cu administratorul blocului și întreabă-l discret pe ce perioada se întinde garanția manoperei, ce firma va lucra și unde a mai lucrat această firmă. Pentru că garanția lucrării se poate întinde pe 10 ani sau mai mult, dar peste doi ani firma să ajungă în faliment și să se desființeze.
Calitatea muncii si a materialelor e tot mai proasta pe zi ce trece. Se fac lucruri tot mai putin durabile, se lucreaza cu tot mai putina precizie. Eu sunt adepta calității dar nu prea mai gasesc meseriasi priceputi de care sa fiu multumita.
Tevile de ppr nu cred ca vor fi mai rezistente decat cele metalice dar meseriasii le prefera pentru ca e mai usor de lucrat cu ele. Am avut parte de meseriaș care a refuzat să-mi pună tevi de cupru in apartament spunând ca el doar cu ppr lucreaza. A trebuit sa renunt la el si sa gasesc altul mai calificat.
Probabil ca tevile de cupru nu ar fi bune pentru o coloana de bloc dar ce alternative mai sunt?
Tu te ocupi de gasirea meseriasilor? Cate oferte ai avut pana acum? Toti vor sa puna tevi de ppr?
Tu de ce ma certi pe mine?
Crezi ca eu decid? Apropo de "iesit". Cand s-a izolat blocul, in aceeasi factura s-a mai bagat ceva pentru zugravitul casei fiicei administratorului. Am incercat sa facem reclamatie. Inutil. Actele erau "in regula". Doar materialele s-au impartit. Si nici macar nu s-a facut economie!
Eu am cerut un sfat, ca sa stiu ce si cum sa vorbesc cu vecinii inainte de sedinta. Tocmai ca sa-i conving sa nu mai accepte ce spune administratorul zicand "dacă trebuie'e, trebuie'e".
Da, scuze. Nu erai beat. Esti prost prin definitie!
Cum poti spune ca "nu au fost probleme decat minore, pe la lipituri"? Pai exact lipitura daca cedeaza, inundam intreg blocul.
Materialul in sine este OK. Sa speram ca si meseriasul care le imbina la cald este la fel. Succes!
catavei întreabă: