Trebuia sa faci inca din toamna (octombrie-noiembrie, dupa cazutul frunzelor): varuire groasa a trunchiurilor pomilor, de la nivelul pamantului pana la inceputul crengilor (principale).
Varuirea are mai multe functii de protejare,
- spre primavara, la inceputul incalzirii vremii, reflecta razele de soare, astfel impiedicand incalzirea trunchiului (si pornirea timpurie al vegetatiei), respectiv inghetarea in timp de noapte (si distrugerea trunchiului)
- imiedica mare parte a insectelor (si a razatorilor de scoarta)
- pomul ingrijit arata si interesul si priceperea gospodarului
La mine functioneaza, e drept am putini pomi (caise, pere, cires, mere, nuc), dar n-am avut nici un atac la ei.
E drept, fiecare pom a fost bine varuit inca din momentul plantarii (asa m-au invatat batranii). Nici in livada bunicului, nici in cele invecinate nu au avut probleme.
Unii sustin ca pomii trebuie stropiti de 4-5-6 ori in fiecare an, dar probabil infectiile provin de undeva si sursa nu este identificata.
Chiar merii i-am stropit de 8 ori anul trecut de la dezmugurire pana inainte cu 3 saptamani de a le culege, prunii de 6 ori, ciresii si caisii de 5 ori etc chiar e o infectie si nu-mi vine a crede ca e monilioza ca prunele n-au fost atacate iar frunzele perfecte n-au fost cazute toate nici in decembrie.
Lasa pe bula ca asta e din ala gen comunist, la care varu rezolva orice .
Unde dracu a auzigt bula ca pomi se varuiesc 0, ce ar fi sa-i dam si lui pe picioare cu var,sa vedem cum se simte,deci pomi,arborii nu se varuiesc deloc,is organisme vii,varu ala nu le face bine,asa cum nici tie nu-ti face bine daca te dai cu var pe mana.
Nu stiu de unde aveti ideile astea dea varui pomii.
Chestia asta se facea pe vremea lu impuscatu,s-a trezit odata un de asta papagl,sau cum se numeau aia de dadeau din gura,oamenii faceau curatenie pe strazi,venea ceausescu in vizita,si aluia ce ia traznit prin cap haideti sa varuim ca arata bine,si de atunci oamenii asa au facut, dar ala era un idiot, era de asta gargaragiu, cum naiba sa dai pomii cu var.
Ok sa revenim la oile noastre la pomii tai voiam sa zic.
Tu cand spui ca arata de parca au fost afumati cu arzatoru, la ce anume te referi? Unde se intampla asta pe ramuri pe frunze sau unde mai exact?
Spune-i l bula ca varuirea copacilor nu are absolut nici un efect, dar absolut nici unu.Insectele zboara, asta daca nu stia, iar omizile si orice insecta poate merge fara probleme pe varu ala, le doare la palarie de varu lu bula
Nu cred ca este boala,mai degraba ar fi ceva daunatori,ceva gen paduchi,sau ceva insecte,iar pe dejectiile lor se depun ciuperci microscopice,si apar negre,afumate,cand colonizeaza toata suprafata aia.
Incearca sa stergi cu mana vezi daca se ia,apoi poti baga un tratament cu ceva cupru si un insecticid,amesteci ambele si dai odata pe ramuri.
Ma uitai la bolile prunului si daunatori,nimic asemanator cu ce spui tu.Ce am spus eu se intampla si la legume,daca stii acei paduci de frunze care sug seva,cand is f multi,lasa dejectii,ceva lipicios,ei pe acele dejectii se aseaza ciuperci,apoi dupa o vreme frunzele se fac negre,par ca afumate,asa cum ai aratat tu.
Este posibil si la ramuri,prunul are si el ceva daunatori care stau pe ramuri, paduchi sau nu mai stiu exact, iar daca au lasat dejectii tot ce se poate sa se fi instalat pe ele ciuperci.