| Anonim420420 a întrebat:

de ce tot imi apare mucegai pe peretii din bucatarie? In exterior este bine izolata, cum sa scap de el definitiv?

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

Din moment ce apare mucegaiul, evident nu este chiar asa bine izolata pe exterior. Mucegaiul apare unde e umezeala, umezeala este cauzata de condens, iar vaporii nu condenseaza pe o suprafata calda, ci intotdeauna pe suprafetele reci.
Presupunand ca este dificil sa refaci izolatia, poti actiona asupra celei de a doua cauze: umiditatea din aer. Ca sa scapi de umiditate, ai nevoie de o buna ventilatie. Daca nu ai hota, asta ar putea fi salvarea, daca ai deja hota si o folosesti, suplimenteaza cu un ventilator in partea de sus, care sa scoata aerul umed si o aerisire in partea de jos, care sa permita intrarea aerului proaspat de afara.
Pentru a elimina mucegaiul deja format, spala peretele cu clor, eventual repeta daca nu are eficienta. Majoritatea solutiilor scumpe din comert sunt tot pe baza de clor.

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Peretii sunt reci, iar aburii din aer se precipita pe ei (efect de condensare, aburire).
Sunt mai multe de facut in asemenea caz:
- Aburii de la gatit trebuie evacuati printr-o hota, spre exterior
- Dupa fiecare gatit se aeriseste minim 1-2 minute
- Bucataria trebuie incalzita, dar uscat. Nu se foloseste pentru incalzire aragazul, fiindca la ardere se produce apa (aburi). Daca nu ai calorifer, atunci foloseste soba de gatit in loc de aragaz, care face si caldura, iar gazele arse ies prin horn si nu necesita hota.
- Mucegaiul existent se indeparteaza cu spaclu, pana la radacina, se da o amorsa cu solutie de sulfat de cupru (piatra vanata), iar tencuiala si zugraveala noua se face tot cu solutie "cat incape" de concentrata tot de piatra vanata (slamul nedizulvat se va amesteca in materialul gletului).

| Violleta2022 a răspuns:

Montand o hota care sa scoata aburul afara, pe perioada cat gatesti. Tot aburul ala se lipeste de pereti, ii umezeste si fiind aer inchis acolo, cu timpul se face mucegai pe el.

| relian a răspuns:

Dai cu clor, apoi aerisesti si dupa izolezi la interior peste peretii asa, bati profile, bagi izolatie vata de sticla sau minerala si apoi pe profile bagi rigips si ai terminat lucrarea. Izolarea ta la exterior este facuta degeaba, bani irositi laughing peretii tai din casa toti is reci, dara reci ca gehata asa e? STiu sigur ca asa este.Gandeste ca fundatia ta unde sta? Sta pe pamant si pamantul iarna este cum? Este inghetat si raceste fundatia, fundatia raceste peretii, pereti care is unde anume? Peretii tai is la tine in casa deschisi, adica toata raceala aia urca de la pamant si exact duce la tine in casa, cam asa se intimpla.Deci izolarea aia e facuta hai sa nu fu rau sa zic degeaba dar cu aia nu rezolvi mare lucru.Deci o casa se izoleaza la interior, asta daca vrei ca peretii sa fie calzi, si nu se izoleaza la interior gen ca la exterior, adica incarcatura peste izolatie cu ciment, nu ca n-ai facut nimic.Treb sa pricepi ceva si anume ca cimentu este rece, iar rigipsu cald.Deci la interior aia trebuie sa pui rigips.Fa un experiment cu un perete cum am zis eu si restul ciment si dupa pune mana si constati singur cum sta treaba.La bucatarie e si mai jale laughing no sa scapi niciodata de mucegaiul cel ai pe pariu pun prinsoare cu oricne ca no sa scapi niciodata. Poti sa dai si cu aghiazma laughing mucegaiul ala ti-a intrat deja in pereti, cruce, doara cloru te mai poate salva dara dupa sa izolezi cum am zis.Altfel o sa irosesti multi bani aiurea.Voi daca ati izola la interior si ati pune rigips sincer ati consuma si la caldura pe jumate cat consumati cum aveti voi acum casele sau locuintele.E cam greu sa accepte romanu astfel de indicatii, dara din ce am auzit si la mama au inceput deja sa izoleze unia la interior cum zic eu laughing.Ca tot veni vorba de asta, am un unchi si el tot la exterior izola si i-am zis dar na ca tot romanu cel invat eu pe el laughing apoi avu o camera si nu sa mai putu izola la exterior nu stiu ce motive avea el acolo asa ca izolato la interior. Apoi in acea camera zice mama pai nu poti frate sa stai daca pui un lemn esti terminat dai drumu la ferestre e jale laughing Dar cum am zis romanu se lasa f usor influentat de chestii naspa, a vzut ala in Italia aia asa fac asa facem si noi laughing de parca italienii ar fi mari priceputi laughing. Intreaba un profesor de fizica cum e mai bine sa izolezi si dupa o sa stii cum sta treaba, aici e vorba de fizica de transfer de temperatura, inclusiv cu bucataria ta cu abur si ce mai ai acolo mucegai.

| Kyttynna a răspuns:

Dyostop de la firma Dyo. Il gasesti doar prin comanda de pe diverse site-uri de specialitate. Nu se comercializeaza prin retelele de magazine de bricolaj.

| lupulSingle a răspuns:

Iti recomand cand gatesti sa ai o hota..Si caldura din casa conteaza sai ai incalzire printrun calorifer in bucatarie. Ochiul de la aragaz provoaca umezeala si deaceia ai mucegai

| Geania a răspuns:

Eu cred ca nu este aerisita corespunzator si poate ca se gateste cu geamul inchis. Foloseste si hota, dar tine si geamul deschis atunci cand gatesti, aburul care se formeaza produce condens si igrasie. Daca esti sigur ca in exterior este facuta bine izolarea, atunci trebuie intervenit la interior. Daca mucegaiul este doar deasupra atunci il stergi bine cu clor si aplica un strat de lavabila antimucegai.Eu sunt foarte multumit de Aeria Gold all-inclusive, are permeabilitate la vapori. In cazul in care mucegaiul a patruns mai adanc, atunci trebuie indeparat tot si refacut eventual cu o tencuiala antiigrasie.