| anyshy a întrebat:

Parintii mei vor sa-mi renoveze camera si nu stiu cu ce culoare sa zugraveasca.Eu as vrea mov daca aveti idei spuneti; funda

Răspuns Câştigător
| MMihai a răspuns:

Au fost scrise zeci de pagini privind efectele psihologice ale culorilor cu care sunt colorați /vopsiți pereții.
http://www.vanzaremobila.ro/sfatul_designerului
Folosirea culorilor

Un alt element cheie al unei decorari armonioase este culoarea. Aceasta influenteaza nu numai aspectul camerei, dar si starea celor care se afla in camera. Studiile arata efectele psihologice ale expunerii la diverse culori si modul in care acestea influenteaza toate simturile.

Rosu, galben si portocaliu alcatuiesc spectrul de culori calde. Tonurile reci includ albastru, verde si violet. Cele neutre sunt negru, alb, gri si bej sunt versatile si se potrivesc in aproape orice decor.

Ganditi-va si la lumina naturala, atunci cand alegeti culoarea peretilor. O camera cu expunere sudica, cu multa lumina naturala, se poate echilibra prin folosirea tonurilor neutre, in timp ce camerele cu expunere nordica, devin intime prin folosirea unor culori calde.

Lumina artificiala influenteaza culorile. Lumina incadescenta da o nunata calda culorii, in timp ce lumina fluorescenta, da o reflexie rece, iar lumina cu halogen este foarte alba influentand in foarte mica masura culoarea.

Atarnati pe perete o mostra ( de cel putin 30 cm2) si observati variatiile culorii pe intreaga durata a zilei. Diferentele de nuanta pot fi surprinzatoare.

In cele din urma, inainte de a zugravi o camera, aveti in vedere nivelul de starlucire al vopselei. In timp ce vopselele mate, sunt mai potrivite pentru un aspect traditional, cele lucioase, se folosesc in general pentru un decor modern. Retineti, ca vopselele mate mascheaza mai bine imperfectiunile peretelui, in timp ce vopselele lucioase, satinate, le accentueaza. Vopselele semi-lucioase si lucioase sunt mult mai usor de curatat sau retusat. Vopselele noi, moderne combina avantajele vopselelor mate cu eficienta vopselelor lucioase, oferind o alternativa la formulele traditionale.

http://www.incasa.ro/15_sfaturi_care_incep_cu_NU_5490_588_1.html
Fiecare dintre culori are un efect asupra psihicului dvs., aspect ce ar trebui sa primeze in alegerea lor. Chiar daca preferati culorile indraznete, asa cum este culoarea rosie, pentru a obtine o atmosfera relaxanta trebuie sa utilizati, mai degraba albastrul sau verdele, pentru a stimula jocul si imaginatia portocaliul, pentru o camera vesela galbenul etc. Nu uitati ca atmosfera dintr-o incapere depinde, in mare parte, de schema de culori aleasa.
http://www.medicultau.com/......uintei.php
Culoarea peretilor este un factor important al ambiantei si luminozitatii incaperilor. Culorile deschise dau senzatie de largime, nu ne simtim inghesuiti si ne dau o stare psihica agreabila. In camera de zi si in camerele cu insorire mai redusa, mai intunecoase se recomanda culori calde, mai deschise si mai luminoase ca portocaliu, galben si rozul foarte pal. in dormitoare se prefera diferite nuante de verde sau albastru.
Efectele psihice ale culorilor asupra noastra sunt urmatoarele:
- Rosu - da senzatia de caldura, excita, stimuleaza intelectul
- Portocaliu - da senzatia de optimism, veselie, stimulator emotional
- Galben - exprima satisfactie, admiratie, caldura, dinamism. Este cea mai vesela culoare.
- Verde - da senzatia de liniste, indeamna la contemplare, favorizeaza asociatiile de idei. Este o culoare rece, placuta, calmanta. Da impresia de prospetime.
- Albastru - este cea mai rece culoare. Da senzatia de liniste interioara, de calm, indeamna la reverie. Este o culoare odihnitoare.
- Culoarea alba reflecta cel mai bine lumina (80%), dar nu este indicata deoarece nu da o stare psihica agreabila. Este o culoare obositoare. Nu este indicat ca peretii camerelor sa fie vopsiti in uleiuri sau acoperiti cu tapete, deoarece se astupa porii materialelor de constructie si se reduce astfel schimbul de aer prin infiltratie naturala.
http://www.garbo.ro/......ina-3.html
Cromoterapia mai consta si in folosirea celor mai adecvate culori la domiciliu, la locul de munca si in spitale sau policlinici. Tinand seama de proprietatile terapeutice ale culorilor, in camera de dormit trebuie sa predomine albastrul sau verdele foarte deschis (niciodata rosu, indiferent de nuanta), in camera de lucru oranjul sau galbenul (care imbunatateste randamentul muncii intelectuale), iar in camera de baie albul.

