| Sorinake1969 a întrebat:

Se tot vorbeste despre locuintele din structura metalica tip container, construite din teava rectangulara, panouri sandwich la exterior si rigips cu vata minerala la interior.
Are cineva asa ceva, a trecut o iarna într-o casa construite din aceste materiale, ce parere aveti?
Intreb pentru ca am un teren, vreau sa construiesc asa ceva si nu sunt sigur daca sa iau aceasta decizie.
Multumesc!

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Cei care au dat raspunsuri bat gardurile tarii laughing eu nu vad ce utilitate are un zid din beton,un zid din caramida sau boltari,tu vezi utilitatea?
Daca cei care tot ii trag cu zidurile astea din betoane si mai is,sa vina sa explice ce utilitate au,ca doara nu vine nimeni peste tine cu tractoru sa iti darame casa laughing
Casa aia ce spui tu este de X ori mai buna decat orice casa iti recomanda regis sau care siau mai dat cu presupusu pe aici.
Economica nu se pune problema.

Intrebi daca siau petrecut careva timpul intr-o astfel de casa? Pfff milioane,sute de milioane de oaameni din Canada si US asa locuiesc in astfel de casa,doara ca in loc de tevile alea rectangulare ce spui tu is din lemn,deci aceleasi dimensiuni doara cas din lemn, iar in rest la exterior ori caramida, insa doara ca decor, placaj model scandura, incarcatura de ciment sau alte materiale, asta dupa banii care ii au.La interior rigips iar intre vata minerala,spuma poliuretanica,la fel fctie de cati bani ai disponibili.

Eu nu prea vad rostu unor ziduri din ciment,sa faca ce anume? Sa tina rece iarna? Pai asa tremura romanii de frig,de aia cheltuie f multi bani cu caldura,uite din cauza acelor ziduri din beton,sau boltari.
Asa sa faci o casa pentru tine si vrei sa fie econimica si sa arate si bine,e buna din caramida,dar caramida din aia simpla daca stii ce zic,caramida zidita la linie laughing asta pentru ca o vei lasa asa,adica fara incarcatura,lalsi sa se vada caramida pe afara,aia da casa frumoasa.

Daca ai vzut unele blocuri asa au la extrior,au placata caramida,pentru spect.
Deci acea caramida dupa se da cu un fel de lac care o protejeaza de umzeala,iar casa arata f frumos la exterior.
La interior pui profile de lemn sau metal,peste pui rigips,iar intre rigips si zidu din caramida acolo pui vata minerala sau spuma dupa caz.
Tot intre se instaleaza si ce ai tu electric,apa,canalizare,calorifere etc.
Aia da casa,dar caramida aia simpla e scumpa si dureaza la zidit,dar casa va arata wow.
Daca vrei doara confort si econimica sa fie,atunci faci scheltu din lemn asezata pe o fundatie,asta o alegi tu care sa fie,ai la dispozitie cateva tipuri de fundatie,la care la fel depinde de ce bani dispui,ori vrei sa cheltui.
Deci pe acea fundatie instalezi un schelet de lemn,care banui eu ca ar fi mai ieftin si mai bun decat scheletu de metal.
Multi romanii se gandesc ce schelet de lemn? Multi se gandesc la stalpi de telegraf laughing stiu sigur ca asa a facut si mama acasa o magazie, nu a vrut sa asculte cei spun, exact ca si voi pe aici laughing a spus ca las ca stiu meseriasii cum sa faca si au pus ditai stalpii din aia cat stapii de curent electric de grosi laughing pai de ce? Cu ce te ajuta sa pui astfel de stalpi?
Alte idei, conceptii de romani, sa tina laughing asa zic ei.
Despre ce lemne vorbesc eu? Vorbesc despre lemne gen cum se pun la garduri daca stii ce vorbesc, acele leturi cum le zic uni oameni.

Mai exact ai nevoie de lemne lungi de 2.5-3 metri depinde cat de inalte vrei sa fie camerele iar latime sa fie de 8-10 cm si grosimea de 4-5 cm, aia e tot, cu astea construiesti nu casa simpla, construiesti cladire cu 5-7 etaje fara nici o problema.

