Daca se vad rezultate? Nu se vad, asa ca iti pierzi timpul de pomana as spune.
Oricum aceste resturi is degradabile, asa ca le poti arunca oriunde, la gunoi, in gradina, poti sa le faci tu compost, asta daca ai cantitati destul de mari.
Ca sa stii daca ceva este f mult utilizat de plante, trebuie sa stii ce minerale au acele resturi, sa stii c e minerale in cantitati mari folosesc plantele.
Eu iti spun ca ce au acele resturi nu ajungi sa "inebunesti" planetele cu ele.
Plantele in general consuma cantitati mai mari din minerale precum N, P, K apoi cantitai mici de Mg si mai stiu eu ce alte microlelemente, asa is numite astea ce is consumate in contitati micute.
Nu cred ca cojile de ou, contin cantitati mari de N, P sau K.La fel nici cojile de fruct.
Resturile vegetale da, alea mai contin ceva minerale, dar la fel nu sa spui wow.
Este bine sa le folosesti pe post de compost, cum am spus daca ai cantitati mari, in rest nu merita.
Nu stau la tara. Dar am urmarit un timp o emisiune unde raspundea un inginer agronom batran si cu multa experienta. Spunea ca zatul de cafea e un mit. Nu ajuta. Cojile de oua le poti folosi. Calciul din ele se dizolva treptat.
Da, balegar e greu de gasit si pute, pamantul care se se face din compost (resturi vegetale + coji oua) cand e complet putreit e cel mai bun. Eu mai pun si un praf special pentru compost Biopon de la Dedeman, nu trebuie sa pui prea mult, doar un praf pe deasupra, contine microganisme care putrezesc rapid masa vegetala si oua de rame care afaneza pamantul.
Nu uita sa tii compostul mereu umed ca sa nu moara bacteriile si ramele.
Zatul de cafea nu il pui in compost, isi pierde proprietatile in timp, eu il presar printre plante ca sa tina insectele la distanta.
Las sa PUTA ca Pute a €€€€€! Pute cu folos! Din balega pe dincolo se scoate metan in niste globuri mari *( biodigestoare ) apoi ars in sobe si încălzit sere sau locuinte!
Tot se plâng " deontologii " de la U.E ca vacile poluează mai mult ca avioanele si camioanele!
Vreau sa fac o precizare suplimentara, ca se pare ca am fost inteles gresit: balegarul corect fermentat sau zeama de balegar sut CELE MAI BUNE INGRASAMINTE NATURALE EVER.
Daca aveti o gradina sau o parcela in extravilan si posibilitatea de a folosi balegar, folositi-l!
Pe de alta parte gradina mea pe printre case si ciumpalacii care isi inchipuie ca daca au dat o mana de glet si au pus termopane sunt acum boieri cu vila, nu suporta mirsul si "vaaaaai vin insecte si sobolani..." (ce sa manace sobolanii din balegar fermentat, numai ei stiu), asa ca urmatoarea solutie care "nu pute" este compostul natural si doar un pic de ingrasamant artificial. De aia pun si acceleratorul de putrezire care schimba flora bacteriana cu una care nu proce asa mult miros (miroase a pamant proaspat sapat).
"Deontologii" de la UE pot oricand sa ma pupe unde soarele ajunge doar cand stau la plaja pe burta.
Nu am auzit mulți oameni să folosească, însă la mine în familie cineva care de ocupă de grădină, folosește cojile de ouă, cojile de la fructe și altele.
Nu știu dacă sunt rezultate dar faptul că face asta continuu mă face să cred că nu în zadar.
iloveunicorns întreabă: