Un arhitect sau un proiectant trebuie sa faca asta, ambii sunt abilitati.
Nu are relevanță cum a fost facuta initial casa, oricum la proiectarea oricarei modificari se cuprinde in proiect si vechea constructie.
Prețul diferă de la un proiectant la altul, sa te astepti la peste 1000 de euro cu toate taxele.
Amenda pentru lipsa autorizatiei nu este de la 1 la 4000, ci de la 1 la 100.000.
Daca topometristii sunt nevoiti sa se deplaseze la fata locului pentru masuratori, arhitectii nu lucreaza neaparat pe teren, nu e nevoie sa vina la fata locului pentru a face o schita si a definitiva proiectul. De altfel arhitectul poate fi in America de exemplu, iar constructia in Romania, nu are nici o importanță.
Arhitectul nu poate face ridicarea topografica si legarea topografica cu cladirea mansardata sau completata din America, decat daca are ajutoare care se deplaseaza la fata locului. O spun din experienta: am avut trei asemenea lucrari.
Cat priveste amenda, ai dreptate, dar fiecare consiliu local poate stabili marja intre care se pot incadra amenzile in functie de constructia ridicata. Personal am intrebat la urbanism pentru cele trei cazuri si am primit raspunsul: o mie la 4 mii.
Arhitectul nu face ridicari topografice. Si iti pot spune și eu din aceeași experiență, arhitectul care mi-a proiectat mie prima casa nu a fost niciodata la fata locului, nici macar pentru proiectul de demolare. La fata locului au venit doar topometristii si geotehnistul, insa acum exista ridicare topo pe tot orasul meu, astfel ca singurul lucru ce trebuie facut la fata locului este studiul geo.
In privinta hotararilor de consiliu local, acestea nu se pot substitui legii si oricum hotararea consiliului local de la tine nu e valabila in alta parte.
1. Domnule, la mine in oras este un arhitect care vine in teren.
2. Am precizat: daca nu are ajutoare.
3. Planul lucrarii de constructii sau completarii constructiei nu este cuprins nici intr-un plan. Te referi la PUD, care s-a intocmit la imobilele - teren si constructii - existente. Cand se fac noi constructii sau se adauga la constructie, pe langa PUD se intocmeste detaliat planul de ridicare a constructiei, detaliat, care este altceva decat PUD-ul.
4. Consiliul local nu s-a substituit legii: a incadrat amenzile - in plaja legii - asa cum a considerat, pentru diferite constructii, adica a detaliat. In lege nu scrie pentu ce se da 1000 de lei sau 100000 de lei, iar politistul local nu poate da amenda dupa cum se scoala dimineata. De aceea consiliile locale au detaliat incadrarea constructiilor in plaja sumelor amenzilor.
1. Eu nu am zis ca nu vine, ci ca NU ESTE NEVOIE sa vina. Sunt doua lucruri diferite
2. Geotehnistul nu este ajutorul arhitectului, nu este nevoie ca cei doi sa se cunoasca sau sa sd întâlnească.
3. Nu ma refer la PUD, ci la ridicarea topo necesara pentru proiectare si autorizarea.
4. In lege se dau limitele, politia locala nu aplica amenzi, doar constata abaterile, amenda o stabilește arhitectul sef. Indiferent ce a hotarat consiliul localității tale, oticum nu este valabil in restul tarii.
1. In primul rand nu ma intereseaza in restul tarii, ci concret in UAT unde am imobilul.
2. In al doilea rand tu ai spus ca: "insa acum exista ridicare topo pe tot orasul meu, astfel ca singurul lucru ce trebuie facut la fata locului este studiul geo." Ceea ce sustii ca-i ridicare topo este PUD-ul, care nu tine loc la planul de edificare a constructiei. Planul de constructie se face in conformitate cu prevederile PUZ-ului, alaturand astfel PUD-ul noii constructii la cele existente si incadrat in PUZ. Pe baza acelui plan se obtine autorizatia de constructie.
Tu nu esti interesat de restul tarii, dupa cum nici omul care a pus întrebarea nu e interesat de cat e amenda in localitate ta.
