Şofranul - cel mai scump condiment din lume
Şofranul este o plantă mediteraneană, din care se poate extrage condimentul şofran, uleiuri aromatice, precum şi numeroase alte substanţe cu utilizări în medicină şi alimentaţie.
Partea folosită
Pistilul (partea centrală a florii, organul sexual feminin). Sunt necesare aproximativ 150. 000 de flori pentru un kilogram de şofran uscat şi de obicei, e nevoie de 2. 000 metri pătraţi pentru un kilogram de recoltă.
Crocus (brânduşa) ornamental înfloreşte toamna şi creşte în climaturi calde. Atinge 15 cm înălţime şi are frunze lungi şi subţiri. Florile albastru-violet conţin preţioasele pistiluri proeminente portocalii, parfum foarte intens, usor amar la gust. Prin cufundarea în apă caldă se obţine o soluţie galben-portocalie.
Datorită aromei intense şi proprietăţilor colorante, pentru gătit e nevoie de cantităţi foarte mici de şofran. Cheia este să fie distribuit uniform în mâncarea preparată. Este indicat să fie pus în apă fierbinte - un vârf de cuţit la o cană este de ajuns pentru a crea gustul şi culoarea dorite.
Frumoasele sale flori nu produc seminţe; nu se poate înmulţi decât prin bulbi.
Astăzi, şofranul este cultivat din vestul Mediteranei (Spania) până în India. Cei mai mari producători sunt Spania şi India, împreună dând mai bine de 80% din producţia mondială, care este de aproximativ 300 t pe an.
În Europa, producţia de şofran se limitează aproape exclusiv la Mediterană; şofranul spaniol este în general considerat cel mai bun. Cantităţi mai mici se recoltează în Turcia şi India. Şofranul de Kashmir (India) are o reputaţie deosebit de bună, dar nu se găseşte aproape deloc în afara Indiei.
Şofranul este cel mai scump condiment din lume (orice sub 4 Euro pe gram este suspect de ieftin). În ţările producătoare preţul este, desigur, mult mai mic (a zecea parte). Aroma şofranului este unică, şi nu există substitut pentru el. Există probabil mai multe alte plante care pot colora mâncarea în galben sau
portocaliu; cu toate acestea, nici unul din ele nu are parfumul hipnotic al şofranului adevărat. Ochiul poate fi păcălit, dar nu şi papilele gustative. Pentru a fi siguri de calitate, sofranul trebuie cumparat întreg; nici un comerciant care se respectă nu vinde şofran pisat.
În doze mari, şofranul are calitati toxice. Din cauza preţului ridicat şi a cantităţilor minuscule folosite la gătit, otrăvirea accidentală cu şofran este foarte rară.
Studiile au arătat că are calităşi similare cu cele ale hormonilor sexuali. Dacă vrei să îţi conservi reputaţia, ai grijă: consumul excesiv duce la un râs de necontrolat.
Orez cu şofran
* 1/2 lingură de şofran;
* 2 linguri de ulei vegetal (unt, margarină);
* 1-2 cepe mari, tăiate fin;
* 1 1/2 ceşti de orez, nefiert;
* 8 cuişoare;
* 1 linguriţă de sare;
* 1/2-3/4 linguriţă piper negru (după gust).
Indicaţii:
Înmuiaţi sofranul în jumătate de ceaşcă de apă fierbinte, timp de 20-30 minute. Între timp, sotaţi ceapa în ulei până devine sticloasă, apoi puneţi-o deoparte. Clătiţi orezul în apă rece pană când apa rămâne curată, şi lăsaţi-l să se scurgă.
Puneţi orezul şi ceapa într-o tigaie şi adăugaţi jumătatea de ceaşcă de apă cu şofran, împreună cu 2 1/2 ceşti apă fierbinte, cuişoarele, sarea şi piperul. Amestecaţi.
Aduceţi la temperatura de fierbere pe foc potrivit, apoi reduceţi temperatura, acoperiţi şi lăsaţi la foc mic până când orezul este fiert (cam 15-20 minute).
Dacă a mai rămas apă, scurgeţi-o. Puteţi servi cu boabe de mazăre ca garnitură.
Le poti cumpara si din Romania un pic mai scump ca si din Franta, la pretul de 4, 50-5 euro 10 bulbi.
RobertPRV întreabă: