Hornul trebuie izolat doar la trecerea prin pereti, plafoane, acoperis. Cea mai utilizata solutie este vata minerala bazaltica. Am vazut (dar inca nu am folosit) si spuma poliuretanica rezistenta la temperaturi inalte, sunt sigur ca si asta e o solutie simpla si accesibila.
Solutia cea mai buna, dar din pacate mai scumpa si mai putin raspandita, este silicatul de calciu, sub forma de placi. Mai nou am vazut si paturi din fibra ceramica, la fel de rezistente.
Nici intr-un caz cimentul ( de fapt betonul), acesta nu are proprietati termoizolante si nici nu este bun prieten cu lemnul.
Da, placile de silicat le pui intre soba si perete, respectiv intre horn si tavan/acoperis.
Desi sunt sigur ca isi fac treaba si intr-un singur strat, le poti dubla, si daca lasi si un mic spatiu intre ele, transferul de caldura spre perete va fi neglijabil.
Eu nu am folosit la soba, am testat materialul la masina, separand calculatorul motorului de blocul motor. M-am convins insa de capacitatea lui termoizolanta si planuiesc sa il folosesc la constructia unui viitor semineu, care de fapt va functiona ca o centrala termica pe aer.
Hornul se construieste din caramizi si se tencuieste.
De la partile lemnoase a constructiei, hornul trebuie sa fie indepartat la cel putin 0.5m, recomandat peste 1m.
Deasupra acoperisului, hornul trebuie sa se ridice cel putin cu 2m deasupra varfului acoperisului.
La trecerea intre nivele, in tavan/podea se va forma o centura de izolare termica din ciment (sau piatra), pentru izolare termica de la lemnaria din structura dintre nivele.
Of of tu ai habar ce vorbesti? esti meserias in domeniu sau doar te-ai gandit ca asa ar fi bine? hornul trebuie indepartat la 1 m de partile lemnoase? pai cum daca e in casa? sau sa faca soba afara si sa care caldura cu o galeata in casa apoi sa depaseasca 2 m acoperisul casei? ma eu inteleg ca nu te pricepi dar atunci nici n-ar trebui sa dai sfaturi! unde ai vazut casa care are hornul deasupra acoperisului cu 2m?
Uite-te in normativele PCI de constructii, respectiv la cladirile alpine, facute din lemn, in mijlocul padurilor.
NU indrazneste un om de munte sa-si faca casa cu horn care se poate incinge si sa se arda casa /padurea.
Doar orasenii habarnisti construiesc horn lipit de grinzi si lemnaria podului /mansardei.
M-am ocupat de normativele PSI, aplicabile la constructii-monumente istorice, iar ulterior am constatat ca nici multi dintre coordonatorii lucrarilor nu cunosteau normativele (de executantii nici nu mai vorbesc, erau total habarnisti).
Pentru lucrarile ce trebuiau facute, abia s-au gasit 20 oameni, cand erau necesari aproape dublu.
In final, lucrarile s-au executat cum trebuie, toate testele (ignifugare, propagare etc., dar si cele de rezistenta la flacara deja existenta) fiind facute si in laboratoare independente.
Peretii despartitori unde vor fi facute sobele trebuiesc facute din zid (caramida, BCA...) altfel NU poti face soba in pretele despartitor! Apoi hornul e obligatoriu sa-l faci din caramida mica de zidarie de 12cm x 25 x 6cm inaltime, tencuiesti hornul iar unde este lemn lasi distanta de 15cm si umpli golul cu vata minerala si ghips carton! Hornul trebuie sa fie atat de inalt incat sa depaseasca coama casei cu 50-60 cm, daca nu faci asa va iesi fumul prin gura sobei... Bafta!