| Madrill a întrebat:

Pentru cei care se pricep mai bine la altoitul pomilor, am si eu o intrebare. Am un mar soiul Starkrimson si as vrea sa stiu mai multe despre cum as putea altoi un altul. Din cate am vazut pe mai multe site-uri se altoieste pe portaltoi M106. Intrebarea mea este ce inseamna M106?

2 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Ce inseamna M106 este un nume dat unor portaltoi vegetativi, adica portaltoi obtinut de om prin diverse metode, care nu au asa vigoare mare sa rezulte ceva pomi care sa creasca cit casa.Eu personal daca as vrea sa am un pom as cauta unul altoit pe ceva portaltoi de vigoare foarte mare, astfel ca sa obtin un pom altoit foarte viguros sa creasca foarte mare.De ce? Pt ca asa vreau sa am un pom si pentru ca nu fac livada. Pomii astia slabi ca vigoare au aparut datorita anumitor factori.Sa pus problema recolatarii, a efectuarii tratametelor si asa mai departe.In cazul pomilor clasici aia cit casa recolatarea se face mai dificil cit si aplicarea de tratamete.Dar la astia clasici pomii cresc mai mari, sint mai sanatosi, se inbolnavesc mai greu si traiesc mult mai mult.Ca urmare daca vreau un pom acasa la mine eu asa as cauta unul.Acum posibilitatea sa gasesti asa un pom este mica, pentru ca pepenierele au ramas cu vechile perceptii, obiceiuri si tgehnologie.Si probabil ca nu prea sint cereri de astfel de pomi si de aia ei nici nu fac asta.Cum sa altoiesti un alt pom sau mai bine spus vrei sa obtii inca un alt pom din acest soi sau mai multi? Eu iti recomand sa mergi si sa cumperi pomii dea gata altoiti si asa scutesti ceva ani.Ca sa altoiesti tu un pom ai nevoie de portaltoi, adica de un pom ori salbatic ori cum este marul de un mar din ala ce creste pe la tara si sint nealtoiti, deci ai nevoie de o baza pe care vei aseza altoiul luat din pomul cel ai tu deja si care face fructe.Atentie pomul tau trebuie sa fie sanatos ca sa poti lua altoi de la el.Sa nu fie deja rapanos sau mai stiu eu ce boli sa aibe.Acum acel pom poate sa fie deja mare, sa zic ai un mar din asta nealtoit si vrei sa faca mere Starkrimson. Poti altoi acel mar chiar daca el este mare. Poti de asemenea altoi pomi foarte mici, depinde ce metoda folosesti.Ce ai tu a fost obtinut intr-o pepiniera si acel portalotoi a fost altoit in ochi, cea mai raspindita si eficienta metoda de obtinere de pomi altoiti.Deci sa spunem ca ai un portaltoi micut, ai altoiul de la tine din pomul tau si sa spun ca te si pricepi sa altoiesti.Toate bune dar va trebui sa astepti acolo vreo 2 ani pina sa ajungi sa ai un pom ca cel ce eu am zis sa il cumperi deja de la piata.Deci scutesti ceva ani acolo cel putin 2. Apoi nu se stie daca o sa reusesti sa faci operatia pentru ca nu ai mai facut.Ai nevoie de portaltoi, briceag de altoit si parafina, si rafie. Daca doar vrei sa experimentezi atunci este bine o poti face. Daca altoiesti un pom care deja este mare dar nealtoit atunci aplici metoda in pana. Pomul tau matur, batrin deja va fi taiat de tot de undeva mai de sus de la coroana, daca are mai multe ramuri tai acele ramuri si acolo vei altoi cu ramurele luate de la pomul tau. Faci asa o pana din ramura luata din toamna de pe pomul tau, executi si o taiaetura in ramura batrina astfel incit cele doua sa seimbine cit mai perfectt.Lastarii cei folosesti sa aiba un an si de max acolo 20 cm.Pana poate fi triunghiulara caz in care tai ramura la