Dacă „bolborositul" se aude din calorifere, atunci da - acestea trebuie aerisite.
Aerisirea se face (așa cum a încercat cineva mai sus să explice) închizând ambii robineți de la fiecare calorifer, apoi, pe rând, calorifer după calorifer, de la cel mai depărtat de centrală spre aceasta, faci următoarele operațiuni:
- deschizi ventilul de aerisire (e o chestie cu o fantă de șurubelniță, pusă în partea de sus opusă robinetului de reglare a căldurii);
- când nu mai iese nici aer, nici apă, deschizi ușor robinetul de la țeava inferioară (retur). Când din calorifer nu mai iese nicio bulă de aer, închizi ventilul de aerisire.
- deschizi robinetul de jos la maximum și pe cel de reglare a temperaturii (de sus / tur) îl pui pe poziția în care ții în mod normal caloriferul pentru un bun confort termic.
Atenție! să ai un vas suficient de mare care să adune apa care vrând nevrând va scăpa din instalație prin valvele de aerisire.
La terminarea operațiunii la toate caloriferele, probabil presiunea din instalația ta va fi scăzut chiar sub nivelul de pornire a centralei, deci e posibil să ai o semnalizare de avarie pe tabloul de control. Vei scăpa de ea deschizând robinetul de umplere a instalației (undeva sub centrală - citește manualul!) până ce presiunea din instalație indicată pe manometrul de control se află în zona normală de lucru (de obicei, marcată cu verde).
Notă: robinetul de retur este de obicei fără „rozetă", ci acoperit cu un căpăcel de plastic. După ce îl deșurubezi, vei vedea ceva cam așa:
http://mesterucasei.com/......binet1.JPG
Ca să îl poți manevra, o să ai nevoie de o cheie tip „imbus" de 6 sau 8 mm. Se găsesc la orice magazin (chiar și la supermarket - aici în set de obicei).
Trebuie aerisite caloriferele.nu e suficient ca faci o prelevare din fiecare calorifer in mod uzual.
trebuie oprite tur si retur la toate caloriferele, centrala si se asteapta pana caloriferele sunt reci.
se deschide robinet de aerisire la un calorifer, pana cand nu mai iasa nici aer nici apa, apoi se deschide returul putin, cu robinetul de aerisire inca deschis. se preleva pana nu mai vine aer, doar apa, apoi se inchide robinet de aerisire. se deschide robinet de retur la maxim si cel de tur la pozitia dorita. se repeta operatia la fiecare calorifer.
Esti expert TPU iar eu sunt proiectant instalatii termice automatizate. da-mi voie sa-ti spun ca ma indoiesc de rangul de Expert TPU, cat timp faci afirmatii de genul. faptul ca se inchide turul si returul, este pentru a captura aerul in calorifer. redeschiderea doar a returului cu aerisitorul deschis, este pentru a scoate aerul complet din acel calorifer. documenteaza-te apoi scuzele le lasi la secretariat, odata cu demisia.
Am făcut afirmații pe baza exprimarii tale, suna a google translate. Si nu e nevoie să ma documentez ca sa "capturez" aerul in calorifer, este deja ținut captiv de propria lui densitate. Dar asta se învață prin clasa a șasea, cu mult înainte de școala de instalatori.
Am rezolvat, am sunat la service-ul centralei și mi-au trimis pe cineva.
A fost vorba despre scurgerea condensului. Teava nu era dreapta ci de jos in sus și nu se scurgea condensul de fel
Trebuie sa purghezi tot sistemul de incalzire! Calorifer cu calorifer. Deschizi putin returul adica teava de jos, acolo este o cheita.Iar de sus unde este purgatorul il deschizi pana ce scoate tot aerul sau iese tot aerul din calorifer si-l inchizi! Asa faci cu toate! La final deschizi cheia de tot a caloriferului si jos si sus de tot si gata! Ai inteles ceva? Babeste ti-am spus ca sa intelegi!
rotrezestete întreabă: