Ai uitat sa iei in calcul banii si toate autorizarile de obtinere a certificarilor de functionare, de la Sanatate, Pompieri, camera de comert samd, pentru producerea si comercializarea produselor din acestor sere.
Asa spui tu ca in luna mai vei avea capsuni de unde anume? Pai solaru ala sa ai tu capsuni cum spui va trebuie sal incazesti,deci caldura cheltuiala asta ai pus-o la socoteala? Stii tu cata caldura bagi acolo,cati bani cheltui? Pai se pare ca nu ai pus chestia asta. Daca faci solar asta nu inseamna ca ala se incalzeste de la soare,gandeste ca tu in luna februarie trebuie sa ai caldura acolo ca plantele sa plece in vegetatie,sau cel putin in luna martie,nici nu mai stiu de cand pleaca in vegetatie la cat timp fructifica, am uitat, dar in perioada asta trebuie sa ai o anume temperatura, deci nu stii cum va fi anul, daca vine o ninsoare din asta in aprilie ce faci? Cam naspa cu solaru asta, ma refer ca trebuie sa ai ceva caldura asigurata.Eu nu am experienta,dar daca as face lucru asta mas informa si nu de la cei care cultiva ci asa din cultura capsunului, trebuie sa stii cate grade are nevoie in perioada asta cuprinsa de cand pleaca in vegetatie si pana cand fructifica, asta trebuie so stii, apoi informatii de vreme, sa stii cum sta vremea in perioada aia, in anii ceau trecut cam la ce tempraturi te astepti.Si cu astea poti sa treci la treaba.Pretu capsunilor acu na e difertit de la an la an dar oricum no sa fie mai mica ca anul trecut.Si daca se vand cu 15 lei kg asta este la market, deci asta ar fi pretu cel poti lua daca le vinzi tu, altfel trebuie sa te interesezi cu ce pret le poti da alora care le vand mai departe.Cam astea ar fi ce trebuie sa stii.In rest vad te pricepi la picurare la metode de plantare. Eventual poti face randu si bilonu daca poti si asezei folie numai pe bilon, iar intre poti pune ceva paie daca ai, e mai natural cred.Dar na astea vezi tu cum le faci.Referitor la banii aia nu stiu daca te costa atat, probabil stiu si eu depinde ce materiale folosesti pentru solar. Daca merita tu trebuie sa faci calcul.Treb sa stii cata munca depui pentru solarii, apoi pentru restu.Multi zic aaa munca no mai pun ca o fac eu.o faci tu dar munca aia nu-i moca trebuie pusa la socoteala, ca doara nu muncesti gratis, ai depus un efort trebuie sal bagi acolo la cheltuiala.Deci poti afla astea singur daca te pricepi.Asa fiecare care cultiva or sa iti spuna povestea lui, iar multi cum am spus nici nu ia in considerare munca depusa. Oricum bafta, e bine daca vrei sa faci ceva, chiar si numa ca te-ai gandit la ceva e ceva.Multi se gandesc cum sa o lalaie sa o fredoneze
Eu am un prieten care munceste in Olanda si acolo de 27 de ani patronul ala scotea plantele in luna August le ținea la frigo si in luna Februarie le planta. Înainte sa le planteze le ținea o zi sași revină plantele din starea aia de 2 grade le ținea intr-o soluție câteva ore si apoi le planta (in luna Februarie) nu aveau solarele nicio încălzire absolut nimic si pe data de 8-12 mai începea culesul cam tot timpul. De 27 de ani face asta. Unii spun ca la noi e mai cald decât acolo primăvara alți zic ca ar fi mai frig depinde si de an desigur. Pana sa ma apuc de asta, anul ăsta trebuie sa ma informez bine ca sa nu doar îngrop niște bani. Decât sa ma duc acolo sa strâng pentru ei nu mai bine mi-aș face eu acasă?
