Depinde, ce fel de izolatie si ce perete este.
Polistiren nu se recomanda, fiindca nu lasa peretele sa respire.
Insa, se poate face izolare interna eficace cu placi BCA, de 5-10cm grosime.
si care ar fi diferenta daca ai camera izolata la interior, sau la exterior si dai cu spary de tinatri?
Ce anume se intampla daca ai izolare interioara? Vai de noi, ne ducem in prapastie direct
Cea mai buna izolatie este la interior, logic, normal, ia-o cum doresti.
Faptul ca romanii izoleaza la exterior, majoritatea, nu inseamna ca asa trebuie facut, romanii izoleaza asa din nestiinta, nu conteaza ca este inginer sau taran, nu conteaza ca este roman sau german, toti din UE is batuti cu, era sa zic eu cu ce in cap, sa nu zic in gura
Deci izolezi la interior, dai cu spray de tinatri si ramane toxine, asa si?
Daca ai izolat la exterior si dai in interior cu spray nu raman toxine? te pomeni ca izolatia de afara scoate tie chimicalele din camera
Provoaca toxine, aia da, vezi ai grija cine stie mori asfixiata, nu mai izola deloc nici pe afara ca nu mai ies toxinele, in loc sa de dilueze se vor mari
Nu se spune, chiar asa este, cand izolzi la interior, peretii romanilor din ciment sunt izolati, deci nu mai ai pereti din ciment in interior care sa aduca frig, sau care sa preia caldura din casa, deci este mai cald, caldura sta mai mult timp inauntru.
Pentru ca totdeauna caldura migreaza totdeauna de la cald la mai rece, iar daca cimentul, zidurile din beton sunt reci, comunica cu exteriorul, ele vor fi toti timpul reci, vor "consuma" caldura ta din interior.
Bineinteles, poti face ca zidurile sa se incalzeasca, dar trebuie sa consumi foarta multa energie pentru a mentine zidurile tot timpul calde iarna.
Ai acasa frigider? Cred ca ai, ai vazut tu ca ar fi izolalt la exterior? Frigiderul are o carcasa metalica din tabla, comparat cu casa, carcasa frigiderului este casa ta.
Si unde este izolatia? Izolatia este pusa in interiorul acelei carcase, apoi peste acea izolatie se vine cu plastic, ala cel vezi tu in interiorul frigiderului.
Exact asa faci si la casa. Pe pereti, tavan si podea poti lipi polistiren extrudat, este mai bun izolator ca polistirenul ala obisnuit, cel "zapada" cum zic oamenii, plus ca poti calca pe el, poti pune peste parchet, va sustine foarte bine, acel polistiren tocmai pentru asa ceva este facut.
Dar nu te apuci sa incarci peste el cu mortar, pui peste rigips. Este mai bine, rigipsul este un material cald, spre deosebire de ciment care este rece, plus ca rigipsul se lucreaza mai usor si mai rapid.
Daca vei izola interiorul, tavan, pereti si podeaua cu polistiren Extrudat vei face o mare economie cu caldura iarna, cit si vara daca cumva ai si aer conditionat.
Ba mai mult ai putea sa te si incalzesti cu aer conditionat, deci vara /iarna ai folosi doar aparatul de AC iar energia electrica consumata nu va fi asa de mare, sau nu va fi mult mai mare, decat banii cei dai la gaz de exemplu sa te incalzesti cu centrala pe gaz.
Numai ce am facut un calcul si se pare ca la iernile ce sunt acum in RO nu se mai merita nici centrala pe gaz.
O centrala pe gaz, in general are randament 80-95 %, sau95% daca cumnperi una scumpa, ei zic ca ar fi si de 98%, dar trebuiesc ceva conditii, ori 100% sau mai mult e doar reclama.
Trebuie sa calculezi sau sa stii ca 1 mc gaz, teoretic la o eficienta de 100% ar genera, ar face cam 9.5 KW de caldura, energie calorica.
Un aparat de Aer Conditionat care consuma 1 KW energie elctrica, poate scoate intre 3-5 KW energie calorica, adica caldura.
Deci avem
1mc gaz natural = 8.5-9.5 KW caldura
1 KW AC =3-5 kw caldura
1mc gaz natural = 3 -3.5 lei
1 kw =0.80-1 leu
1 mc gaz natural care scoate 9 kw, ar fi egalat de aproximativ 2-3 KW electricitate care ar costa cam tot aceiasi bani sau mai putin.
Folosind aer conditionat poti controla mult mai bine temperatura in fiecare camera, cu centrala nu prea poti.
De asemenea nu vei mai avea calorifere, apa, robineti, aeriseste, deci AC odata ce l-ai pus uiti de el, nu prea ai ce sa intretii la AC, pe cand la Centrala, curata filtre, verifica, chema instalator, vei cheltui mai multi bani comparativ cu AC.
