Cantitatea de lemne necesare depinde de mai multi factori:
- Ce fel de lemn se foloseste?
- In ce soba se arde lemnul si cum este construita?
- Cat este de buna izolatia termica a locuintei?
- Cat de bine se inchid usile si geamurile si cat de des sunt deschise?
- Ai geamuri si usi simple sau duble?
- Casa are antreu?
Lemnu e mai ieftin decat gazul, acum depinde ce salarii aporta in casa incat sa faca fata situatiei.
"Afară ninge liniştit/ Şi-n casă arde focul...". Forma asta de încălzire este pe cale de dispariţie, deşi a avut şi ea un farmec al ei. La gura sobei se spuneau poveşti, se strângeau ţăranii iarna, osteniţi de muncile din sezoanele anterioare, şi stăteau la taclale cu un păhărel de ţuică fiartă în faţă...Eh, vremurile se mai schimbă. Azi-mâine avem centrale atomice (bombe sper să nu)
Dar, ca să răspund direct la întrebare, costul mai depinde şi de poziţia geografică a locuinţei. La oraş, vei cheltui mult. Dacă stai la ţară, nu departe de vreo pădure, alta va fi situaţia. Sau, poate ai teren mult şi chiar un pâlc de pădure într-un colţ al terenului, şi atunci iar discutăm altfel; vei avea propriul tău lemn de foc şi crengi uscate pentru aprins.
Eu stau la casa, incalzim 3 camere, o bucatarie mare si una mica, un hol, o baie. (Nu am centrala, ci soba in fiecare, asa a fost construita casa). Pot sa spun ca anul trecut am cumparat doua remorci de lemne, o remorca mare a costat cam 2200 de lei. Anul asta am ars foarte mult lemn. Iar daca nu pui lemne pe foc, se face frig. Sta cald cat arde focul. De exemplu, peste noapte este logic(,) ca nu mai intretine nimeni focul, si pana dimineata e ca si cand ai sta in curte. E frig. Sobele sunt din teracota. Teoretic, ar trebui sa mentina caldura, insa nu prea e asa.
Ardem foarte mult. Facem focul din octombrie(atunci faceam numai seara), si deja am consumat o remorca si jumatate de lemne. Deja trebuie sa mai cumparam altele. Avem multe usi in casa, geamurile sumt din lemn, dar unele sunt geamuri termopan. Nu simt ca ar fi cai de iesire a caldurii, insa pur si simplu asa se intampla mereu. Punem pe foc si lemne groase, dar ard foarte repede. Si mereu se face frig. In camera mea e cald, numai ca in camera parintilor mei nu se mentine caldura deloc. Cred ca e din cauza sobei. Or fi placi de teracota diferite. Nu stiu ce sa zic. Sunt cazuri si cazuri. Multi spun ca le e confortabil cu incalzirea pe lemne.
Cam pe 3 luni se cheltuiesc acum la 1500 1700 de lein, depinde de esență lemnului.