| yyyooyo a întrebat:

As vrea sa imi montez singur plăcile de rigips dar nu am asa multa experienta, as vrea sa stiu daca e neapărat sa pun profile sau daca pot pune rigips direct cu negrele pe lemn, stau la mansarda si este cam complicat cu tavanul si pereții.

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Numai profesionisti pe aici laughing habar nu au cei ala lemn, dar isi dau cu parerea si numai balarii.
Pune direct pe lemn, lemnul e si mai bun decat profilele metalice, doara ca trebuie sa folosesti suruburi pentru lemn, nu alea pentru metal, adica alea negre ce zici tu.Pt lemn is cu filetu ala mai mare si mai rar.
Toate casele fara ciment sunt facute pe profile de lemn, iar rigipsu se prinde direct pe acele lemne, direct, orice se prinde direct de lemn.
Odata eram in RO si un var a pus pe lemn profile de metal.Zic ce faci ma? Zice pai pun rigips laughing pai si la ce mai dai si bani pe metale daca ai deja lemn? Pai asa se face zice el laughing
Nu stiu de unde au romanii ideile astea, cum ca rigipsu nu se prinde direct pe profile de lemn.
Uite sa iti zic cum sta treaba sa nu spui ca e de la mine.Toata america de nord asa au casele, cladirile pana in 5 etaje, numai profile de lemn, la exterior ori se zideste un zid de caramida doara ca decor, sa arate frumos, ori pe acele profile se prinde OSB iar peste o plasa metalica si se da incarcatura groasa de mortar.La interior indiferent ce pui la exterior se pune rigips direct pe profile de lemn,sta tapan rigipsu,mult mai bine prins ca la profilele metalice.
Deci nu spun de la mine,spun cum se face. Daca vrei sa iti arat video,dar poti cauta si tu pe Youtube,cauta cum se pune sheetrock la o casa,dar scrie in engleza, ceva genul "how to instal seetrock "ceva de genul asta si o sa vezi ce profile sunt si profesionistii astia care comenteaza numai balarii ar fi bine sa nu mai dea sfaturi eronate.
La blocurile alea inalte cu structura din beton se pun profile metalice, cel putin asa am vazut.

Vezi pe unia, vai nu pune pe lemn, lemnul lucreaza laughing o lucrand mai stii, schimbu 3 laughing
Deci eu nu a vazut la nici o casa,toate sunt pe pofile de lemn sa se intimple ce zic "mesterii" astia pe aici.
Auzi la unu, trenuie profile de aluminiu laughing spune-i ca asa ceva nici nu este, adica profile de aluminiu, unde o fi vzut, sau auzit doar el stie laughing
Singura chestie ce trebuie sa o faci este ca profilele din lemn sa fie montate ca si cele metalice, ma refer la aceleasi distanta.
Pe tavan se monteaza rigips de grosime 16mm iar la pereti de la 13 mm in sus.Eu daca as face as pune pe pereti de 25 mm laughing

Ce am scris eu aici,nu e de la mine,desi ma pricep sa pun chestii din astea,nici nu trebuie sa fii meserias sa pui asa ceva.
Daca si asta e o meserie neam dat dracu laughing adica sa pui o bucata de rigips care e drept in cateva suruburi,laughing unia se dau mari meseriasi,dar ei stiu de ce, meseria asta, desi sincer, asta nu e meserie, o face absolut oricine, oricind.
Nici nu trebuie sa ai experienta.Iti cumperi sau imprumuti o bomasina impact,aia ar fi numa buna,sau si o bormasina obisnuita,cumperi un cap Philips,cruce cum ii zice dar cu opritor si iti faci treaba.

Doar ca suruburile sau cum le numiti voi cuie, ori ce is alea ceri pentru lemn, trebuie sa fie sin RO curuburi din alea negre pentru lemn, n-are cum sa nu fie, cauti la un magazin ceva mai mare.

