| Minca_Danni_1997 a întrebat:

Salut, in legatura cu turnarea unei placi de beton pentru o camera de 6×6m imi trebuie grinda sau daca placa se toarna mai groasa pot elimina grinda de pe mijloc? Ma cam deranjeaza ideea de a avea ceva pe mijlocul tavanului.

11 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

La 6/6 se poate turna liniștit un planșeu fara grinda, insa trebuie refacut calculul de rezistenta. Nu din grosimea placii se rezolva problema (desi probabil va iesi putin mai groasa), ba dimpotriva, o placa mai groasa este automat mai grea si astfel ajungi sa ii reduci rezistenta in loc sa o cresti. Rezolvarea va veni din grosimea si mai ales din dispunerea armaturii, daca alegi varianta asta nu o face fara un calcul avizat.
Dar pana sa alegi xolutia asta, ia in calcul ca turnand acea grinda, nu trebuie neaparat sa si ramana vizibila. Se poate turna placa putin mai sus (cu grosimea grinzii), urmand sa se rigipseze la la nivelul ei inferior, iar diferența sa se umple cu vata minerala.

Bula
| Bula a răspuns:

O asemenea placa necesita o proiectare si executie riguroasa, nu se toarna "dupa ureche"!
Daca torni prea groasa sau prea subtire, atunci se poate rupe (chiar si de la propria-i greutate).

| NLS a răspuns:

Da, trebuie obligatoriu o grinda pe mijloc, armata corespunzator, pentru ca e o deschidere destul de mare.

Am lucrat 5 ani la un birou de proiectare, si am intalnit un singur caz in acesti ani cand cineva care avea o deschidere mare (8x5m) nu voia grinda nici mort.
Solutia: grinda mascata (numita si grinda intoarsa).

O placa mai groasa iti ingreuneaza inutil structura, si in general un inginer rezistentist care stie ce face nu va proiecta si nu va aproba asa ceva (daca e diriginte de santier).

O placa de 12cm armata bine ajunge, construiesti grinda intoarsa (partea de jos a grinzii va fi aliniata cu partea de jos a placii, grinda iesind apoi in sus cu restul inaltimii necesare, data de inginer).

| NLS a răspuns (pentru NLS):

Suplimentar: o grinda pentru o astfel de deschidere e ideal sa fie sprijinita pe stalpi
http://www.blog.noiconstruim.ro/......rierii.jpg

(8 bare longitudinale, daca sectiunea e mai mare de 25cm si etrieri dubli )
(elementul portant e in acest caz reteaua de stalpi si grinzi, zidul e un simplu element de umplere a spatiului gol).

NU pe samburi (stalpisori) care sunt armati cu doar 4 bare si au doar etrierul exterior. (samburii se folosesc doar ca element de legatura pentru imbinari/colturi de ziduri, la zidaria portanta din caramida, unde elementul de rezistenta e zidul de caramida).
Se pot lega cu grinzi, insa nu e recomandat la o asemenea deschidere.

| regis a răspuns (pentru NLS):

NLS nu sunt proiectant, dar sunt mii de case cu deschideri mult mai mari peste living, cu plansee fara nici o grinda. Chiar am vazut o casa renovata aproape de la zero, suprafata construita 10/10, la care s-a inlocuit planseul de lemn cu placa de beton. S-au dat jos complet pereti interiori, s-a tras un singur zid interior pe toata lungimea, rezultand doua "incaperi", una de 3/10 (compartimentata ulterior cu rigips), iar cealalta de 7/10 ramanand open space, ba chiar incluzand si o scara de urcare in mansarda. Planseul nu are nici o grinda.
Am fost in casa unui om de afaceri din Arad, cu piscina interioara, in living. Nu stiu dimensiunile, dar le-as aprecia la cel putin 16/10 metri, fara stalpi interiori si cu cei doi pereti de 10 metri din sticla. Probabil s-au turnat grinzi intoarse, nu contest, dar sub nu este nimic vizibil.
Titusi, sunt nenumarate spatii comerciale sau ateliere pe mai multe nivele, care au chiar utilaje grele, pe deschideri generoase. Sau parcari etajate cu deschideri mult mai mari intre grinzi, peste care trec zilnic sute sau mii de masini, cum de acestea rezista?

