| wasilika24 a întrebat:

as vrea sa aflu mai multe informatii despre panourile fotovoltaice, se merita sa imi instalez panouri? poate niste sugeratii astept raspunsuri

Răspuns Câştigător
| lpavel a răspuns:

Daca se merita? Suta la suta se merita dar depinde cate iti pui, daca iti pui atatea sa nu mai ai factura de curent e super tare si se merita daca nu, atunci ramane semnul intrebarii. Nu stiu cate ar trebui sa pui sa nu mai platesti factura de curent dar am auzit ca sunt foarte bune.
Deci daca ai bani (o sa fie cam scump) fa-ti, si o sa-ti aduca banii inapoi ba chiar mult mai mult... si seful meu isi face peste 1 an dar nici el nu stie prea multe detalii doar atat ca isi va scoate banii dati!
As face si eu dar nu am atatia bani big grin, oricum asta a fost parerea mea. Bafta!

3 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Daca prinzi ceva subventii sau fonduri nerambursabile, merita. Daca nu, nu prea merita. Investitia este foarte mare si e nevoie de prea multi ani pentru amortizarea ei. Timp in care probabil vor aparea panouri mult mai performante.

| relian a răspuns:

NU se merita.In primul rind trebuie sa stii ce vrei sa instalezi.Sint 2 moduri in care poti pune aceste panouri.1 ar fi panouri si baterii proprii si nu cred ca face cineva asa ceva pentru ca te costa cit nu face, din cauza acelor baterii.Aceasta metoda este sa folosesti doar tu ceea ce produci sa nu ai treaba cu nimeni altcineva.Dar bateriile astea te costa f mult undeva unde o sa spui pai mai bine platesc curentul si tot acolo ajung.A 2a metoda este sa instalezi doar panourile si sa te racordezi la reteau elctirca existenta.Asa este cel mai eficient si cel mai bine si asa fac toti cei care monteaza astfel de panouri.Dar in cazul asta sint si aici probleme.Deja sar cei care au retelele elctrice ca nu le convine, pentru ca statul ii obliga sa iti plateasca ei tie bani pentru curentul introdus de tine in retelele lor.Bine pentru diferenta de curent daca ai una, desi asa ar fi de preferat sa ai diferenta f mare de curent intre ce consumi si ce produci.DEci tu ziua produci la greu electricitate si o pompezi in retea iar dei care detin retelele asta e o dau altora si tie trebuie sa iti plateasca.noaptea cind tu nu mai produci adica panourile nu mai produc tu consumi din retea.Deci se scade din ce ai produs ce ai consumat noaptea din retea si diferenta trebuie sa intre in buzunarul tau.Chestia este ca o sa intimpini tot felul de dificultatti exact la cei care au retelele, pentru ca deja au inceput tot felul de discutii, ca lor nu le convine, ca de fapt ei din asta traiesc si daca toti mai multi oameni instaleaza panouri le scade lor clientelea.Plus ca trebuie sa iti mai plateasca si tie.Statul din cite am inteles lear fi subventionat chstia asta lor cumva pentru a indemna oamenii sa monteze astfel de panouri, dar pina cind va subventiona nu stiu.Si cum am spus cu cit mai multi cu at it mai rau pentru propritarii de retele.Adica eu am o retea electrica de distributie pe care o intretin si vii tu sa o folosesti, sa imi bagi curent in ea si eu sa iti platesc.Bine pe de alta parte el oricum plateste energia ca o cumpara de la un producator, problema este sa se ajunga la o intelegere, adica plata catre cei cu panouri sa fie ori la fel cit cumpara el de unde cumpara ori mai mic pretul.Altfel o sa se ajunga la un refuz pina la urma.Eu cred ca si acum sint f multe chestii de care te lovesti pina sa spui gata am scapat.Eu asa cred ca nu se merita, ca de sar merita deja in tarile unde oamenii deja au ceva mai multi bani ar fi facut-o pina acum.Si cum nu prea zic ca nu este o solutie chiar atit de buna.Ar fi daca statul ar fi el proprietarul sau cel care administreaza retelele de distributie.Deci cred ca asta trebuie sa faci in primul rind sa te informzi f bine si de la sursa, adica sa vorbesti cu primaria sau ce legi sint si cu cei care detin retelele electrice si ei or sa iti zica cum sta treaba.Si de abia dupa stii daca se merita sau nu. Oricum bafta

| idx a răspuns:

Asta ramane sa decizi tu dupa un calcul care ia in considerare amplasare - zona geografica, consumul de energie electrica, echipamente aditionale - acumulatori, invertor, dimensionare panouri fotovoltaice astfel incat in zilele innorate sa furnizeze energie electrica sufienta pentru acoperirea necesarului, etc.

In principiu trebuie sa te documentezi temeinic si sa nu crezi ceea ce iti spun vanzatorii. Gasesti suficiente informatii pe internet.

In ce zona vrei sa le montezi?