Bine daca stai la munte, atunci folosesti centrala pe gaz, dar daca temparatura iarna nu scade sub minus 10 grade ceslius, atunci merita AC.
Mama are centrala pe gaz, iar eu asa usor voi pune si AC apoi o sa fac si practic, nu doar calcule sa vedem cit o sa fie consumul pe gaz si cit folosind AC.
Daca ai intrebari sau nu ai inteles ceva din ce am spus, pot sa te lamuresc.
Daca ma injuri pentru ce am spus mai sus, asta e, nu retrag ce am spus, pentru ca ce spui tu ar trebui sa nici nu fi spus, chestiile alea cu spray de tinatri.
Si daca faci izolare la exterior, aerul din camera circula prin ziduri, zidurile tale sunt cumva sita pai daca ar circula aerul prin ziduri am da faliment, nu mai se incalzeste veci.
hai sa iti spun o poveste care se mai practica, sau se mai spune doar prin RO.
Nu stiu daca ai auzit de o expresie prin RO, "zidurile respira" daca nu ai auzit, sigur barbatii si cei care se mai baga sa construiasca ceva stiu, sau au auzit asta.
Multi si cred povestile astea.
Deci ce inseamna experesia "zidurile respira"?
Sa spunem ca ai in camera un aer si el este mai umed, banui ca ai simti cel putin pe afara in unele zile cand aerul avea o umidate ceva mai mare.
Ce se intampla cand in casa ai un aer mai umed? Aerul intra in contact cu peretii iar Umezeala sau o mica parte din ea intra in pereti sta acolo, apoi cand aerul se mai usuca, iese se evapora iar, dar tot in camera si tot asa, la asta se refera acea expresie, pe care multi romani o stiu, dar pe pariu ca nimeni nu stie ce inseamna.
Deci chestia asta nu te ajuta cu nimic de fapt, de ce? Pentru ca o locuinta are ferestre, daca ai umidate ceva mai mare aerisesti, in RO de regula umiditatea aerului nu-i asa de ridicata, deci povestea asta nu prea mai este valabila.
De fapt nici n-a fost luata in seama nici in trecut, dar ceva specialisti au explicat treaba asta, asa ca idee, iar ceva oameni prapastiosi au exagerato daca intelelgi ce zic.
Cu alte cuvinte tu nici nu vei simti vreo diferenta, cam la nivelul asta stam cu aceasta poveste.
Acum, de ce zic ei ca vai izolezi interior gata nu mai "respira " peretele.
Daca ai avea de exemplu tabla peste tot in camera sau plastic, atunci da, umezeala nu ar avea in ce sa intre.
Izolind cu polistiren, ei cred ca zidu nu mai respira, dar toti cred chiar ca zidu respira insa acea umiditatea ce am spus mai sus nu ajunge in zid decat citiva mm, nu trece afara prin zid, ca de ar fi asa, ar insemna sa ai un zid gen sita si atunci care ar fi smecheria?
Asa ca chiar daca izolezi cu polistiren, care nu lasa mult sa treaca apa prin el, desi poti izola cu vata minerala, aia chiar ca respira foarte bine dar acea umiditate nici nu ajunge la polistiren intelegi?
Tu pui polistiren, apoi peste pui ori mortar ori rigips, iar acel zid nou format va respira cum zic ei astia "profesionisti "
Dar cum zic acea umiditatea nici nu simti, orice aer indiferent cit de umed sau uscat este, vine in contact cu suprafata zidului si atunci o parte din apa din el poate trece in zid, dar nu te gandi ca ajunge afara
Ramane acolo si apoi iar se evapora iese si tot asa.
Daca ai lasa polistirenul descoperit, ceea ce nu exista, nu lasa nimeni polistiren pe pereti la vedere atunci sa spui car fi ceva, dar nici atunci nu ai sesiza.
Stii cand sesizei tu acest fenom ce zic eu? Daca ai baie, faci o baie fierbinte sau dus ok? Se face abur, asta stii sigur, si cum romanii isi pun in baie toate zidurile si podeaua cu ceramica cu ce pun ei gresie, atunci sigur ai simtit si tu acea umezeala, apa din aburul ala se aseaza pe ceramica, este uda, undeori daca faci prea mult abur se fac si picaturi, am dreptate?
In cazul asta, toti in RO asa fac la baie si la bucatarie pun ceramica peste tot, intreabai daca mai respira zidul lor O sa spuna ca respira ca ceramica este piatra, dar ei nu stiu ce este acea respirarie de care se vorbeste.
Deci baile si bucatariile la romani sunt aproape perfect etanse, nu respira gram, neam dar ei nu stiu.
Dar cand ai tu in casa, in dormitor sau sufragerie aburi cum faci cand esti la dus? Nu ai niciodata asa ceva, iar la baie dupa ce faci dus, deschizi fereastra si cum este? Sa dusa toata umezeala am dreptate? De aia ai ferestre.
