| Natalia89 a întrebat:

Prosoapele de baie prind miros urat si se aspresc.
Am schimbat foarte multe prosoape de baie, detergenți
chiar si masina de spalat. Precizez ca in mod normal nu le spal la mai mult de 30-40 de grade dar uneori simt ca trebuie sa le spal la 60 si o fac, dar foarte rar.Nu stiu unde gresesc, ajutati-ma, va rog. Recomandati-mi detergenti, solutii, orice.

Răspuns Câştigător
| Violleta2022 a răspuns:

In general, prosoapele se spala la temperaturi foarte inalte, pentru a omorii toti germenii si a elimina toate posibilele bacteri.
Prospoatele albe se pot spala si la 90 de grade, cu detergent si balsam de rufe.
Cele colorate se spala la 60-70 de grade!
Se recomanda folosirea prosoapelor de bumbac (coton) 100%, (nu cele din amestecuri cu poliester sau sintetice).
Recomand Ariel pentru rufele albe si Tide pentru cele colorate!

4 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Fenomenul indicat de tine apare cand prosoapele nu sunt facute din fibre naturale si/sau nu sunt perfect uscat depozitate.
1. Foloseste prosoape facute doar din fibre naturale! Prosoapele traditionale facute din IN sau BUMBAC sunt absorbante excelente, iar dupa fierbere repetata se fac tot mai moi (in timp). Eu folosesc prosoape "taranesti" din in de multi ani, rezista perfect, sunt moi si fac placere la atigere cand ma sterg cu ele

2. Clatirea dupa spalat cu apa rece este esentiala pentru indepartarea mirosului lasat de detergenti.

3. Depozitarea prosoapelor trebuie facuta in stare perfect uscata, in loc unde circula aerul! Deoarece sunt hidro-absorbante, materialul din care sunt facuti absoarbe apa din aer si prosoapele se umezesc. Daca aerul nu se misca, se vor usca incet sau chiar raman umede in continuu, fiind locul ideal pentru ciupercile de mucegai urat mirositoare! Daca tii materialele in dulapuri inchise, atunci este indicat sa le scoti periodic si sa le pui la uscare, aerisire, intinzandu-le pe sfoara, in afara casei, unde se misca vantul si eventual primeste si soare (se poate face si pe timp de iarna, pe timp de inghet, chiar daca uscarea este mai indelungata).

Cele de mai sus sunt valabile atat pentru prosoape, cat si pentru alte haine sau chiar si pantofii. Aerisirea periodica este obligatorie!

Si dulapurile in care tinem hainele trebuie aerisite periodic, cateva ore in fiecare trimestru, cand vremea este uscata afara. Daca intr-un dulap s-au mucegait (miroase) haine, atunci este bine sa stergem interiorul cu o solutie anti-mucegai, cu o carpa umezita si stoarsa, dupa care dulapul se lasa o zi golit, cu usile deschise.

Hainele sau pantofii care prind miros de mucegai de la umezeala se clatesc sau se sterg tot cu o solutie anti-mucegai.

Iata o reteta la indemana pentru solutia anti-mucegai:
Intr-un litru de apa calda se dizolva bine o lingurita de piatra vanata (sulfat de cupru) + o lingurita de slicil alimentar.
Componentele din solutie sunt dusmanul ciupercilor de mucegai.

Cu aceasta solutie se pot sterge interioarele dulapurilor cu problema, pantofii cu miros de mucegai, dar se pot clati si hainele /prosoapele care prind miros.
Tot cu aceasta solutie se poate scapa si de mucegaiul negru de la igrasie, pulverizata repetat, la intervale de 3-5 zile pe zonele innegrite.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Prosoapele ar trebui spalate la 90 de grade. Si ar trebui schimbate la maxim 5 zile.

| Violleta2022 a răspuns:

Am uitat sa-ti mai spun, doar prosoapele care nu sunt uscate foarte-foarte bine prind miros, in rest, nu-i cazul sa-ti faci probleme, mai ales daca le speli cu un detergent bun si le clatesti cu balsam de rufe.

| Alexand3ru1 a răspuns:

Mari(90 grade) pentru a distruge bacterile si germenii.
Poate fi vorba si de calitatea materialelor prosoapelor respective.
Incearca totusi sa le schimbi mai des, vezi daca observi aceelasi rezultat.