| costel_4263 a întrebat:

Salut; are cineva sau un indiciu? ce trebuie sa iau (montez)un filtru de dedurizare a apei? stau la curte si am auzit ca apa de fantana este dura si miar trebui si la centrala si masina de spalat? ce trebuie sa fac? multumesc. apropo dau funda.

10 răspunsuri:
| Robert a răspuns:

Se gasesc filtre pentru scaderea calcarului ca esta este problema.La masina de spalat foloseste mai mult calgon sau ce mai se gaseste in comert.Citeste si aici pe site http://somra.ro/dedurizare/

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Costele, apa de la fantana o poti pompa intr-un vas mare, in care pui niste sare pentru dedurizare (se gaseste in comert). Din vasul colector, o poti lua pentru folosinta casnica (cu o mica pompa), fara frica de a-ti incarca cu calcar (si alte minereuri) instalatia termica sau rezistenta masinii de spalat. Pentru necesarul de apa expus de tine nu exista filtru casnic ieftin. Exista doar cele scumpe, care dedurizeaza prin osmoza inversa. Oh, dar sunt atat de scuuuuumpeeeee.

| мιнαɛℓα36 a răspuns:

Du-te mai intai si fa o analiza la apa, ca poate nu ai nevoie de ceva sofisticat(apropos, o statie de dedurizare costa in jur de 3000 lei-o marca buna).
Poate este suficient un dizolvator de calcar sau un filtru cu carbune activ!

| eugem35 a răspuns:

1.pentru central incarca cu apa distilat di comert.
2. iti trebuie o instalatie cu rezervor tampon si cu un hidrofor si un filtru de dedurizare a apei se gasesc in comert cu o rasin in el si din cand in cand se aduga sar in acel filtru dar este cam scumpicel 800euro am da eu pe el acu 5 ani.
se gasec la magazinel specializat in instalti alte filtre mia ieftine, iii se spune filtru dedurizator, si le montezi la iesire apei din hidrofor dar cauta la un magazin de instalatii.

regis
| regis a răspuns:

Inca nu am vazut centrala pe gaz fara filtru de dedurizare. La cele pe lemne nu e neaparat necesar.
Pentru masina de spalat exista filtre speciale, ceva mai mici, care se interpun intre furtun si robinet. Costa putin (pana in 50 ron) si se infileteaza cu mana, nu trebuie sa fii specialist pentru asta. Arata cam asa: http://www.nicoltechnology.ro/......palat1.jpg
Totusi, Calgonul sau alte produse similare nu vor dauna masinii.

In privinta ideii de a umple caloriferele cu apa distilata, este aplicabila doar in cele cu circuit deschis, ba chiar nici atunci nu e foarte simplu. Instalatia mai trebuie din cand in cand aerisita si vrand-nevrand mai trebuie sa completezi. Cum faci acest lucru, cum creezi presiunea necesara in instalatie?

| Angel0 a răspuns:


Poti folosi un filtru ieftin cu polifosfati doar pentru masina de spalat,si unul magnetic pentru centrala(pentru apa calda menajera este mai bine fara polifosfati).
Spre deosebire de alte pareri amatoriale, centrala si caloriferele se pot umple foarte usor cu un amestec de apa distilata si antigel, completand doar cu 1-2 litri de apa normala pentru aerisire si presiune.Concentratia de calcar va fi foarte, foarte mica, mai ales daca a trecut si prin filtru.
@regis
"La cele pe lemne nu e neaparat necesar".
Adica carbonatul de calciu sau de magneziu se comporta diferit daca folosesti lemne in loc de gaz? A naibii stiinta asta.

regis
| regis a răspuns:

@larix - nu mineralele se comporta diferit, ci centralele. Conductele prin care circula apa in centralele pe gaz sunt foarte subtiri si prezinta un risc mai mare de a se infunda. La cazanele pe lemne acest risc nu mai apare, singura utilitate a filtrului fiind in acest caz protectia suplimentara a instalatiei, protectie care este indicata, dar nu absolut necesara.
Un amestec apa distilata+antigel+apa potabila nu poate fi numit "apa distilata", chiar daca se scade semnificativ concentratia mineralelor. Si completand cu 1-2 litri in fiecare an, se aduna suficiente minerale pentru a crea probleme. Da, se poate trece printr-un filtru apa potabila, dar atunci care e shmenul cu apa distilata?
Deci larix tata, daca reusesti sa ii dai un sfat folositor celui care intreaba, incearca sa o faci fara a te da aiurea in spectacol. Daca nu reusesti sa te faci util, atunci stai in banca ta si aprofundeaza stiinta termopanelor, ca mai devreme erai profesionist acolo. Sau voi montati termopane cu incalzire centrala?

| Angel0 a răspuns:

@regis
Bati campii de la a la z,mai ales faza cu conductele. Elementele cele mai afectate de calcar sunt caloriferele,robinetii, pompa de recirculare, schimbătorul de caldura si valva de mixare cu 3 cai. Pompele se blocheaza pur si simplu cu inconvenientele aferente. Ai idee cat calcar contine 1-2 litri de apa dedurizata, ca sa poata creea probleme intr-o instalatie? Efectul este atat de mic incat nici nu merita luat in calcul. Oricum cel mai afectat este circuitul secundar pentru apa calda menajera, pe unde trec zeci de mii de litri de apa pe an in cazul ambelor tipuri de centrale pe gaz sau pe lemn.Comentezi matale, dar degeaba.

regis
| regis a răspuns:

Conductele de care spuneam sunt parte a schimbat-orului de caldura. Nu mai intru in detalii, ma rezum la a spune ca nemontand un filtru de dedurizare pe centrala de gaz, pierzi garantia, in timp ce la centrala clasica pe lemne nu e cazul. Sau sa spun mai exact, la majoritatea, s-ar putea sa fie unele modele la care sa fie necesar filtrul. In schimb la robinete sau calorifere nici macar nu se pune problema, chiar daca in timp desigur ca depunerile de calcar pot dauna.
Ai dreptate cand spui ca 1l sau 2 de apa NEdedurizata (daca montezi un filtru de dedurizare deja e inutil sa mai folosesti apa distilata pentru a umple instalatia). Insa tinand cont ca va trebui sa faci completari in timp, ca sa nu mai vorbim de alte interventii (demontarea unui calorifer, modificari in instalatie etc), inmulteste aceasta cantitate cu durata de medie de utilizare a instalatiei si refa atunci calculul.
In privinta circuitului secundar pentru apa calda menajera, practic nu faci decat sa imi dai dreptate. Majoritatea centralelor pe gaz au acest circuit, in timp ce la majoritatea centralelor pe lemne acesta lipseste, deci din nou depinde de tipul centralei, deci din nou "carbonatul de calciu sau de magneziu se comporta diferit daca folosesti lemne in loc de gaz."

| needcolors a răspuns:

Este cineva aici care se pricepe la scripturi/programe pentru Rasbperry Pi?