Lla noi te asigur ca nu-i mai cald ca in Olanda,ei sunt la malu oceanului,nici nu cred ca pe la ei ninge,ceva gen ca in Anglia,e racoare mai tot timpul dar nu-s gerurile de la noi.Dar na tu incearca daca crezi ca te pricepi. Iara ei tineau plantele la frig sa treaca prin faza asta de rece, sa poata fructifica, ca altfel n-ar mai fructifica asa. Unde pui ca aia mau au si capsuni anuale, nu stiu exact ce cultiva dar sunt capsuni anuali, deci ii cultivi numai anul ala si ata, la anul pui alte plante.Referitor la Olanda acoloi polin peste tot de sere si solarii.Bine capsunele vor racoare, deci daca la ei temp nu scad sub zero grade nau nici o problema.Cauta pe net si tu si vezi ce temp este in Olanda.Eu asa stiam ca acolo ninge din an in paste, temp medie este undeva peste 2 grade deci asa inghet mai rar. Iara aia au deja asigurata piata, au unde le vinde.Bine la cat vrei tu sa faci ti le vinzi singur fara probleme.Ce sa zic daca stii exact cum fac ei, poti sa-l intrebi pe amicu asta al tau, sa-l intrebi sigur ce temp sunt acolo in timpul plantarii si pe durata aia, apoi cauti si te informezi sin RO cam ce temp sunt sau cand sunt acele temp, ca oricum trebuie sa fie pozitive si spre incalzire fara vreun ger tarziu ceva si te bagi si tu.
Imi povestea ca odată a nins așa de tare in Februarie ca iau pus sa mature zăpada de pe solare. Deci o fost si frig si toate cele dar a avut producție in luna mai in fiecare an. Si da acolo pun stoloni care ii plantează, si peste 60-70 de zile rodesc cam 30-40 de zile si apoi le smulg si plantează tot intercalat pe parcele de pământ cât sa aibă de cules tot anul. Le scoate le plantează rodesc si le smulge. O sa întreb de el ce fel de soi este ca sa stiu sigur.
Pai daca iau pus sa mature zapada de pe solarii care solarii ca parca era vorba ca aia nau solarii? Sau asa imi amintesca ca ai spus.Da ma uitai si eu ninge dar mai rar si doara mai spre interioru tarii, in rest is temp pozitive.Alea is soiri anuale, asta stiu sigur, sunt sin RO sau stiam ca erau odata pe la Marcineni aia produceau plante de capsun si nu mai stiu ce pentru englezi.Capsunii pereni stau in acelasi loc 4-5 ani, iar daca ei le smult si planteaza altii sigur is de astea anuale si care nu fac stoloni.Stolonii is lastari ale plantei care prind radacini noi proprii, de ar planta capsuni care fac stoloni ar avea de munca aia la greu, pentru ca stolonii se elimina ca impanzesc topt terenu.Vad ca asa nu prea esti pus la pct cu cultura capsunului, deci nu te arunca fara sa stii bine ce pui.Sunt soiuri din astea care nu fac stoloni si le tin un an atat, apoi planteaza anual alte plante.Plantele nu le produc ei le iau de la centre care se ocupa numa cu asa ceva, se duc cu valiza de ia plantele, cas crescute in perlit, deci le scot de acolo fara nimic pe radacini le pun in containere gen valize la rece le duc la ei la ferme le tin si acolo cum spuneai si le planteaza apoi.Cauta si tu in RO la Maracineni, nu stiu daca mai fac aia ceva acolo, statiunea era de stat acum ceva ani in urma, produceau si plante de capsuni si orice le cereai, dar nu stiu de mai exista aia.Tu le duceai o planta si ei in vitro isi faceau milioane cat dai tu comanda.Nu ma intreba de unde stiu ca nu pot sa spun aici.Acasa tu nu poti face pentru ca e ceva mai complicat trebuie materiale ce nu le gasesti in comert sau nu-s asa ieftine, ma refer sa inmultesi tu asa in vitro.Ia si tu ceva plante de la aia din Olanda, sa aduci cumva doara cateva si sa le incerci, sau asta trebuia sa fi facut deja pana acum sa vezi cum se comporta cum merg.Treb sa ai in vedere faptul ca in RO capsunele merg numai primavara si poate ceva mai mult la munte unde e racoare si ceva precipitatii mai dese.In rest undes caldurile alea mari la revedere nu mai fructifica.Capsunu este o planta de climat rece aia ii place climat racoros, de aia cultiva aia asa mult, Olanda, Anglia, Spania ca ei is linga oacean si au climat la fel mai umed si nu asa de cald ca in RO.In america la fel se cultiva capsuni ca aia is nr 1 doara in Californai si Florida pentru ca clima acolo e umeda si nu-s temp f mari, de ex california e cel mai mare producator de capsuni la nivel mondial, cred ca 40% din productia mondiala de capsuni este produsa in california.Dar ma rog astea nu te intereseaza pe tine.Dar na vorbim si noi pe aici,mie sincer mi-ar placea sa le maninc asa maninc dar maninc muraturi deci as manca capsuni de pe plante coapte,zmerua,mure la fel. Uite o alta idee buna,daca pui capsun sa pui si cateva randuri acolo de zmeura sa incerci, vezi cum merg si dupa cine stie, sau Mur, mur din ala fara spin si cu fructe f mari, alea merg de nu-ti vine sa crezi, muru ala merge mai bine ca vita de vie.
