| Andrei2247 a întrebat:

Salut. O nelămurire, la o scurgere pentru apă pluvială, se poate renunța la nisipul din jurul conductei dacă pământul este curat (fără pietre) și în zonă nu este tragic auto?

7 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Nu prea e indicat, nisipul se aseaza frumos in jurul conductei, intrand si sub aceasta, ceea ce o face mai stabila. Pamantul lasa goluri sub si cand se aseaza va deforma sau chiar va sparge conducta.

| Andrei2247 explică (pentru regis):

Înțeleg. Pentru a evita formarea acelor goluri, în loc de nisip, se poate folosi pământ afânat?

| regis a răspuns (pentru Andrei2247):

Se poate folosi orice, ideea e daca merita sau nu riscul. Acum daca e vorba de 1 metru de conducta si nu ai o roaba de nisip, nu vei cumpara o camioneta de nisip pentru 10 lopeti. In schimb daca ai de tras metri seriosi de teava, nu te risca cu pamant, s-ar putea sa lucrezi de doua ori.

| Andrei2247 explică (pentru regis):

Mulțumesc pentru răspuns.
Pe unde am mai căutat informații scria că la diametre sub 220 mm se montează conducta pe un pat de nisip cu grosimea de aproximativ 20 de cm, la laterale minim 20 de cm și deasupra cam la fel. Dacă la rețeaua stradală de canalizare nu s-a folosit atât de mult nisip, de ce aș folosi eu cantitatea asta la o conductă care trece prin grădină? aici era nelămurirea mea. Până acum am pus nisip numai acolo unde e adâncimea mare și pământul plin de pietre, dar n-am pus mai mult de 10-12 cm de jur împrejur.

| regis a răspuns (pentru Andrei2247):

Cei care au făcut reteaua la strada sunt curiosi sa tina pana la recepția lucrării. Cand faci tu pentru tine, sunt convins ca ai prefera sa o faci o singura data.
Acuma ca sunt 10 cm, ca sunt 12 sau 20, mai putin important, conteaza sa stea pe un pat drept si stabil, sa nu ramana goluri care ar putea duce la deformarea ei, sa nu ajunga radacini care o pot obtura sau corpuri dure care ar putea sa o sparga. Altfel in timp va deveni nefuncționala si cum reparatiile sunt dificile fara echipamente profesionale, va trebui refacuta de la zero.

| relian a răspuns:

Nisipul se pune sa protejeze acea conducta, cand pamintul se lasa, sau se misca.Nu pui doar nisip, se pune si o pinza speciala sa tina acolo nisipul sa nu curag intre crapaturile pamintului cand apar.

Poti sa pui conducta si fara nisip, este alegerea ta, daca este ceva la tine in curte

| Andrei2247 explică (pentru relian):

Pânză specială...eu nici măcar garniturile la țevi nu le-am păstrat. Până acum nisip am pus acolo unde a fost șanțul săpat cel mai adânc, strat de 10-12 cm jos, sus și pe laterale, pentru restul distanței mă mai gândesc. Mulțumesc pentru răspuns.