anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut!
Am o parcela de 1-1, 5 hectare intr-o zona deluroasa si as dori sa plantez in ea fie ceva arbusti,fie ceva pomi fructiferi, insa nu stiu cum sa procedez.Majoritatea celor care au mai incercat in parcelele vecine sa planteze pomi fructiferi au dat gres deoarece s-au uscat,fiind o zona arida.
Ce ar trebui sa fac? Sa iau mostre din sol pentru a vedea ce proprietati are acolo solul? Daca da,cat costa o analiza a solului cu aproximatie?
Orice sfat e binevenit,atat privitor la ce as putea planta, cat si la ce demersuri trebuiesc facute.
Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Tu asa prin zona aia,pe la oamenii prin curte nu vezi pomi deloc? Cauta si vezi pe la oameni pe linga casa ce pomi sunt,apoi stii ce merge in zona respectiva.
De regula in zona deluroasa merg mai orice pom,dar trebuie sa spui si in ce zona se afla,in nordul tarii,in sud etc.

Referitor la pamant, te uiti si tu in jur asa cam ce plante, copaci, arbori, cresc pe acolo asa singuri, cat de mari etc.
Solul -poti face tu acasa sa vezi ce tip de sol ai acolo.Te duci pe terenul ce il ai si bagi o teava in pamant asa sa zic la 25-40 cm adancime,teava subtire, astfel incats a intre pamant in ea, apoi cand o scoti sa ramana pamantul in ea, aia va fi proba ta.

Te duci acasa, scoti pamantul din teava aia, amesteci si pui intr-un borcan cam 30% pamant,appoi torni apa peste el,umpli borcanu ala,pui capac agiti bine bine,lasi undeva sa se linisteasca si sa se depuna pamantul ala ce l-ai agitata si este in suspensie in apa.

O sa boservi cateva straturi depuse,o sa iti dai tu seama cand o sa faci de o sa faci despre ce anume vorbesc.
Pamantul ala are in el nisip,argila,materie organica, aluviuni, toate se vor aseza in straturi asa unu peste altul fctie de greutatea si marimea particulelor.

La fund se va aseza nisip, apoi alt strat va fi de aluvini, alt strat argila, iar materia organica va ramane in suspensie.

Un pamant asa bun trebuie sa aiba 45% nisip-35% aluviuni si 20% argila.
Ce nu este bun? Daca sa zic argila se afla undeva la 70% atunci nu prea e bun pamantul ala sa pui ceva pe acolo.

Restu daca e nisip 70% este pamant nisipos, merg pomii dar trebuie sa mai bagi cate ceva materie organica.

Ai putea sa plantezi arbori pentru lemn, ceva pini, sau nuci, asa nu mai platesti nici impozit pe acel teren, timp de 20 de ani no sa platesti nimic.
Cgestia e ca obtii lemn in 25-30 de ani. Daca esti tanar si nelinistit este ok cand vei imbatranii vei avea pensie din acei arbori.

In ambele cazuri, ca pui pomi sau arbori pentru elmn trebuie sa te si pricepi cat de cat.

| Adelinos a răspuns (pentru relian):

Eu stau in zona de vest.Parcela pe care o am e la o altitudine mult mai mare decat e satul.In sat nu am probleme cu majoritatea pomilor, deoarece am pus in gradina.Insa după cum spuneam e o zonă mai arida.
Pentru a vă face o idee, mai sus cu 500 de metri este pădure de fag.
Eu am 20 de ani, sunt student, nu pot spune ca sunt expert, dar doresc sa învăț cat mai multe in acest domeniu.
Vă mulțumesc pentru răspuns!

| relian a răspuns (pentru Adelinos):

Mai sus conditiile se schimba, atat de temperatura cat si de sol.Ca pomi trebuie sa cauti cei care cresc la altitudini mai mari,exemplu prunul,ala sigur merge acolo.
De crescut cresc mai toti pomii,dar avand in vedere ca mai sus e mai rece,ar putea ca fructele sa nu ajunga sa se coaca si alte chestii de genul asta.
Treb sa gasesti o carte,cauta ceva de nivel superior,acolo spune de fiecare pom unde poate creste f bine,in ce conditii si ce altitudini.

Bine acolo is date date si sunt zonati pomii pentru cultura,nu asa ca vrei tu sa ai un pom, ca face cateva fructe sau multe.
De exemplu nu credc ca merg caisii sau piersicii f bine la tine i acea zona.
Mai ales daca vrei sa faci productie sa vinzi, trebuie sa pui ceva la care sa scoti ceva profit.
Daca zona este arida, atunci nu mai pui, trebuie obligatoriu sa ai apa acolo, ori daca nu ai aduci tu apa cumva,
Fara apa nu o sa faci nimic.De mancare aia nu ar fi problema ca poti administra tu ingrasaminte.
Daca esti student, banui ca prin orasul unde inveti o fi si ceva facultati de agronomie, cauta la aia ca au s librarie si cumpara o caret de pomicultura, acolo da detalii.

Dar fara apa nici nu te gandi sa faci agricultura, o sa fii la mana naturii, poti face ceva sau poti sa nu faci nimic.Bafta oricum

5 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Un sfat poți avea de la Camera Agricolă din zona ta.

| relian a răspuns:

Daca e zona arida, atunci va trebuie sa uzi acei pomi.Deci vei avea nevoie de o masina, tractor ceva si un bazin cu care sa mergi acolo si sa dai la fiecare pom apa cel putin odata pe luna, sau pentru inceput poate de 2-3 ori avand in vedere ca pomi vor fi mici si cu radacini superficiale.

Cum am spus, trebuie sa si te pricepi macar putin cand vrei sa faci ceva. Daca vecinii aia ai tai au pus pomu si aia a fost tot, nu e de mirare ca sau uscat.
Solul cred ca e ok, pomii vecinilor sau uscat pentru ca nu au avut apa.Deci nu ai de ce sa faci teste la sol, trebuie sa cauti sa uzi acei pomi sa ai si cu ce.
Plantezi pomii faci asa in jurul lor o mica farfurie cum zci oamenii, acolo pui apa.

| dinaprilie a răspuns:

Https://alchimex.ro/servicii/evaluari-agrochimice
Aditional poti face o "cercetare" sa vezi cam care este cererea prezenta si viitoare ref la "pomi fructiferi" dat fiind intrarea pe rod a plantatiei peste cativa ani..cica cultura de trestie enwrgetica este sigura si cu profit constant sau in crestere dar pentru asta ar mai trebuii cateva ha sa fie fezabila.