Daca peretii nu au crapat, nu ai de ce sa iti faci griji. Pana nu demult casele se zideau din caramida, fara stalpi de sustinere si fara centuri de beton, pe fundatii de piatra, iar in pod se depozitau tone de cereale. Nu zic ca nu era mai bine daca turnai stalpi la colturi, dar nici nu e un capat de țară.
Problemele nu vor apărea în utilizarea obișnuită. Betonul este rezistent la compresiune, pereții pot susține fără probleme mansarda.
Problemele pot apărea la cutremure, alunecări de teren, orice acțiune ce îți introduce întindere in structura. Asta e rolul armăturii, sa preia solicitarile de întindere care apar. In cazul unui seism, fiecare perete este succesiv supus la compresiune și apoi întindere. Daca armatura lipsește, după câteva cicluri alternante pereții crapă. Crapă și cu armătură, nu-i vorbă, diferența e că nu se prăbușește. Depinde cum ai și mansarda. Daca peste primul nivel ai centura de beton și planșeu de beton, atunci greutatea aia (destul de mare) e periculoasă în cazul unui cutremur. Altfel nu ai treabă.
N-ai de ce să-ți faci probleme. În general, stâlpii de susținere se fac atunci când zidurile sunt din material neportant, gen BCA. Bolțarii din beton fac parte din categoria de zidărie portantă, deci nu au neapărat nevoie de stâlpi. Ar fi adus un plus de rezistență, asta-i clar, dar nu sunt neapărat necesari. Iar adâncimea de fundare este foarte bună.
Ma gandeam sa i pun plasa de buza pe interior si exterior si sa o leg cu sarma prin boltar si dupa sa tencuiesc interior exterior, e o idee buna?