Iara mesterii astia parliti, care vorbesc din auzite sa o lase mai moale cu sfaturile lor de 2 lei.Nu romanii au inventat rigipsu,nici italienii,nici germanii,americanii lau inventat,ca de altfel si osb si toate rahaturile astea.
Iara daca in America asa se face,nu vine nenea darrio sa spuna el ca e altfel,ca stie el ca lemnu lucreaza laughing.
Eu nu am vazut niciodata nici o bucata de rigips fisurata macar, dapai crapata, iar aici casele sunt exact asa cum am spus mai sus.
Ca profile de lemn, folosesti lemn de conifere, nu altceva. Faci leturi, sau cum le numesc romanii late de 8-10 cm si groase de 4-5 cm si aia e tot, le montezi la aceiasi distanta ca si profilele de metal.
In America profilel se fixeaza la distanta de 16 inch unu de altul, adica aproximativ 40 cm unu de altu.Nu stiu in RO,dar probabil la fel.
Nu te lua dupa meseriasii aia din RO sau dupa cei de pe aici,ca habar nu au. Daca vrei sa iti arat informatii direct de la fabricant spune si iti arat, sau poti tu cauta la un fabricant de rigips si la descriere spune la fiecare grosime pentru ce se foloseste.
Am vazut f multi romanii cred si folosesc rigipsul cel mai subtire pentru tavane laughing in ideea ca daca e mai usor e si mai bun, ca nu-ti cade in cap laughing asta e logica lor, tu nu te lua dupa ei, gandeste logic.

Hai sa analizam chestia asta, daca tot stam la povesti pe aici.Iei o foaie subtire si o fixezi cu un ac pe tavan, apoi iei o bucata de carton, deci mai gros, mult mai gros sil fixezi la fel cu un ac de tavan.
Care crezi tu ca are mai multe sanse sa cada?
Cand vrei sa faci ceva, nu mai intreba pe TPU, majoritatea de pe aici is soarece de casa L
laughing nici nu ies prea des pe afara laughing de meseria nici nu se mai pune.Cauta tu pe Youtube, dar cauta in engleza si cauta la americani, is f multe video pe net si vezi exact ce si cum trebuie sa faci.

12 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Poti pune direct pe lemn, daca distantele permit asta. O structura metalica insa este mult mai indicată, întrucât mărește elasticitatea sistemului, evitând astfel crăpăturile. In plus oferă posibilitatea suplimentarii izolației, foarte importanta in mansardă.

| darrio2007 a răspuns:

Daca vei pune direct pe lemn iti vor apare fisuri la imbinarile intre placi, indiferent cat de multa banda de armare vei pune. Trebuie profile de aluminiu. Lemnul lucrează.

| relian a răspuns (pentru darrio2007):

Salut.As avea si eu o intrebare.Ai montat vreodata in viata ta rigips pe undeva? O alta intrebare ar fi profile de aluminiu.Ai vazut tu profile de aluminiu pe undeva? Eu sincer nu am vazut.Bine nici nu am cautat, dar la depozitele de materiale eu asa ceva nu am vazut.Nu zic ca nu ar exista, dar nici nu am vazut, nici de auzit nu am auzit.Tu de unde ai auzit de profile de aluminiu pentru rigips?
Si spui nu se pune rigips pe lemn? Unde ai citit, sau unde ai auzit tu ca nu se pune? Stii cine a inventat rigipsu macar? Cauta la aia care au inventat rigipsu si vezi cum pun ei rigipsu, pe ce profile, apoi poti sa vii sa dai sfaturi eronate pe aici laughing

| darrio2007 a răspuns (pentru relian):

Astea ce sunt, măi meserias de (ghips)-carton?
https://depo-materiale-constructii.ro/......-accesorii

Lucrez de 30 de ani cu asa ceva. In Anglia, am lucrat cu ghips-carton direct pe lemn. Dar lemn tratat, care nu crapa sau se strange, functie de umezeala din atmosfera. Si in Londra este umezeala la greu. Asa ca, mai usurel, baietas, cu ifosele de „meserias".

| relian a răspuns (pentru darrio2007):

Du-te si te impusca,meseriasu lu peste,lemnul tratat nu se foloseste la case in interior,bati campii.Ce spui tu se foloseste numai afara, nu se foloseste lemn tratat la interior decat daca esti dus cu pluta.Du-te ba cu Anglia ta cu tot.Tu imi arati linkuri de la romani? Pai ce stiu ba romanii? Is pe dinafara total la toate capitolele.
Daca vrei sa vezi ceva cauta video la americani ba mucea.
Nu se folosetse lemn tratat, dar se foloseste lemn de conifere, asta asa ca idee, care nu crapa.Eu nu am vazut lemne crapate la nici un depozit, vorbesc aici de lemn netratat.Ala ce spui tu tratat se foloseste daca faci ceva afara in aer liber,in casa interzis asa ceva.Dar de unde sa stii tu,tu normal stii doara ce ai vazut in Anglia sau la romani.
Cum iti explici tu ca toata north America face casele asa cu rigipsu direct pe lemn? Aaaa aia stiu probabil,or avea astia lemne extraterestre mai stii laughing. Esti mare meserias,deja ai lucrat in Anglia bagator de seama si deja ai ajuns si tu meserias laughing ma asa fac toti romanii,salahori peste tot,apoi revin in RO mari profesionisti laughing dar de fapt sunteti praf.
Eu nu am spus cas meserias, am spus ce vad, vad ca toata america asa fac casele, asa pun rigipsu direct pe lemne, care ATENTIE nu este tratat deloc.Ala trata asa ca pentru tine este toxic, deci nu se foloseste deloc la interior, adica la constructia de case, nici macar in poduri nu se pune lemn tratat, asta sa nu mori prost.