| NLS a răspuns (pentru regis):

Nu gasesc poze concludente, dar urmatorul link poate fi un umil exemplu.
https://www.proiectari.md/......ani_00.jpg

Exista spatii comerciale si alte constructii industriale cu deschideri generoase pe structura metalica, pe structura de prefabricate (beton), sau uneori mixte (stalpi de beton prefabricati, si grinzi metalice).
Cele mai des intalnite sunt cele pe structura metalica, din mai multe motive: usurinta in utilizare, pret decent comparativ cu prefabricatele, greutate mai redusa pentru aceeasi capacitate portanta.
Profilele folosite pentru stalpi, HEB sau HEM (sau HEA pentru cazurile mai "light" ) sunt profile cu sectiunea in forma de H, laminate la cald, si au cea mai mare rezistenta la incarcari si eforturi in plan axial. (de aceea sunt folosite pentru stalpi).
Pentru grinzi se folosesc profile IPE, IPN, sau profile I GOST dupa standardul rusesc. Acestea au capacitate portanta foarte buna in plan transversal (perpendicular pe axa lor), astfel ca sunt foarte rezistente la flambaj (incovoiere).
Ca gand de final, ca tot compari mere cu pere: tare-s curios cum ar arata si cum s-ar comporta un Deichmann... din caramida.

La compania unde lucrez in Germania, s-a construit o noua hala, unde aveau de gand sa imprastie pe toata suprafata CNC-uri, mai mici si mai mari.

Firma de arhitectura a lucrat cu un inginer tampit, s-au gresit calculele, si la final s-a constatat ca structura nu ar suporta in siguranta toate masinile dorite, astfel ca s-a reorganizat, au plasat masini doar pe margini, iar centrul l-au folosit pentru depozitarea materialelor usoare.

Sa nu mai fiu off-topic, in cazul de fata eu as opta pentru varianta ta, cu construirea grinzii normal, marginea de jos a grinzii sa fie la cota dorita a tavanului, apoi mascarea cu tavan fals.
Grinzile intoarse sunt un compromis foarte bun, mai ales ca sunt mai simplu de turnat decat cele clasice (la partea inferioara totul e plat) si iesi mai ieftin, ca nu mai e nevoie de tavan fals.

Eu mai banuiesc ceva, cum spuneam mai sus: ca nu o sa faca grinzi la colturi, si o sa construiasca placa de 6mx6m pe samburi (stalpisori).
Ceea ce e cu cantec, si mai ales daca nu face o grinda la mijloc, de la fostul meu sef nu ar vedea in veci semnatura. Si mai sper ca va folosi macar o caramida de calitate.

Rezistenta placii nu creste dispunand altfel armatura.
NU ai cum sa o dispui altfel.
In partea superioara vin asezati calareti din PC52, ce nu trebuie sa acopere toata deschiderea, ci doar 25-30% din ea (exceptie deschiderile lungi si inguste, aici barele pot fi continue pe latura scurta)
http://www.euconstructor.ro/wp-content/uploads/2011/11/plan-armare-horz.jpg
Iar in camp armatura va fi continua, de pe un zid pe celalalt.
Poate trece si peste mai multe deschideri.
De regula se va folosi diametru mai mare (fi10, fi12) in partea superioara a placii, si diametru mai mic (fi8, fi10) la partea de jos (in camp). Chiar si la deschideri de 6m, tot 6 bare pe metru linar se folosesc, asa ca nu putem vorbi de o retea mai densa.

Rezistenta placii creste odata cu cresterea diametrului fierului, si odata ce numarul de grinzi de care se sprijina - creste.
Nu ma refer la zeci de grinzi pentru cazul de fata, ci la faptul ca o grinda pe mijlocul unei deschideri de 6m schimba mult aspectul diagramei de eforturi.
Creand o grinda, poti scadea din grosimea placii si din diametrul fierului, ceea ce duce la o structura mai usoara.