Admirabil că nu te gîndeşti la şcoli înalte, unde poţi deveni un analfabet funcţional, şomer de carieră, ori braţe de muncă gratuită poentru occident.Să şti că şi afacerile agricole te pot ridica sau ruina.În cazul în care eşti ferm şi hotărît ai şanse mari de reuşită.Să trecem la ce te interesează :
Pentru a fi propice înființării unei plantații de căpsuni, terenul nu trebuie să fie mlăștinos și să aibă o înclinație de minim 7% și să fie bine nivelat, astfel încât să nu stagneze apa. Cel mai bine se pretează la cultivarea căpșunilor solurile cu textura lutoasă, luto-nisipoase sau luto-argiloase, cu pH 5, 6-7.
Cultura de capsuni dă randamente ridicate dacă urmează unei culturi de plante prășitoare, cereale. Nu se cultivă capsuni după capsuni, cartofi sau tomate și nici pe terenuri erbicidate în anul precedent cu erbicide remanente.
Înainte de efectuarea arăturii, la un hectar se aplică 60 tone gunoi de grajd bine fermentat, fără semințe de buruieni sau rizomi, sau 500 kg superfosfat și 600 kg/ha sare potasică. Arătura se face la 28-30 cm, urmată de discuit, încorporându-se și îngrășămintele. Dacă este necesar, se aplică tratamente pentru reducerea acidității solului și împotriva dăunătorilor.
Plantarea ideală are 3 perioade în an, cu condiția ca terenul să fie irigat: 10 aprilie-10 mai, 15 iunie-15 iulie și 15 septembrie-15 octombrie.
Înainte de plantare, stolonii se fasonează – se îndepărtează resturile de filamente și se lasă 1-2 frunzulițe.Stolonii pot fi plantați manual, în gropi, la o distanță de 80-90 cm între rânduri și 25-30cm între plante pe rând.Pentru o bună productivitate, densitatea la hectar ideală este între 30.000-40.000 de plante pe rod.Prețul unui stolon pleacă de la 60 de bani până la maximum 1 leu pentru soiurile remontate.
Soiurile remontate dau producții excelente, dar sunt foarte pretențioase la frig. Soiurile autohtone sunt bine adaptate și dau producții excelente în sisteme super-intensive.
Pentru un hectar cultivat cu căpșuni, este nevoie de 7-8 lucrători în plin sezon și 2-3 în cursul anului, pentru întreținere.
O plantație necesită o îngrijire deosebită. Acum depinde de fiecare fermier ce sistem de management aplică. Multă lume greșește în ceea ce privește irigarea, aplicând plantelor apă când nu trebuie sau prea multă. Este recomandat să se aplice un management al irigării, adică irigare controlată.
În cultivarea capsunilor, se recomandă utilizarea fertilizatorilor foliari sau un mix de substanțe ce poate fi aplicat la prima irigare din sezon. Principalii dăunători ai căpșunului sunt coropișnița, păianjenul negru și putregaiul cenușiu.
Astea fiind spuse nu rămîne decît să-ţi urăm mult succes.
Îți mulțumesc pentru răspuns. Doar ca eu nu vreau sa pun un hectar eu vreau sa pun 5-10 ari si sa fie la solar producție mai - Iunie si Septembrie-Octombrie fiindcă stiu ca in lunile Iulie si August capsuni nu au preț ajungi sa vinzi cu 6-7 lei kg. Spuneai de plantările din perioadele 10 Aprilie 10 mai dar eu am cunoștințe care au lucrat in Olanda si acolo plantau plante refrigerate in luna Februarie iar de pe 2-3 mai erau pe rod. Eu așa as dori sa fac măcar sa încerc daca cumpăr plante si solare si as putea să-mi scot banii într-un singur an o sa continui. Dupa ce se termina producția mai - Iunie sa le smulg acele plante sa cumpăr alte plante refrigerate si sa plantez cam in luna Iulie alte plante nu tot in acel loc si la sfârșitul lunii August sa mut solarele unde plantez. Adica eu vreau sa am 2 producții mai Iunie si Septembrie Octombrie la solar fiindcă stiu ca atunci căpșunii is aproximativ 15 lei kg. Cât despre pământ nu este mlăștinos e nivelat si avut culturi de porumb pana acum.