Dupa parerea unor specialisti, peretii birourilor trebuie vopsiti in oranj sau galben (niciodata in alb, care scade ritmul oricarei activitati), ca de altfel si coridoarele si scarile. In incaperile cu temperaturi inalte nu va fi folosita culoarea rosie, ci numai culori reci (albastru, verde sau violet inchis), care dau iluzia de raceala.

De putina vreme, culorile, mai exact pictura si desenul colorat sunt intrebuintate in scopuri terapeutice, respectiva metioda fiind cunoscuta sub numele de art-terapie. Ea se practica, in cele mai multe cazuri, in asociatie cu muzicoterapia, mai ales in serviciile de psihiatrie si in centrele pentru recuperarea handicapatilor cu paralizii sau lipsa unor membre. Acestia invata sa deseneze sau sa picteze si astfel sa isi depaseasca problemele de integrare emotionala.

http://www.interiorstore.ro/index.php?show_aux_page=67

Albul - este cea mai intalnita nuanta in designul interior; in special datorita faptului ca reprezinta curatenia; dar si eleganta. Este usor de incadrat in orice interior; si cu ajutorul ei poti crea incaperi elegante, rafinate; precum si contraste foarte puternice.


Negru - este o culoare neutra, foarte des intalnita in interiorul locuintelor japoneze. Este recomandata pentru crearea contrastelor puternice, dar elegante si rafinate, in combinatie cu albul, rosu, auriu, argintiu.


Cremul.Bejul sunt culori pale, dar care contribuie mult la crearea unui incaperi calde si primitoare.


Galben-ul este o culoare calde, ideala pentru vopsirea peretilor din bucatarie.S-a demostrat ca psihologic culorile calde stimuleaza apetitul; ceea ce le face ideale pentru interiul bucatarie, a fast-food-urilor, a restaurantelor.


Rosu este o culoare calda, romantica, stimulanta. In cultura asiatica rosul este o culoare ce aduce noroc...asa ca o puteti folosi cat mai mult.


Maro-ul este o culoarea foarte des folosita in designul interior clasic. Este o culoare practica, ce creeaza spatii interioare elegante, rafinate si confortabile. p>



9 răspunsuri:
| MMihai a răspuns:

Culoarea varului este alb.
În var poți băga ceva pigment dacă vrei.

| MMihai a răspuns:

Camera ta este o cameră multifuncțională și se poate merge, și pe o asociere de culori.
Fiind mai mică, camera trebuie colorată deschis!
Vopsirea cu Mov este cea mai greșită alegere!
Se poate merge pe o vopsire diferită a diferiților pereți, în funcție și de culorile mobilelor și a tapiseriei acestora.
Tu lipsești de acasă că mergi la școală.
Deci dacă este cameră de dormit s-ar recomanda albastru deschis sau verde deschis!
Iar în timpul zilei p-oți pune cuverturi roși, Orange sau galbene!
Tavanul trebuie să fie să zic un albastru f deschis.
Mai departe decideți voi, tu și familia ta, cum vopsiți pereții ținând cont și de ce ți-am scos eu la repezeală de pe net despre cum trebuie vopsiți pereții!

| Izza_4461 a răspuns:

Hmmm.mov...neah! Super dragut e un lilawinking

| ingerasmotat a răspuns:

Hmmm, e destul de greu daca nu stiu cum arata camera dar ce zici de mov? Astept funda tongue

| AdeNoid a răspuns:

Si eu mi-am zugravit camera mov.Adica nu e in totalitate mov.Pe 2 din peretii opusi am dat cu un mov mai inchis iar pe ceilalti cu mov deschis.Pe tavan am facut un roz inchis iar pe tocul de la usa si geam(partea de perete am dat cu mov inchis).Sau poti sa iti cumperi 2 culori (culorile tale preferate) si sa vopsesti cate un perete cu fiecarehappy. Sper ca te-am ajutat:X

| HopeYup a răspuns:

Eu te sfatuiesc sa o renovezi pe culoarea portocaliu inchis si mov tot inchis.

| georgyana1398 a răspuns:

Eu zic sa iti faci camera ori un verzuliu deschis ori culoarea piersicii

| adrydulke a răspuns:

Culoarea osului (un alb mai inchis dar numai dupa 2 sau 3 zile de la zugravire iti dai seama ca nu ii alb) te linisteste; nu te agita ca alte culori ca rosu portocaliu etc.

| djdan_3344 a răspuns:

Eu cred ca parerea ta este necesara!