Întrebare recomandată | adryang78 a întrebat:

Oameni buni, am o mare problema!
Dupa multa documentare mi-am facut cu manutele astea doua o instalatie de incalzire din 3 calorifere de otel alimentate de o serpentina in soba.
Am lucrat ca la carte:
- vasul de expansiune, deschis, montat pe retur
- pompa de recirculare montata pe retur (marca Grundfos, 40W, trei viteze, 18-45)
- caloriferele sunt montate in paralel, legate la o magistrala, atat pe tur cat si pe retur
Pentru alimentarea instalatiei cu apa am parcurs urmatorii pasi:
- am deshis la maxim robinetii de tur la toate caloriferele, rasucindu-i spre stanga
- am turnat apa in vasul de expansiune
- am pornit pompa de recirculare
- am aerisit fiecare calorifer deschizand surubul de aerisire si asteptand sa iese apa continuu, dupa care l-am inchis
- am completat permanent nivelul apei in vasul de expansiune
- am repetat operatia cu aerisirea de 2-3 ori pentru fiecare calorifer, incepand cu primul de pe circuit
- am deshis la maxim robinetii de retur, rasucindu-i spre stanga.
Dupa ce am terminat toate astea am facut un mic foc in soba. Apa s-a ridicat imediat la peste 85-90 grade si a dat peste vasul de expansiune. Teava de retur care intra in pompa era rece, in schimb cea care iese din pompa catre soba era fierbinte, ca si corpul pompei.
Primul calorifer s-a incins, dar teava de retur era doar putin calduta.Al doilea calorifer, nimic. Al treilea la fel.
Aveti idee care ar putea fi problema? Poate din cauza ca am montat pompa vertical? Dar am vazut ca este o pozitie permisa, ar trebui sa impinga apa. Sa fi fost temperatura prea mare si presiunea din tevi sa fi fost mai mare decat puterea pompei? A intors apa inapoi in pompa si a inundat-o?
Orice ajutor este binevenit, dau funda.

9 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Teava de intrare in pompa era rece. Iesiresa spre soba fierbinte. Parerea mea e ca nu iti functioneaza pompa.
Apa fierbinte a plecat din soba spre primul calorifer si spre pompa impinsa de presiunea din serpentina.

| adryang78 explică (pentru regis):

Pompa merge perfect. Asa cum spueam mai sus, am descoperit buba si deja azi este a patra oara cand fac focul in soba si caldura in tot apartamentul.

| regis a răspuns (pentru adryang78):

Scuze, nu citisem decat intrebarea. Dar se pare ca am avut dreptate, daca acum cand pompa merge perfect totul este in regula. Golul de aer a impiedicat functionarea pompei, insa nu temperatura mare a creat golul de aer, ci invers, golul de aer a dus la cresterea temperaturii, prin necircularea apei in serpentina.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

C red ca la legarea calorifelor este o greseala. Parerea mea este ca dupa intrarea apei in primul calorifer trebuie sa iese prin returul caloriferului (si nu al instalatiei) si sa intre in intrarea celui de al 2-lea si asa mai departe. Uite aici o schema de principiu si vezi unde ai grsit: http://zidarul-ordinar.blogspot.ro/......ce-sa.html
Vezi ultima schema.

| adryang78 explică (pentru Salontanul):

Din cate am vazut eu pe diverse site-uri, sunt doua moduri de legare a caloriferelor:
- in serie, asa cum arata schema de care mi-ai spus, adica apa trece din calorifer in calorifer
- in paralel, adica fiecare calorifer este alimentat de la o conducta principala, prin T-uri, iar returul este legat la fel.
Multumesc pentru raspuns, dar nu cred ca aici este buba.

| ALGator a răspuns:

Nu sint super specialist. Dar cum te-ai gindit sa ai o temperatura constanta a agentului primar? Ai vreo forma de termostatare pe agentul primar? Cum previi supratemperatura? Imi inchipui ca trebuie sa te situezi sub temperatura de vaporizare, altfel nu mai ai agent termic apa calda, ci vapori.
Pentru reglaj se monteaza si un sunt dotat cu robinet intre primar si secundar inainte de intrarea in pompa. Deschizindu-l permiti la o parte din retur sa se recircule prin radiatoare, micsorind temperatura agentului.
Primul calorifer s-a incins pe retur probabil prin transmisia termica a caldurii prin teava.
Poate ca depasirea temperaturii nominale a distrus pompa.

E greu de comentat fara o schita, dar poate te ajuta altii mai experimentati.
Atentie la explozii!

| adryang78 explică:

Am rezolvat, multumesc tuturor pentru sfaturi.
Era exact asa cum banuiam. Temperatura mare a creat un gol de aer in pompa si nu a putut recircula apa. Aseara am aerisit din nou toate caloriferele si totul merge perfect!

| StefanKogut a răspuns:

1. Daca ai turnat apa in vasul de expansiune, cat ai turnat, ca e un motiv daca e prea multa, apa din vas are rol de etansare a instalatiei, avand in vedere ca instalatia e artizanala poti determina nivelul optim doar prin incercari. Apa din vas trebuie sa etansenze legatura vasului cu instalatia la rece iar vasul trebuie sa fie suficient de mare incat sa cuprinda in siguranta diferenta de volum a apei dintre rece si cald.
2. Ai verificat directia de lucru a pompei? ca mie imi suna ca si cum pompa ta in loc sa scoata apa din calorifere si sa o recircule prin serpentina, intoarce apa pe tur si blocheaza agentul termic in prima parte a instalatiei.
3. Puterea de foc, debitul maxim al instalatiei si necesarul de agent pentru fiecare calorifer trebuie calculat, da? astfel incat sa nu te trezesti ca sepentina incalzeste prea tare apa deaorece nu este recirculata destul de repede.

| adryang78 explică (pentru StefanKogut):

Pompa este legata bine, are o sageata care indica sensul de curgere al apei. M-am gandit si eu ca serpentina ar putea fi prea mare pentru puterea de debit a pompei, dar pompa o am de la niste prieteni care au folosit-o la o centrala termica si alimenta un apartament cu 4 camere. Eu am doar 2 camere (3 calorifere.)
Din cate m-am documentat, pompa poate fi pozitionata in mai multe feluri, dar sa fie oare o problema ca am montat-o vertical si nu orizontal?