Eu nu am vorbit nici de PUZ, nici de PUD, nici de PUG si de nici un alt plan de urbanism, nici nu am susținut ca vreunul din ele tine loc de ceva. Ci doar ca NU ESTE NECESAR ca arhitectul sa se deplaseze la fata locului, iar in localitatile unde exista deja ridicare topo pe intreaga localitate, nu mai este nevoie sa se deplaseze nici macar topometristul, se poate face totul de la distanta, exceptand desigur studiul geo.
Uite, de pe google, probabil mai profesionist explicat:
https://startcad.ro/ce-este-ridicarea-topografica/
De acord. Dar tu spuneai ca daca s-a facut ridicarea topografica a localitatii nu mai trebuie sa o faci atunci cand faci o constructie noua. Gresit!
Conform Directivei UE, Romania trebuie sa faca o masuratoare a intregului teritoriu deoarece, daca se aduna intreaga suprafata inscrisa in evidentele cadastrale vechi, rezulta o suprafata egala cu a Romaniei si Ungariei. Dar asta este altceva decat ridicarea topografica, ridicare care se transpune in PUG la nivel de UAT, PUZ la nivel zonal si PUD la nivel detaliat.
Dar... nu se poate face nici macar PUD-ul daca nu exista intentia, asa cum spui " vrei sa construiesti, sa delimitezi, sa dezmembrezi o suprafață de teren."
Deci daca vrei sa construiesti iti trebuie sa faci ridicarea topografica care se transpune intr-un plan denumit PUD. Scrie si in ceea ce mi-ai dat tu in cealalta postare. Acesta trebuie sa se incadreze in prevederile PUZ-ului si uneori chiar a PUG-ului.
Arhitectul, in functie de cele prevazute in PUD, impreuna cu beneficiarul planului de constructie, urmarind sa se incadreze in normele stabilite, executa planul de constructii, care cuprinde detaliat toate elementele constructiei si-l supune avizarii arhitectului sef al localitatii, al comisiilor de specialitate si aprobarii consiliului local, dupa care se emite sau nu autorizatia de construire.
Mai omule, ai intrebat ce inteleg eu prin ridicarea topo si ti-am raspuns cu cuvintele mele. Apoi m-am gandit ca e mai bine sa iti dau un link, unde se explică mai detaliat ce este si cu ce se mananca, iar acum, ma certi ca nu ti-am raspuns ca in link?
Daca vrei sa intelegi bine, daca nu iar e bine: unde exista deja ridicare topo pe toata localitatea, nu mai este nevoie de topometrist. Daca tu insiști, o poti face din nou, ca nu te oprește nimeni.
Tu nu stiai ce e o ridicare topografică, iar acum ca ai citit 3 randuri de pe net (pe care nu ai fost in stare nici sa le gasesti singur) faci le inteligentul si imi spui ca eu nu am cunoștințele necesare de tehnica topografica? Necesare cui?!?
Te rog sa iti vezi de lungul nasului, ca incepi sa te intreci.
Meergi la primarie si vorbeste cu inginerul de la camera agricola, vezi ce spune ala.Stie multe, te poate ajuta, intelegi tu.
Proiectele de constructii - ceea ce iti trebuie tie - il face un arhitect. Dar... costa. Un vecin a facut cam acelasi lucru si i-a spus arhitectul ca-l costa intre 8-10 mii de lei. Asa ca in intelegere cu primarul a construit fara proiect. Dar este riscant ca pe langa plata proiectului poti plati si o amenda de1-4 mii lei.
Nu stiu cine ti-a spus ca arhitectii nu lucreaza in teren! Arhitectii masoara si fac schitele direct in teren si le definitiveaza in birou. In prezent totul se inregistreaza pe aparatura topografica, direct in teren.
Un topograf poate doar sa-ti faca masuratorile si schitele la terenul si constructiile existente.
Nu la camera agricola trebuie sa mergi, ci la urbanism. E important acum cand la multe primarii accesul se face pe baza de programare.
Si inca ceva:
1. fiecare arihitect are pretul sau;
2. Vecinului i s-a cerut, ca sa-i faca planul de constructie, sa faca expertiza tehnica daca vechea cladire suporta mansardarea.