| darrio2007 a răspuns (pentru relian):

In alte tari se pune placa de ghips carton direct pe dulapi de lemn tratati impotriva umezelii si cariilor care ataca lemnul. Pusi pe cant la distanta de 40 de cm intre ei. Lemnul se foloseste foarte mult, mai ales in Anglia, desteptule! Inclusiv la dusumele. Peste dusumea se pun niste placi speciale si poti pune si gresie in băi. Ssst, ca vorbesti din ce auzi, nu din ce faci.

| relian a răspuns:

Https://www.youtube.com/watch?v=NvbgwdTGoyo


Uite ai aici procesul prin care se fac acele leturi, sau cum le zic romanii, nu stiu, scanduri sau orice, care sunt folositi la constructia unei case.In cazul asta este vorba despre profilele alea din lemn pe care se prinde apoi rigipsul.
Uite si alta video, arata si lui Dario sa vada si el si sa ne arate si noua unde trateaza astia lemnu de carii si ce mai spune el.Nu stiu ce o lucra el,dar sigur e numa gura de el.

Lemnul folosit ca profile este din pin in acest video,deci lemn de conifere,care are fibra lunga si nu crapa daca il folosesti sa faci profile,nu crapa daca sta la umbra,sau acoperit,ori in interior.

De crapat daca lasi un lemn,o scandura in bataie soarelui aia da va crapa,probabil el de aia si spune ca crapa.Dar aceste lemne sunt folosite ca si profile,sunt acoperite si la exterior si la interior, sau cele folosite la acoperis, la fel deasupra se pun placi de OSB, romanii iar fac greseli, pun pe acoperis scandura :)) cand mult mai bun este OSB si mai ieftin.

Sa ne arate Dario, mare mester Manole unde se trateaza si cu ce aceste lemne.Mai are curaju sa imi scrie,dupa care mi-a dat ignore, dar tot cea spus e vorbarie, ce stie el, n-are curaj sa vina cu ceva clar, concret, doara bate campii.
Deci sa ne arate ce tratament se face impotriva cariilor si umezelii cum zice el.Pai din contra e bine daca ia ceva umezeala nu mai crapa :)), dar el se pare se contrazice singur.
Uite inca un video postat de Discovery channel, deci nu de mine, tot ce am spus nu e de la mine.
Eu cand vreau sa stiu ceva sigur nu intreb pe Dario nu intreb pe nea caisa, caut ceva info reale si de la profesionisti.

https://www.youtube.com/watch?v=DZkbl6pyamE

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Poti sa pui si pe lemn si pe profil metalic.
Iti trebuie inca 2 oameni la tavan, 2 sa tina placa si unu sa bage suruburile.
Si profilu metalic se misca, mai ales cand e curent si se tranteste usa de 20 30 ori asa happy
Si la lemn daca se vede rostu in timp, poti umple cu easy fill, si se repara.
Trebuie sa calculezi din cat in cat sunt grinzile, ca sa vezi ce latime de placi iei.
De regula grinzile sunt puse intre 120 si 120, si latimea placii e de 60, ca sa prinda si pe mijloc surubu, si pe margini.
oricum cel mai important e sa ai o bormasina buna, cu cel putin 2 baterii ca sa iti ajunga, si inca 2 insi happy
vezi cat bagi surubu ala, ca daca plesnesc placile la capete, nu mai prinde bine.
Cat despre taiat, le tai ori cu cutit special unde ai colturi, ori cu cutteru si un teu.
Plus laser ca sa le centrezi.

| darrio2007 a răspuns (pentru anonim_4396):

Fara suparare, dar nu da asemenea sfaturi, fara sa fi lucrat asa ceva. Lemnul, functie de anotimp, se strange sau se dilată. De aici si fisurile.

| anonim_4396 a răspuns (pentru darrio2007):

Si cum faci tu grinzi din profil metalic, sa tina acoperisul? din ce fel de grinzi? hai ca la un perete merge sa bagi profil metalic, dar la acoperis n-am mai vazut profil metalic.

| darrio2007 a răspuns (pentru anonim_4396):

Profilul metalic se fixeaza pe grinzile deja existente, de la acoperis.

Răspuns utilizator avertizat