Întrebare recomandată | Traian-Alexandru_Voda-Campeanu_1956 a întrebat:

Am o dilema.Detin o casa, cu o suprafata(locuibila)de180 mp(cca 600 mc)si as dori sa stiu care sistem de incalzire ar fi mai convenabil,? Centrala pe gaz+panouri solare,sau centrala pe lemne cu gazeificare+panouri solare? Casa e construita din caramida, pe fundatie de piatra cu beton si tencuiala de mortar.As dori sa aflu si capacitatea(W) a centralei.
Multumesc anticipat.

Răspuns Câştigător
| Zenithf a răspuns:

Pe lemn este mai ieftin, pe gaz mai comod. Puterea necesara a centralei nu poate sa ti-o dea nimeni fara un calcul precis, dar aproximativ, poti socoti cu 45-50 W/mc, sau 35 W/mc daca casa este bine izolata. Deci 21-30 kW. Daca este bine izolata, recomand o centrala de 24 kW cu boiler incorporat.

8 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Eu ti-as recomanda gazul, insa numai dupa termoizolarea casei. Avand in vedere pretul lemnelor, nu faci nici o economie, plus ca trebuie sa pui banii toti o data, in timp ce factura la gaz iti vine esalonat pe luni.
Eu la o suprafata similara am consumat intr-un an gaz de 2500 lei (e drept ca intre timp s-a mai scumpit ceva, dar tot nu voi ajunge la 3000), suma care nu iti ajunge pentru doua masini de lemne. Si atentie, suma include apa calda menajera pe tot timpul anului plus consumul aragazului.
Cateva precizari insa: casa este termoizolata, pe doua nivele, nu incalzesc chiar intreaga suprafata (un dresing, o debara si un birou), centrala de 24kW este cu termostat de ambient iar cu exceptia caloriferelor din bai, pe fiecare calorifere am robinet termostatat. Temperatura este de 21 de grade dupa amiaza si noaptea, respectiv 19, 5 grade pe timpul zilei, cand nu suntem acasa.
Panourile solare nu sunt eficiente in tara noastra, indiferent cate povesti de marketing ti-ar servi comerciantii. Tine cont de faptul ca iarna ai 8 ore de lumina si 16 de intuneric, iar tu ai nevoie de caldura seara si noaptea, adica exact cand panourile nu functioneaza... In plus temperatura la care acestea iti pot ridica apa nu va fi niciodata suficienta pentru calorifere, in schimb s-ar putea sa fie de ajutor daca optezi pentru incalzirea in pardoseala, unde temperatura agentului termic este mai mica.
Dupa mine insa, costul foarte ridicat al panourilor solare este greu de recuperat din diferenta de temperatura pe care acestea o pot genera. Folosind bugetul alocat acestora la termoizolare, atat a peretilor dar in mod special a tavanelor si a podului, investitia se va recupera cu siguranta in timp foarte scurt.

| cristi202 a răspuns:

Ce zici de panouri radiante? Consum scazut de energie, nu necesita reparatii, iar caldura e altfel, nu se incalzeste doar aerul, ci si obiectele din incapere. Eu folosesc de doua luni asta, si mi se pare cel mai OK.

| onasis1961 a răspuns:

Centrală pe lemne plus panouri solare.

| Zazu a răspuns:

Cea mai avantajoasa ar fi cea pe lemne,tinand cont ca nu este cel mai comod mod (cenusa, zgura lichefiata sau solidificata in focar, cot si horn, temperatura care nu poate fi controlata de catre termostat daca jarul s-a ars, etc)impreuna cu boilerul de rigoare si panouri solare si boiler-rezervor separat.
Iti trebuie o centrala in jurul a 30. ooo kcalorii in cazul in care ai peretii si geamurile izolate, si nu e casa cu etaj

| dulgherunicu a răspuns:

Panouri solare evident

| Bellatores a răspuns:

Eu recomand centrala pe lemne + panori, gazele sunt scumpe, iesi mult mai ieftim cu lemnele..cunosc pe cineva care a avut gaze si acum o inlocuieste fiindca e costisitoare.

| niculita4tpu a răspuns:

Centrala pe gaz+ panouri solare

| medicultau a răspuns:

Pentru termoizolare, cand ajungi la faza asta :
http://www.scrigroup.com/......T21662.php

e f bun documentatia gasita aici