La mozaic chiar nu e nici o problema daca aplici gresia peste el. Trebuie doar curatat bine, eventual amorsat, si umezit inainte de aplicarea gresiei,, si nu vei avea probleme. La mine, aplicarea gresiei si faiantei e "specialitatea casei", ma ocup eu si de alte amenajari interioare, dar asta fac cel mai bine, si din experienta pot spune ca nu e nici o problema. Sa buceardezi mozaicul poate fi o munca de chinez batrin daca ai o suprafata mare de aplicat. Insa, daca adezivul cu gresia e aplicat ca la carte nu iti va face nici un fel de probleme.
Si eu am avut pe hol mozaic, acum 2 ani cand mi-am pus gresia pe hol,si mesterul care mi-a facut holul mi-a pus gresia direct peste mozaic fara nici o problema,nu a trebuit sa imi faca nici stiatii,nimic,gresia sta foarte bine si nu am nici o problema, spor la treaba, ca o sa ai nevoie.pup!
Trebuie stiatii. Pentru aderenta. Se poate pune pune si fara dar acum depinde de "mester". Daca pune pe toata suprafata gresiei adeziv atunci nu va fi o problema. Dar am intalnit cazuri in care nu se facea acest lucru si gresia a inceput sa se sparga in colturi. Deci mare atentie la acest lucru.
Mesterul tau este cam puturos! Spune-i sa sparga tot mozaicul (nu doar niste striatii ). Deci trebuie sa curete tot inclusiv plinta pentru a nu mai fi nevoit sa tai din usi. Daca pui gresie peste mozaic te inalti cu 1 cm si vei fi nevoit sa tai usile(in caz ca nu vrei sa schimbi si usile). Deci nu poti sa faci striatii pentru ca se umfla mozaicul pe unde spargi si implicit in timp se umfla si gresia. Ori cureti tot mozaicul, ori pui peste mozaic - astea sunt cele 2 variante. Bafta!
nu trebuie mai sa sparga nimic mai, trebuie spalata bine mozaicul, ca nu fie nici-o pata de grasime pe el iar din adezivul care prepara mortatrul pentru gresie sa faca o amorsa si sa dea de 2 ori pe mozaic, eu mi-am pus asa ceva si de 3 ani nu s-a intamplat nimic si tine cont ca si in baie am pus tot la fel, asa ziceau unii ca trebuie bugerdat (adica facut striatii sau cioplituri in mozaic ) daca este curatat bine nu sunt probleme, depinde si ce adeziv foloseste
Vezi de treaba, nu e nevoie de niciun fel de striatii, ba mai mult, adezivul va adera mai bine la mozaic decat la placa de gresie. Si pana la urma nici nu e nevoie de o lipire deosebita, sunt convins ca si daca adezivul nu adera DELOC la suprafata respectiva, tot nu apar probleme, sub gresie stratul de adeziv comportandu-se ca o masa unitara.
Daca mozaicul e prea subtire incit facind striatii pe el ar ceda, atunci trebuie neaparat indepartat! Altfel te vei trezi ca va ceda mai tirziu si vei ramine cu gresia lipita cu adeziv de mozaic, si toata chestia asta desprinsa de pardoseala. Problema nu e neaparat la mozaic ca suport, ci la cum este mozaicul aplicat in momentul de fata (la inceput, poate fi ok, insa in timp el poate ceda). Asta daca nu cumva meseriasul a zis-o doar ca sa scape de munca realizarii striatiilor (se mai intimpla printre meseriasi si asta).