| robi55 a întrebat:

Salut, incerc sa inteleg cum se transpun metri patrati in metri liniari, sper ca cineva ma poate ajuta. Daca o casa are 50 de metri lungime si 10 latime, asta inseamna ca are 500 de metri patrati, adica 50x10=500? Sau doar am spus prostii?

Răspuns Câştigător
| robi55 explică (pentru Theo94):

Mersi mult, eu doresc sa cumpar un teren, dar nu stiam cum se incadreaza pe el, adica cat spatiu de construit va avea disponibil.

| NLS a răspuns (pentru robi55):

Apropo de teren si spatiu disponibil de construit:

Daca cumperi un teren de 100m patrati, construtia nu poate depasi in nici un caz 80% din suprafata terenului,

ba chiar uneori esti limitat la 40% sau mai putin, in functie de zona (cartiere considerate de lux).

Uite extras din legislatie:
1. PREVEDERILE URBANISTICE
punctul d)

"d. Procentul de ocupare al terenului (P.O.T.) este un raport intre suprafata la sol a cladirii propuse si suprafata terenului. Acest procent variaza intre 80% pentru zonele centrale si 20% pentru cartierele noi, considerate de lux. O cifra medie este de 40%."

http://www.bap.ro/articole.php?id=1

| robi55 explică (pentru NLS):

Multumesc mult pentru tot.

6 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Aria e aria, adica suprafata, adica lungimea (50)x latimea (10)...

Nu poti transforma metri patrati in metri liniari,
decat daca te referi la metri liniari pe una din cele 2 directii
(deci trebuie sa cunosti fie latimea, fie lungimea INITIALA (din care au rezultat acei metri patrati), ca sa imparti valoarea in metri patrati la ea, ca in exemplul dat de colegul).

Ce vrei de fapt sa afli?
Lungimea tuturor zidurilor, pentru a calcula fundatia sau fierul din fundatie?

Perimetrul exterior e lungimea zidurilor exterioare, adica 50+50+10+10, asta DACA acea casa are forma dreptunghiulara ("cutie de chibrituri").

Insa daca ai nevoie de lungimea fundatiilor, e nevoie sa cunosti lungimea tuturor zidurilor - atat exterioare, cat si interioare (pentru cele interioare, doar cele de rezistenta se iau in calcul, adica de minim 25cm, cele sub aceasta dimensiune nu necesita fundatie in mod expres).

| robi55 explică (pentru NLS):

Ea doar un exemplu cel cu casa, eu voiam gen sa stiu daca s-ar trasa un dreptungi, patrat sau orice alta forma, cam cati metri patrati ar avea fiind transpus, la casa stiu, poate avea pereti foarte grosi sau altceva, dar este bun exemplul, daca s-ar trasa 50 de metri lungime si 10 latime, acestia ar ocupa 500 m2 din suprafata terenului, nu?

| Gheorghe_Bucalete_1954 a răspuns:

Ultima intrebare este un adevar!