exterior spre interior scotind afara ceva triunghiular si pui ramura ta, legi, dai cu mastic, ceara ceva si astepti. Poti face o pana si asa ascutita pana pana cu 2 laturi asta la altoi, caz in care ramura pomului batrin se despica cu un cutit pe mijloc dar f incet se introduce acea pana si se da druml, iar ramura portalatoi sai spunem trebuie sa stringa ramura altoi.La fel legi izolezi sa nu intre aer cu parafina, ceara sau ce se foloseste si astepti sa creasca daca vei reusi sa faci o lucrare corecta.Treb sa folosesti briceag special din otel special sa faci operatiunea. Daca ai [portaltoi mic atunci acel portaltoi trebuie plantat daca e la tine acasa la locul definitiv sau daca nu oriunde sil lasi sa se prinda deci mai astepti inca un an sa se prinda ala si de abia anul urmator treci sa il altoiesti si asta undeva prin vara-august.Metoda folosita este in ochi dormind, adica mergi la pomul tau care face fructe de acolo detasezi o ramura de anul in curs asa cam de grosimea unui creion tai frunzele de pe ea dar lasi ceva din codita acelei frunze, dupa care cu briceagul detasezi acea codita cu tot cu ochiul de la baza, cu ceva coaja si cu ceva ceva dar f putin lemn de pe acea ramura.Inainte sa faci asta trebuie sa mergi la portaltoi si undeva pe la baza faci o taietura in coaja portaltoiului in forma de T.Acum vii cu acel ochi desprins de pe pomul tau si tot cu briceagul dar cu latura opusa taisului desprinzi usor coaja de pe taietura in T dai la o parte sa-i zic asa si acolo introduci acel mugure. Dupa legi cu rafie, ata ce ai tu cit de cit strins, dai cu parafina na uite ca am zis parafina se folosete sa nu intre aerul acolo inauntru si sa usuce ranile facute si apoi astepti. Dupa o vreme vei vedea ca codita aia va cadea.Sau daca nu cade si o atingi cu degetul si cade atunci mugurele ala s-a prins. Daca nu cade deloc ai esuat si va trebui sa faci operatiunea iar cind, nu stiu poate la anul sau in ochi crescind primavara sau inceputul verii.Deci oricumiti ia ceva timp sa faci un pom ca si ala cel ai.Altoirea asta in ochi dormind, se numeste dormind pentru ca acelmugure doarme pina in primavara si atunci incepe sa creasca.Cel mai usor si sa faca fructe chiar al doilea an este metoda cu pana pe un pom batrin deja, dar trebuie sa te pricepi.Deci cel mai usor este sa mergi la o pepiniera, cumperi un pom de care doresti tu, ce soi doresti, il plantezi si gata peste 3-4 ani deja face fructe.Din piata daca cumperi vezi sa aiba eticheta si sa fie altoit.Pepinierele mai vin si vind sin piete deci de la aia da poti lua cu incredere.Un pom altoit se vede clar unde este altoit si il poti recunoaste fara probleme de unul nealtoit.Vezi pctul de altoire care trebuie sa fie la baza pomului, doar radacina este altoi, si acolo are ceva asa ca un nod, si se vad urmele ca acolo s-a facut ceva o operatie si au crecut 2 indivizi diferiti.Si pomii altoiti obligatoriu trebuie sa aiba eticheta pe care sa scrie ce soi este si pepiniera de unde provine.Ca sa faci tu altoire trebuie sa ai o carte unde sa iti si arate desene cum se face.Asa din auzite nu stiu daca o sa reusesti. Oricum bafta

| sorin_6068 a răspuns:

Este un portaltoi vegetativ care face parte din varietatile botanice de mar pitic paradis si doucin este un portaltoi cu vigoare submijlocie ce da o talie de 3.5m dar la fel de bine poti folosii si M7 care nu este sensibil la umiditate scazuta