Daca esti curios iti pot arata video cum se face si ce se foloseste.
Eu daca e sa fac o casa asa as faceo, o a fie de N ori mai buna ca una din ziduri de care spun unia pe aici.

4 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Calculează așa: indiferent de varianta aleasa, vei avea cateva grupuri de cheltuieli absolut identice: fundație, acoperiș, tâmplărie, instalații, finisaje.
Daca mergi pe variante mai puțin uzuale, încerci sa faci o economie. Dar cele enumerate fiind identice, practic economisești la ziduri.
La o casa cat de cat normala, materialele pentru zidărie (de ex BCA si mortar) vor costa 3-4000 de euro.
Presupunând ca pereții metalici sau de lemn ii primesti GRATUIT, ai economisit 3-4000 de euro.
Acum calculează valoarea finala a casei. Ai aceeași casa pe zidărie clasica vs alternative. Care e diferență de valoare intre cele doua? Cu cat ai putea vinde una, cu cât cealaltă?
După ce îți faci aceste calcule, e destul de ușor sa iei o decizie.

| Sorinake1969 explică (pentru regis):

De acord cu tine, doar ca eu casa nu vreau sa o fac și sa o vind. Vreau sa fac o casa pentru mine și nu contează doar banii, ci mai contează eficienta energetica, timpul de execuție al construcției și nu în ultimul rand calitatea. La o casa cu materiale clasice timpul de execuție este mult mai mare, în plus pereții trebuiesc tencuiți, gletuiti și pe inerior și pe exterior, fundația mult mai serioasa și asa mai departe, care toate astea trebuiesc făcute de meseriași, pe care nu ii mai găsești sau dacă ii găsești își bat joc și te fura, în plus pentru ca trebuie sa ajungem și la bani diferența este destul de mare.
O construcție cum am descris o un pic mai sus este construita cu materialul constructorului și fiind timpul de execuție scurt pot fi controlați mult mai ușor..., una este sa vezi cum a sudat și a i binart metalul, alta este sa verifici materialul folosit la zidărie.
În alta ordine de idei, m-am hotărât de la început să fac casa pe structura metalica, dar înainte voiam cateve păreri de la cineva care are asa ceva sa știu cum se comporta în anotimpul friguros sau cel călduros.
Multumesc oricum pentru răspuns!

| regis a răspuns (pentru Sorinake1969):

O casa pe zidărie se poate "tencui" exact ca si una pe structura metalica, cu rigips si vata minerala, iar cea exterioara este identica. Si nu sunt de acord nici cu timpul de execuție (zidăria la o casa obisnuita, cu tot cu centuri, nu durează mai mult 5 zile), nici cu ușurință de a verifica îmbinările si sudurile, exceptând cazul in care ești de meserie sudor (sau ceva asimilat).
Daca vrei sa faci o treaba calumea, fundația va fi identica, ba mai mult, majoritatea producătorilor de case pe structura alternativa îți cer sa o faci dinainte, astfel ca povestea cu fundația mai puțin solida rămâne fraza de marketing.
Nu am presupus ca vinzi casa, dar totuși, când investești intr-un bun, chiar da a nu il vinzi, trebuie sa iei in calcul si valoarea lui finala.
Eu la randul meu am vrut cândva o casa pe structură de lemn, cu pereti sendviș, dar corect executata, cu grosimea finala a peretului de 35 cm, dar când am pus-o pe hârtie mi-am dat seama ca ma costa cu cca 25% mai mult. Si i-am pus calculul in fata constructorului, care mi-a spus "cine a zis ca iesi mai ieftin pe lemn? Da, este variantă mai ieftina, dar cu perete de 15 cm."
Eu zic sa analizezi bine decizia si sa îți calculezi exact, in bani, in zile si in coeficienți, altfel "mai ieftin, mai rapid si mai bun" s-ar putea sa nu insemne exact ce sustin producătorii.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Eu vă recomand o casă de lemn. Sunt constuctori, îi găsiți pe net, cu destul de puțini bani.