| DanielDanny a întrebat:

Pentru o casa mica in jur de 36 metri patrati ce fel fundatie se recomanda?

Si pentru pereti este bun BCA-ul sau caramizile?

4 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Evident o fundație de beton armat. În adâncime se merge de obicei pana la un sol tare, eu ma săpat 60 cm, iar la colturi și la îmbinările zidurilor, unde vin stâlpi de beton, am săpat pahare de încă 40 cm. Ca lățime, în pământ cu cât mai lata cu atat mai bine, eu am mers tot pe 60, iar la elevație cât lățimea zidului. În partea de sus am armat cu 4 fire de fier striat legate cu etrier, la fel și la stâlpi. Merge minim 10 mm, cu etrier de 6, dar ideal ar fi 12. Armatura am incorporat-o de jumătate în fundație, jumătate în placa.
Peste am turnat placa de cca 10 cm armata ușor cu plasa sudata (striat 4 mm).
Pentru pereți e mai bun BCA-ul, din multe puncte de vedere, în primul rand ca izolație termica, dar și ca greutate totala, consum de adeziv, pierderi nesemnificative la zidire, viteza mare de punere în opera, ușurință la pozarea instalațiilor, găurire curata șamd.
Unii vor spune ca nu are portanta necesara, dar dacă te uiți pe datele tehnice, portanta oferita este suficienta pentru o casa pe doua nivele. Mai mult, nu mai construiește nimeni fără stâlpișori și centuri de beton armat, astfel ca portanta nici nu este necesara.

regis
| regis a răspuns:

Romeo supraestimeaza lemnul, in primul rand este foarte scump (cam de 5 ori), ajuta la aerisire doar in condițiile in care il lasi natur, atat la interior cat si la exterior. Termoizolatia nu e diferita, exact aceleasi materiale se pot folosi si pe zidaria clasica.
In privinta termenului de executie, nu doar ca e amuzant, e exact pe dos. O casa din BCA se poate cladi in 3 zile, in timp ce prefabricarea unei case de lemn dureaza saptamani. Fundatia, planseu, acoperis, instalatii, finisaje, toate sunt identice, nu se pot executa mai rapid la lemn decat la zidarie.

| Frank51 a răspuns:

E ok și bca dar de preferat măcar pentru pereții de rezistență să folosești bolțari normali.

| romeo78 a răspuns:

Casă de lemn, cu o fundație ușoară. Există firme care construiesc la gata case din lemn și tot ei vă vor spune tipul de fundație.
Este în regulă folosirea materialelor de construcții, gen cărămidă, BCA, dar folosirea lemnului ajută la un spațiu interior aerisit, o rezistență și locuința din lemn poate fi placată cu materiale termoizolante, rigips. Dar, și termenul de construcție este de 30-60 de zile, în loc de 12 luni la o casă normală.