Serpii "agresivi" si veninosi nu traiesc decat in salbaticie. Serpii care apar in preajma locuintelor, cel putin in zona tarii noastre, sunt specii total inofensive.
Am înțeles. Dar totuși la majoritatea dintre noi ne sunt antipatice aceste specii, care dorim să-i evităm. Măcar de ar fugi, dar ei vin spre oameni (mi se pare dacă se simt amenințați) cu o viteză prea mare decât am fi noi în stare să reacționăm, cu toate că până acum nu am văzut niciunul nicăieri decât demult într-o vitrină într-un expoziție (și sper să fie singurul văzut vreodată).
Vezi sa nu fie in jurul tău case abandonate, neîngrijite, cu vegetație cât cuprinde ca de acolo pot veni. Lor le place acel mediu și e posibil sa te trezești ca te vizitează și pe tine.
Mersi de sfat, din păcate singurele case găsite la bugetul meu sunt tocmai în locuri puțin populate, totuși m-am interesat și am fost și-n plină vară când de regulă este și sezonul șerpilor și totuși nu am avut norocul să dau de vreunul oricât m-am plimbat. Un noroc există totuși că proprietarii terenurilor/caselor sunt obligați de lege să îndepărteze toate vegetațiile posibile de pe teritoriul lor care pot afecta nu doar proprietățile vecine, dar sunt și adevărate surse de pericol privind în acest sens.
Șerpii apar de obicei în locurile cu vegetație mare.
Dacă în grădina casei tale nu vei avea bălăur de iarbă, nici un șarpe nu te va vizita.
Am înțeles. Totuși am mers (în interes să cumpăr) o casă care avea cei drept vegetația mare dar nu am dat de nici'un "musafir" cât m-am perindat prin bălării... și să fiu sincer, nici nu m-aș fi gândit că poate să existe așa ceva pe acolo.
Eu mi-am luat casa la tara acum 2 ani, aveam aceeasi grija ca si tine, dar nu am vazut nici macar un sarpe pana acum cu toate ca unde am cumparat nu s-a muncit gradina si a fost ditamai terenul plin cu buruieni inalte. Nu mi-e frica deosebita de serpi dar nici nu sunt confortabil cu gandul ca ar putea fi unul in casa. In schimb soparlele au sanse sa intre in casa, alea fug de besmetice intr-o directie cand se sperie si intra unde nimeresc.
Soareci mai apar cate 1-2 dar dispar repede ca are grija pisica de el.
Ia-ti animale de companie un caine si o pisica, lasa-i liberi prin curte, reptilele si animalele mici vor fugi de ele.
Tocmai că acest lucru am realizat și eu, pe unde am mers în interesul să cumpăr, în ciudă că existau multe bălării nu am văzut deloc vre'o astfel de viețuitoare antipatică. Poate a fost doar un noroc sau ne păzește Dumnezeu de ei de regulă, mie unul chiar îmi este frică de aceste reptile din cauza agresivității lor însă încerc să nu trăiesc cu gândul ăsta. Șoarecii și șopârlele într-adevăr fug de oameni. La casa bunicilor am avut demult un musafir mai interesant, o broască râioasă care greșise mediul.
Deși nu plănui să-mi iau vreun câine la curte în ciudă că este necesar, dar ar cam fi nevoie să și păzească curtea de un eventual "binevoitor" în lipsa mea.