| Goldenboy97 a întrebat:

Poate sa imi explice si mie cineva de ce la consumatori mari gen masina de spalat, aparat de sudara se foloseste cablu gros iar la consumatori mai mici mai subtire?
Daca am avea cabluri subtiri la consumatori mari ce s-ar intampla?
Puteti sa imi explicati mai detaliat acest lucru?

Răspuns Câştigător
| UltraLex a răspuns:

Un fir mai gros permite unui flux mare de energie sa treaca prin el cu mai multa usurinta fara a se incinge excesiv incat sa se toreasca si sa ia foc fata de un fir subtire care s-ar topi extrem de repede la o asemenea sarcina

4 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Cablurile,conductorii electrici se calculeaza functie de ce aparat ai, de cit are nevoie acel aparat, de cit curent trage el.Ce se intimpla cind folosesti un cablu subtire pentru o masina care trage mult curent? Este ca si cum ai vrea sa tractezi o masina cu o alta masina si pui un cablu, o sfoara subtire.Ce se intimpla? Sau trage o sanie folosind o ata de papiota si o sa vezi ce se intimpla.

| SorinTudor a răspuns:

Pentru ca cel gros este mai rezistent si are un cablu in plus prin el care ii asigura impamantarea iar cel subtire ar ceda la 200-300W (s-ar arde), daca bagi un aparat de sudura sau o masina de spalat intr-o priza normala fara impamantare si aceia se va arde de aceea sunt prize cu impamantare si fire mai groase.

| regis a răspuns (pentru SorinTudor):

N-are legatura impamantarea cu ce spui tu. Impamantarea are rol strict de protectie impotriva electocutarii, nu se va arde priza din lipsa ei.
Logica este simpla, imagineaza-ti in locul conductorului o teava de apa. O teava mai groasa permite trecerea cu usurinta a unei cantitati mai mari de apa. O teava mai subtire nu permite acelasi debit, iar daca fortezi un debit mai mare, cresti presiunea si risti sa se sparga. In cazul curentului acest "debit" peste capacitatea conductorului va determina supraincalzirea lui, de unde rezulta riscul de topire sau chiar de incendiu.
Raspunsul corect este asadar cel dat de UltraLex.

| Goldenboy97 explică:

Sudura*