Uite la mine aici in America la baie sau la bucuatarie se pune ceramica doar pe jos si la dus, la cada se pune doar 1 singur rind de la cada in sus, apoi tavane si la dus la orice din rigips.
Eu fac abur cand fac dus, imi place sa fac dusuri fierbinti, se face un abur de nu te mai vezi, sincer iti zic nu te vezi ce abur este, apoi cand opresc dusu aburul dispare, dar nu pe jos, nu-i pe nicaeri, intra in rigips
Mai bun ca rigipsu nu este alt material sa absoarba umiditatea deci sa respire cum zic romanii.
La bucuatarie aici doar in dereptul aragazului se pune ceva ceramica in rest nu, totu este cu rigips.
Mama acasa in RO baia si bucataria, toti peretii si podeaua imbracati in ceramica, cand faci dus cazi pe pe spate daca nu esti atent cand mergi prin baie si toata ceramica aia este pe ea plin de apa.
Atunci care ziduri respira la romani? Vezi tu cand auzi ceva, nu trebuie sa iei de bun ce spun ei, cauta sa afli, mai ales in ziua de azi cand poti intreba cand poti gasi informatii destule si credibile.
Deci cam asta este cu aerul prins. De fapt aerul sta in camera ta indiferent ce ziduri ai avea, de aia ai ferestre sa intre lumina si sa aerisesti, desi sunt si ferestre care sunt prevazute cu aerisiri in ele mai ales astea gen termopan, pentapan, tripan si de care or mai fi.
De asemenea aer intra cand tu deschizi usa, intra pe linga usa, pe la butucul usii pe la incuietoare, asa ca aerul nu ramane niciodata prins in camera.
Tu fa cum crezi, eu iti spun ca nu romanii au desoperit coada la pruna romanii in general nu prea au descoperit nimic si nici macar nu au cercetat mare lucru, mai ales in domeniul constructiilor, totdeauna romanii au fost cei mai slabi sinacum la fel, desi ei se cred mari construnctori, toate materialele ce le vezi vin de la americani, si de la germani si englezi cit si informatii, cine mai studiaza in ziua de azi? Americanii, ceva ceva englezii, poate si francezii, in rest toti o apa siun pamint, asiaticii dopar copie si incearca sa imbunatateasca, cam asta este realitatea.
Gata ca am scris un roman, dar daca citesti o sa te ajute sa intelegi cum sta treaba cu acest aer si aceste respirartii.
Si asa ca idee cum ar suna un raspuns scurt dupa tine? Daca esti multumita sa zic Da este bine, altii vor spune, Nu este bine, atunci tu ce vei face?
Fara sa ai detalii, dai un raspuns cuiva care nu se pricep, nu a avut dea face, cum faci acea persoana sa priceapa?
Multi tiau dat raspuns ca e bine pe afara, dar na explicat nimeni de ce, sa arate, dar nu au ce, multi nu au notiuni nici de fizica elementara.
E in regula de acu nici nu mai raspund la intrebarile tale, pentru ca nu esti curioasa sa stii.
Cea mai eficienta este izolarea pe exterior, cu polistiren de 10-12cm sau mai mult, daca te tine buzunarul.
La interior e mai mult un moft, si aduce dezavantajele pe care le-a amintit Bula.
Care se pot insa elimina cu aerisire permanenta, adica un sistem de ventilatie.
Nu are nici o treaba cu spray-urile de tantari, acestea nu strabat nici startul de zugraveala, si substantele toxice se elimina prin aerisire suficienta.
Are legatura insa cu puntile de caldura, si nu e prea bine sa sugrumi un zid de caramida sau de BCA intre 2 sandvisuri de izolatie.
Intre cele 2 sandvisuri de izolatie se poate forma o temperatura diferita fata de cea din camera, si fata de cea de afara, luand nastere condensul.
Deci e suficient un strat de izolatie si de obicei acesta se monteaza pe partea mai rece, adica afara.
Eu sunt pro. Am izolatie interioara cu polistiren extrudat de peste 10 ani si n-am avut probleme de genul ce spui tu acolo. S-au inventat sistemele de ventilatie.
Se spune ca nici astea nu sunt bune dar in fine, oamenii care spuneau asta nu păreau experți, majoritatea neavând o facultate de construcții
Dar nici nu e vorba de facultate de constructii. Aici iti trebuie experienta practica nu pe hartie. 90% Din utilizatorii TPU vorbesc strict din auzite sau din ce au citit la alti nestiutori pe Google. Eu cand spun o chestie o zic din experienta.
Spray-ul pentru țânțari îl poti folosi vara ca să poți aerisi camera. Iarna nu prea poți.
Da este în mare parte adevărat din ce spui.
Se menține căldura iarna dar poate atrage riscuri legate de calitate aerului.
Îți recomand să folosești un sistem bun de ventilație și să folosești produse nepericuloase pentru interior