| Illuminati2016 a întrebat:

Salut.Am desfacut priza de la baie si am vazut ca vin doar 2 fire maro si am vazut ca intre cele 2 prize este al treilea fir (verde-galben legat in punte intre ele). Deci 0 pamantare. Aveti idee cum pot sa leg o pamantare la acea priza pentru ca este mediu umed si am masina de spalat? Dedesubt este o teava de cupru si ma intreb daca ar merge legat la ea

15 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

In baie ESTE INTERZISA montarea vreunei prize sau comutator, fiindca exista PERICOL DE ELECTROCUTARE in mediul umed, la atingere!
Chiar daca masina de spalat este instalata in baie, priza trebuie sa fie IN AFARA BAII si OBLIGATORIU sa fie PAMANTATA, corespunzator normelor de siguranta!

Cheama un electrician autorizat sa faca circuitul de priza, corespunzator!

| Illuminati2016 explică (pentru Bula):

Daca totul ar fi atat de usor

| Bula a răspuns (pentru Illuminati2016):

Pentru un electrician priceput este usor.

| Bizon95 a răspuns:

Am desfacut priza de la baie si am vazut ca vin doar 2 fire maro si am vazut ca intre cele 2 prize este al treilea fir (verde galben legat in punte intre ele).

care a doua priza?
"punte" intre ce si ce?

impamantarea e o chestie foarte greu de facut:
https://electrician365.ro/......e-si-scop/

| Illuminati2016 explică (pentru Bizon95):

Vreau sa zic ca din tablou din 2 fire (faza nul) si fir de pamantare nu vine dar este legat un fir de pamantare intre prize care se afla langa olalta si nu este legat la tablou

| Bizon95 a răspuns (pentru Illuminati2016):

Da, firul ala a fost pus de electricianul "priceput" pentru ca nu a avut ce face, posibil ca la respectiva casa/imobil sa fi fost in perspectiva si o impamantare care nu s-a concretizat
pentru ca
ti-am dat un link cu ce inseamna impamantarea, iar aia e versiunea MINIMA, in practica, o chestie mult mai buna e sa faci gropi de jur imprejurul curtii, si sa le connectezi intre ele, atat de groasa e chestia cu impamantarea

deci, IGNORA firul ala de impamantare, daca nu cumva ai chef si vrei sa o faci la modul real (muuulte gropi si batie de cap)

O optiune ar fi sa duc un fir verde galben pana la tablou numai nu stiu cat de complicata poate sa fie treaba asta

Ti-am postat un link cu ce inseamna de fapt impamantarea
ai asa ceva la tablou?!? eu ma cam indoiesc
iar treaba e relativ complicata cu fire trase prin pereti, sunt niste tehnici destul de naspa, cu sapun si alte chestii (se unge firul ca sa alunece prin canalul din perete)

eu as chema un electrician!

Pai am pamantare cand pun un bec de 100w la faza si la pamantare se aprinde ca si faza cu nul

Aha
atunci e misto!
https://www.google.com/search?q=cum+sa+bagi+fir+de+curent+in+perete
in general se ia o sarma de otel care nu poate sa se indoaie in tubul de copex din perete, se infige prin tub, dupa care de ea se leaga firul galben verde si apoi asa se trage firul prin perete!

daca, chiar ai, la panou, IMPAMANTAREA MERITA!

| Panamax a răspuns:

Firul galben verde este chiar firul de impamantare.
Monteaza priza la loc ca este ok asa cum este.
Nu incerca sa legi nimic la nicio teava ca sa nu omori pe cineva.

| Illuminati2016 explică (pentru Panamax):

Este un fir inutil de 15 cm max care nu face absolut nimic momentan

| Panamax a răspuns (pentru Illuminati2016):

Atunci ai i nevoie de asa ceva :
https://www.materialeelectrice.ro/......ntiala-25a

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Diferential trebuie sa legi, dar avand in vedere ca probabil ai doza in care se fac legaturile si de acolo merg mai departe la panou, care e cel mai probabil din acela vechi cu sigurante fuzibile, mai bine lasi asa, altfel o sa-ti ia curentul diferentialul la cel mai mic hop.

recomandabil sa iti faci alta instalatie electrica,
iar daca legi impamantarea de teava de cupru si se intampla sa fie nevoie de ea si sa te prajeasca ce zici?
impamantarea are o logica si trebuie sa vina de afara la panoul tau si din panou mai departe la consumatori.

cheama un electrician

| Illuminati2016 explică (pentru anonim_4396):

Nu e nici o fuzibila sunt sigurante automate cu protectie la scurt circuit si suprasarcina dar nu au pamantarea legata la tablou