Doar ca idee: am vazut grinda ce sustine un balcon, pe o distanta de ~15m. (latimea balconului 2m)
Inalta de 80, lata de 35-40.

| regis a răspuns (pentru NLS):

Nu m-ai inteles, nu m-am referit la structuri metalice, ci la plansee de beton. Sunt magazine la parterul blocurilor, sunt restaurante, sunt mici ateliere construite pe structuri de beton care au fost construite cu decenii in urma, din Xidarie clasica si beton. Am dat astfel de exemple pentru ca la apartamentele de bloc si la casele vechi sunt mai putin raspandite astfel de deschideri, desi cum am zis, cun e si cazul de fata, la locuintele mai noi astfel de spatii incep sa apara in zonele "de zi".

| NLS a răspuns (pentru regis):

Nu știu unde ai văzut tu blocuri construite cu rezistenta pe zidărie.
Sunt UMPLUTE golurile dintre stalpi cu zidărie (cărămidă sau orice ar fi), ceea ce e altceva.
Aici intervine diferența pe care am punctat-o în primul post: stâlpi versus sâmburi (stalpisori).
O grinda, mai ales la deschidere mai mare, trebuie sprijinita de/pe stâlpi, nu pe sâmburi.
(mai exista și alte diferențe între stâlpi și sâmburi, nu doar secțiunea și armarea, de exemplu : felul fundației de sub ei).
Insa vei spune ca avem o casa în cazul de fata, cu rezistenta pe zidul de cărămidă, nu pe stâlpi.
Pana aici, perfect adevărat.
Pe colturi vor fi sâmburii ce se toarnă după ce se formează intersecțiile, cu cărămizi întrețesute și coltul liber (aici se creează treptat armarea, și se toarnă betonul ).
Însă acolo unde stabilesc ca am nevoie de doi stâlpi sa susțină o grinda, trebuie sa torn stâlpii înainte sa încep ridicarea zidurilor, iar fundația lor va fi fundație separata de stâlp: tip pahar, sau blocuri pătrate în 2 trepte.
Rezultatul e o structura mixta, cu rezistenta atât pe stâlpi (și grinda,) cât și pe zidărie.

Orice bloc are o structura pe cadre de beton armat (rețeaua de stâlpi și grinzi).
Și dacă ai văzut un bloc în construcție, sunt sigur ca ai remarcat grinzile și în special cam cât e de mare secțiunea lor transversala (înălțimea grinzilor pentru deschideri mari, e de minim 45cm ).
Daca la final nu se vad, e pentru ca arhitectul a făcut o treaba de inginer, și a poziționat zidurile interioare (acolo unde exista) chiar sub grinzi, fie s-a aplicat metoda de care ai amintit, s-a construit un tavan fals.
Spațiul rezultat e oricum binevenit, pentru a putea realiza o izolație fonica de calitate, izolație termica, țevi, aerisire, etc

| regis a răspuns (pentru NLS):

God, unde am scris eu "rezistenta pe zidarie"? Am zis zidarie clasica, in sensul ca nu sunt structuri metalice si panouri sendviș sau alte variante aparute mai recent.
Si cand spun deschideri, nu ma refer la faptul ca nu exista o structura de rezistenta, doar ca sunt multe cazuri in care distanta dintre grinzi e mai mare de 6 metri.
Si nu, nu spun ca avem de a face cu o casa, cu rezistenta pe zidarie, nu am mai vazut de vreo 20 de ani vreo constructie fara structura de beton armat. Nici nu mai stiu constructorii de azi sa cladeasca la colturi sau la imbinarea zidurilor. Sunt convins ca si casa de care vorbim are centura peste fundatie, stalpi incastrati in ziduri, centuri peste și grinzi.
Eu tot ce afirm este ca se poate proiecta planseu de 6x6 fara grinda.

| Minca_Danni_1997 explică (pentru regis):

Deci nu prea am inteles...este vorba de o bucatarie si un living openspace ai stalpi zidarie de bca centura acum nu stiu daca pentru o placa de 36Mp ai nevoie de grinda.

| regis a răspuns (pentru Minca_Danni_1997):

Daca in proiect ai o grinda, trebuie da o torni. Daca vrei sa renunti la ea, eu zic ca se poate, dar nu fara reproiectarea ei. Eliminarea unei grinzi presupune o dispunere total diferita a armaturii, nu o poti elimina pur si simplu si restul structurii sa ramana la fel.