| BuGsstormbunny a întrebat:

Salut. Am o soba de teracota, horn recent facut. Soba trage in sensul ca duduie, se face jar, etc, dar nu vad sa iasa fum pe horn doar rar. Adică putin. La vecini iese fum alb si asa. Sa fie din cauza lemnelor?
Fum in casa nu iese, nici când deschid usa.

13 răspunsuri:
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Când focarul este fierbinte, iar lemnele uscate, fumul este minim.
Fum = combustibil nears, care se pierde pe coș. Când în sobă ai doar jar și lemne care ard deschis (cu flacără), arderea degajă doar monoxid de carbon și căldură, fără fum.
Când aprinzi focul cu soba rece, poți merge afară să verifici; atunci iese fum.

| BuGsstormbunny explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Am inteles atunci. Si inca ceva, monoxidul de carbon care se degaja, iese pe horn, nu? Altfel e periculos.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru BuGsstormbunny):

Da, iese pe horn.
Cât timp e rece afară, hornul are tiraj mare, trage mai ales dacă soba e caldă.
Probleme pot apărea atunci când soba e rece iar afară e vreme caldă. Fumul se răcește în sobă și nu se mai ridică. Dar imediat ce se încălzește puțin soba, va merge în sus, pe horn.

| BuGsstormbunny explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Deci cand e rece afara, vreme inchisa, soba e stinsa. Aprind focul deci iese fum, apoi dupa ce se incalzeste si bag pe el cand e jar, nu mai iese, nu? E normal.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru BuGsstormbunny):

Am greșit, la vremea caldă mă refeream. Când sunt 15 grade afară iar soba și hornul sunt foarte reci, atunci poți avea probleme.
Când e foarte frig afară, hornul trage foarte bine.

| BuGsstormbunny explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Ti-am trimis un mesaj privat, daca imi poti raspunde. Multumesc pentru raspunsuri!

| cristi202 a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Nu monoxid de carbon, ci dioxid de carbon. Apare si monoxidul de carbon, dar, el are formula foarte instabila in prezenta oxigenului, combinindu-se cu el si rezulta dioxidul de carbon. Deci intr-o soba cu tiraj bun, unde oxigenul e prezent in cantitate suficienta, el nu sta prea mult, fie se transforma, fie arde (e inflamabil), tot in prezenta oxigenului, el fiind cel ce da tenta albastrie a flacarii (semnul ca soba trage foarte bine). Problema e cand nu exista tiraj bun, deci oxigen suficient, si atunci monoxidul de carbon se acumuleaza de pe urma arderilor insuficiente si soba il "expira" in incapere. El fiind un gaz incolor si fara miros, nu ii e detectata prezenta, insa prezenta sa intr-o anumita cantitate in aerul respirabil e letala, si de aceea o soba cu tiraj prost e periculoasa. Intr-un asemenea caz, nici nu realizezi, te ia somnul si nu te mai trezesti.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru cristi202):

Consider ca e monoxid in soba, pentru ca personal, mereu limitez alimentarea cu aer a sobei. Las lemnele sa arda mai saracacios. Tirajul inseamna presiune negativa, iar alimentarea cu aer o las cat de mica, de aici si monoxidul, zic eu.
Poate e dioxid, nu stiu.
Nu am analizat gazele, doar presupun.
Felul in care folosesc eu sobele e ceva mai riscant, dar am experienta mai mare de 20 de ani cu metoda asta de incalzire.
Am invatat majoritatea lucrurilor dintr-o carte, din pacate nu stiu titlul sau autorul. Era ceva despre teracote, in special. Constructie si exploatare.

| cristi202 a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Atunci este. Ai dreptate. Si nu e ceva mai riscant, este riscant. Te joci cu... focul happy. Dar, probabil, cu experienta ce o ai, reduci riscul la minim.
Totusi, ai grija, miine sa te scoli, te vrem aici printre noi, avem nevoie de tine happy

Eu nu sunt de acord cu tirajul slab. Sa iti spun de ce. In soba ai doi combustibili permanenti. Lemnul si oxigenul. Vei zice ca oxigenul nu e, dar, atita timp cit e un gaz inflamabil, si, o, ce inflamabil!, e si el un combustibil. Cel care intretine arderea e oxigenul. Taind din tiraj, tai din ratia de oxigen, in consecinta, tai din portia de combustibil. Da, poate ca se duce multa caldura pe cos, dar oxigenul ars in plus nu numai echivaleaza, dar si depaseste ce se pierde. O spun ca unul care cunoaste propietatile oxigenului. Eu acasa incalzesc doua incaperi cu un brat de lemne iarna ( o singura soba de teracota plasata in perete). Le fac surcele, le las sa arda la tiraj maxim, soba se incinge rapid, si, ca sa nu se piarda caldura acumulata in ea, am tabla la iesirea din soba care inchide cosul. Si tine caldura pana dimineata. Stiu, si aia e periculoasa, daca inchizi prea devreme, te-ai ars. Si eu trebuie sa am grija, ca sa ma scol dimineata happy
De ce procedez asa? Pentru ca stiu ca oxigenul da putere calorica arderii. Sunt sudor de meserie, si sudura oxiacetilenica e formata tot din doi combustibili, acetilena, si oxigenul. Acetilena singura, arde ca o luminare, dar oxigenul e cel ce ii da valoarea care o are de a taia si metale groase. Si asta e valabil in orice ardere, doar ca, desigur, nu la acelasi nivel.

| relian a răspuns:

Este fum la vecini pentru ca arde mocnit, ori are lemne umede.Cand arzi ceva cu flacara si jar ce spui tu, nu prea se mai vede fum.Deci este din cauza lemnului, e umed, ma refer la vecini, sau nu are suficient oxigen sa poata arde normal.

| BuGsstormbunny explică (pentru relian):

Am înțeles, mersi frumos!

| Mtoni a răspuns:

Probabil că fumul alb e abur de la centrala sau soba pe gaz. Focul de lemn uscat scoate puțin fum.

| BuGsstormbunny explică (pentru Mtoni):

E pe lemne. Si da, mai mult am băgat uscat decât verde.