Cel mai bine cumperi siguranțe noi nouțe sunt ieftine sigurantele fuzibile.
Nu poți „calibra" o siguranță cu lițe.
Mai ales, nu după ureche.
De ce? uite:
- lițele nu au mereu aceeași dimensiune; există o mare diversitate, de la 0, 1 mm la câțiva mm. De unde să știm noi din care ai tu? Și dacă ți s-ar spune că e nevoie de două sârme de 0, 2 mm pentru 10 A (NU e o valoare corectă - e doar un EXEMPLU!), ai cu ce să măsori sârma, să fie de fix 0, 2 mm?
- temperatura de topire diferă de la un material la altul. Dacă din te miri ce întâmplare tu ai sârmă de nichelină în loc de cupru, se duce de râpă toată socoteala.
- într-o siguranță fuzibilă se pune și nisip în jurul elementului fuzibil, în scopul de stingere a arcului electric format la arderea siguranței, astfel încât închiderea circuitului electric să se facă aproape instantaneu, nu într-o secundă sau chiar mai mult. Tu poți să faci asta?
De aia e bine să NU folosești siguranțe necalibrate, cârpite pe genunchi.
Asta dacă ții la sănătatea și siguranța ta și a locuinței tale, desigur.
Ia niște siguranțe automate, nu costă o avere și le ai toată viața.
Omul a intrebat de siguranța fuzibilă din aparat tu i ai zis de siguranță automată, păi aia automată este la tablou l cofret, in aparate gen televizoare amplificatoare etc, se folosesc siguranțe fuzibile temporizate si rapide. Si au valori de 1 A, 2 A 3, 15 A. Si mai mici de 1 A 0, 6 A
Poți să-mi spui te rog unde scrie în întrebare că e vorba despre o siguranță dintr-un aparat și nu de una de tablou electric?
Și presupunând că ar fi totuși vorba despre una dintr-un aparat oarecare, ce parte din răspunsul meu NU s-ar aplica și în acel caz? (evident, mai puțin aia cu siguranța automată, sintagmă ce ar trebui schimbată în acel caz în „siguranță calibrată" - valabil și pentru cele de tablou, doar că acolo e mai eficientă varianta propusă inițial de către mine).
El a zis fuzibilă si de acolo am dedus ca ar fi din aparate, si nu ar merge varianta cu siguranta automată, dar daca am gresit scuze.,
A zis „SIGURANȚĂ FUZIBILĂ", iar ăsta e numele sub care e cunoscută și cea din tablou, și cea dintr-un aparat electric. E o simplă denumire generică.
Vezi și aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fuse_(electrical) (are inclusiv un tabel cu amperajul suportat de diferite grosimi de sârmă de Cu)
http://goo.gl/8kavFU (poze cu diferite siguranțe)
A, ok multumesc pentru ajutor nu stiam. Sanatate si o seara frumoasa.
Pe link-ul de mai jos primest niste specificatii care te pot ajuta
http://mesterucasei.com/tag/calibrarea-manuala-a-sigurantelor-fuzibile/
KiLLr0Y întreabă: