Da, pierzi mai mult timp, dar ai o casa mai ok. Problema este, pentru credit imobiliar sau la dezvoltator, sa aduci documente de venit din Romania. Nu cred ca sunt luate in considerare veniturile din afara tarii, mai ales daca nu este contract pe perioada nedeterminata, cum se intalneste in afara tarii.
Mai bine iti rupi cârca prin strainatate 1 an si-l cumperi cu banii in mana decat sa le platesti mercenarilor ăstia legali 30 de ani rate.
Buna, eu una te-as sfatui sa mergi prin prima casa, catre un apartament in bloc vechi. Nu sunt comunista, insa Ceausescu stia ce face, acum unii dintre investitori folosesc materiale de slaba calitate, nu respecta proiectele, nu au toate aprobarile. Cunosc un caz, apartament in bloc nou, pe langa faptul ca peretii despartirori erau din cips carton, aveau problema cu fundatia, nu era turnata sapa sau ceva de genul acesta, iar raspunsul dezvoltatorului a fost: Ma puteti da in judecata, pana se termina procesul eu vand toate apartamentele si bag firma in faliment! Trebuie sa fi foarte atent la ce alegere faci, un apartament il iei pentru o viata. Sa fie aproape de mijloacele de transport in comun, de o piata, daca o sa ai un copil si stai la etajul 3 din 4, ce face sotia cu carutul? Cum il coboara? Ori etaj inferior, ori bloc cu lift. Sa nu fie restantieri in bloc / scara ca altfel risti sa ramai fara apa calda.
DovleacTurbat zice bine, doar ca nu poti strange banii de o casa intr-un an, iti ia 4-5 ani. Poti face creditul, in timpul asta inchiriezi apartamentul si pleci afara sa muncesti. Astfel de chinui cativa ani, decat 30 ani.
Suntem de putin timp in strainatate si asa ne gandeam si noi, ca sa avem locuinta noastra, sa facem un credit imobiliar (la prima casa e mai greu cu timpul, ca trebuie sa stam mai mult in tara si nu avem cum) si sa avem o rata fixa iar noi sa platim mai mult decat acea rata ca sa scapam mai repede de credit.
Nu cred ca cele 2 optiuni sunt disponibile in conditii identice. Dezvoltatorul iti va oferi posibilitatea sa achiti un rest de plata in sa zicem 2 ani, pe cand creditul ipotecar de la banca se acorda pe maxim 30. Important este cat iti poti permite sa platesti lunar - evident ca este mult mai bine sa platesti pe termen scurt, pentru ca platesti mai putina dobanda. Dar daca nu iti permiti, nu prea mai sunt variante. Creditul bancar este un rau necesar - sa ai grija cat te intinzi, in ce valuta este creditul, rata dobanzii fixa/variabila (cel mai probabil variabila), dobanzile vor incepe sa creasca inca de anul acesta si in plus este posibila si o devalorizare a leului pe fondul dezechilibrului bugetar care se contureaza in urma ultimelor masuri ale Guvernului.