In ciuda parerii generale, BCA ofera suficienta portanta pentru o casa P+M fara stalpi si centuri. Si stiu case construite inainte de '90 cand nu erau la moda proiecte si studii de rezistenta, iar casele sunt bine mersi, chiar fara o amarata de centura, doar in cosoroabe din lemn.
Cu toate acestea, avand in vedere raportul cost/beneficiu, eu unul as exclude o astfel de varianta. Toarna stalpi macar la colturi, leaga armatura lor de centura fundației (sau chiar coboar-o si in pamant), iar apoi o legi si sus cu armaturile centurilor.
Vei obtine astfel o rezistenta mult superioara, vei scapa de tehnica de cladire a colturilor (pe care actualii meseriasi nici nu o stapanesc), iar costul efectiv in plus este doar al armaturii, ca metrul cub de beton e mai ieftin decat cel de BCA.
Se poate face. Se poate face orice. Dar sa nu te miri daca in cateva luni apar crapaturi. Si dupa cîțiva ani, in crăpăturile alea poti baga mina. Asa e la un garaj facut doar din cărămidă si cu placa de beton deasupra, am vazut cu ochii mei. Plus ca un perete se deplasează în exterior.
Nu! Nu vei obtine PUZ-ul. Daca te apuci si constata cineva ca ai lucrat ilegal sunt niste amenzi mari.