| bogdan88 a întrebat:

Salut! Am citit pe internet despre creșterea ardeilor iuți în ghiveci și acolo scrie ca e ideal 1" de apa pe săptămână. Cat mai exact înseamnă 1" în litri?

Răspuns Câştigător
| Bronson1 a răspuns:

E posibil sa fi fost vorba de 1 inch de apa in ghiveci, pe saptamana.
Adica, in functie de cat de mare e ghiveciul, il golesti de pamant, il umpli cu apa 2.54 cm, si vezi cat e aia in ml.
Pui pamantul inapoi, plantezi ardeii, si ii dai mereu aceeasi cantitate de apa, saptamanal, pentru a fi exact cat trebuie de umed pamantul pentru cresterea ideala a plantei.

De ce sa calculezi asa? Am auzit si eu pe Youtube pe undeva genul asta de sugestie la plante.

Deci atata tot, ca omul nu ti-a zis cati mililitri sa pui, ci ti-a sugerat sa iti masori tu cantitatea in functie de cat ar fi 2.54 cm de apa in ghiveci ca si cantitate. Ca poate ghiveciul tau e mai gros sau mai subtire in diametru decat al lui, si atunci intra mai mult sau mai putin pamant, se evapora in alt ritm din nou in functie de marimea ghiveciului, planta consuma de asemenea o cantitate, deci ideal poate ar fi asa.

Dar nu sunt sigur ca eu nu am citit ce ai citit tu, e doar singurul lucru logic ce reiese din ce ai spus tu.

5 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Nu se transforma in litri, pentru ca depinde de dimensiunea ghiveciului. Poti aproxima la 1 deget, adica torni apa cam de un deget deasupra pamantului.
Daca vrei un calcul in litri (sau mililitri), da-ne diametrul interior al ghiveciului tau si putem calcula.

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Arată-mi linkul, unde ai citit, altfel nu pot pricepe. Nu poti să-i pui 1 litru de apă pe săptămână!
Și eu am ardei iute in ghiveci, acasă. E soi pitic. Îl ud la nevoie. Nu-l inund.

| relian a răspuns:

Volumul nu se masoara in inch, aia este unitate de masura pentru distanta, pentru lungime.
Deci poate era oz aia e altceva.1'' de apa, nu exista asa ceva.

Inainte sa udi o planta verifica cum este pamantul, scurmi nitel cu degetul si daca pamantul mai in adincime, stiu si eu 1-2 cm este umed,atunci nu are rost sa uzi.
Depinde si de cit de cald este,daca ghiveciul este in bataie soarelui sau mai la umbra etc.

Pina la umr anul conteaza cita apa pui,apa in exces se dreneaza,acel ghiveci are gauri si toata apa in exces se scurge,deci baga apa cit mai multa,mai ales daca pamaintul a fost uscat.

Bine daca ai ghiveciul in casa,scoate afara si dai apa multa, apoi dupa ce se scurge bine toata apa il duci inapoi.
Daca e ste deja afara, atunci dai cita apa vrei tu, pana cand vezi ca se scurge pe la baza ghiveciului.
Nu iti face griji indiferent cita apa dai, cei in exces se duce afara, ramane apa doatra ce poate pamantul sa retina.

| Brizbriz a răspuns:

"acum 9 ore | bogdan88 a întrebat:
Salut! Am citit pe internet despre creșterea arderilor iuți în ghiveci și acolo scrie ca e ideal 1" de apa pe săptămână. Cat mai exact înseamnă 1" în litri?"

daca pui un litru de apa peste, atunci "arderilor" se sting... poate daca e ardere de fosfor sau napalm (care contine fosfor) sa nu se stinga tongue

| LittlePoppy a răspuns:

Orice planta (la ghiveci sau in gradina) se uda cand se usuca pamantul. Unele consuma mai multa apa, altele mai putin. Depinde si de felul pamantului. Depinde si de temperatura din casa. Sfaturile alea sunt bune orientativ. Tu incearca pamantul si atunci uda. Nu lasa sa se usuce daca nu a trecut saptamana.