Merge si doar cu carbune. Ia o solutie de aprins, stropesti carbunii deasupra, pe toata suprafata gratarului, dai foc, iar dupa ce se stinge flacara faci vant pana se aprind toti carbunii.
Spre deosebire de lemne, carbunii ard mai bine de sus in jos, de aceea daca folosesti lemne e de preferat sa pui prima data carbunii iar deasupra lor sa cladesti lemnele. La fel, dupa ce au ars lemnele si carbunii au inceput sa arda, le faci vant pana se aprind complet.
Pentru curatarea gratarului, acesta trebuie incins, uns bine cu slanina, dupa care pulverizezi putina apa. Reactia grasimii incinse cu stropii mici de apa va face inutila folosirea periei de sarma.
Carnea se pune pe gratarul bine uns abia dupa ce pe intreaga suprafata a carbunilor s-a format un strat de cenusa.
Si alt trick - gratarul ideal nu e confectionat din inox, ci din fonta. Fonta e mult mai putin aderenta, mult mai usor de curatat si cedand mai lent caldura nu va produce arsuri pe suprafata de contact.
Mai intai se aprinde focul cu lemne subtiri si dupa ce au luat foc bine se pune mangalul(carbunele cum ii zici tu)
Intai lemnele le dai foc astepti sa se faca jar pui carbune si fai vant cu ceva ..cam atat