| IonutP22 a întrebat:

Salut!
Stie cineva daca se mai poate replanta un nuc de aproximativ 7 ani?
Eu am inceput escavarea in jurul lui, dar poate e cineva aici care stie mai bine!

6 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Am vazut copac maturizat (de zeci de ani) mutat, care a supravietuit.
Din cate stiu, sunt de respectat cateva reguli:
1. Planta (copacul) se scoate din pamant cu majoritatea radacinii, cu atentie marita la pastrarea radacinilor subtiri ("fire de par"). La nuc (si la majoritatea altor plante) asta inseamna ca trebuie sa scoti intreaga radacina, care este aproximativ de marimea coroanei (atat in latime, cat si in adancime)!
2. Groapa noua pentru planta se sapa de marime identica cu ceea a radacinii scoase.
3. Planta (nucul) se muta in groapa noua si se sprijina lateral sa nu se rastoarne.
4. Dupa sprijinire, pamantul ramas dintre radacini se pune peste radacini, fara tasare /apasare. Intre straturi se arunca si cateva galeti de apa.
5. La sfarsit, planta se va uda bine (la un nuc de 7 ani se uda cu 5-10 galeti de apa, pe intreaga suprafata a gropii astupate!
6. Pentru a asigura prinderea radacinii, planta trebuie udata zilnic de 2 ori (dimineata, inainte de ora 9 si seara dupa apusul soarelui). Daca totul merge bine, planta se va prinde in locul nou in cca o luna de zile si frunzele nu se vor ofili. In tot acest timp, udatul trebuie facut zilnic.

| IonutP22 explică (pentru Bula):

Am reusit sa-l mut. Am incercat sa-l scot cat mai intreg. Acum rezultatul se va vedea cu trecerea timpului. Multumesc pentru pontul de a una copacul de doua ori pe zi. M-as fi gandit doar o data. Dar face sens ce ai zis tu!

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Poți încerca, dacă reușești să îl muți deodată cu pământul din jurul rădăcinilor lui și să îl uzi apoi copios. Dar șansele sunt mici.

| oglindasultanului a răspuns:

Pai il scoti si tu cu tot cu pamant si radacina... il pui intr-un alt loc. Problema e cat de mare si greu este pomul de miscat pentru tine.

| IonutP22 explică (pentru Yuoia):

Hmm... am inteles ideea. Eu doar voiam sa-l salvez. Imi este chiar in cale pe unde trebuie sa fac aleea de trecere cu masina si trebuie sa gasesc o solutie pentru el.