Racordarea la gaz costă din cauză că trebuie plătită racordarea satului la o conductă națională. Astfel prețul racordului depinde de distanța de la sat până acolo. Apoi ca să ajungă gazul la fiecare gospodărie de pe fiecare stradă, trebuie făcute săpături dacă nu e conductă la suprafață. Este costul conductei și al devizului de inginerie, al proiectului lucrării, apoi al manoperei.
Astfel primăria a contactat o firmă, aceea a făcut un deviz de lucrări, și apoi acest cost a fost împărțit la numărul de beneficiari. Acestea sunt costurile racordării până la poarta voastră. Acolo veți avea la poartă un branșament la gaz, la care puteți apoi racorda gospodăria. Se incepe cu un un contor. Contorul e al vostru, nu intră în cei 6000 de lei.
Apoi dacă vreți gaz în locuință, dincolo de poarta și gardul de intrare în curte, aceea nu mai este treaba primăriei. Pentru partea interioară trebuie din nou, cerere, deviz de lucrare, unde vreți să puneți gaz, în bucătărie, etc. Apoi vă cumpărați un aragaz. Până aici nu costă prea mult, dar depinde cum e casa, poate ajunge la 1000 de lei.
Vreți să vă încălziți casa cu gaz? Prevedeți în devizul interior locul de racord al centralei termice pe gaz. Cumpărați centrala termică pe gaz. Cumpărați și puneți în toate camerele caloriferrcare vor fi deservite cu agent termic, apă încălzită de centrala termică pe gaz. O firmă va poziționa și va cupla caloriferele în camere și le va uni cu comducte pe ele și chiuvetele din bucătărie. vana de la baie și dușul de conducta de apă caldă cuplată cu centrala termică. Am presupus că satul este cuplat cu o rețea de apă și canalizare. După ce toate acestea sunt rezolvate, plătiți factura de gaz, atât cât consumați.
Am răspuns cât de serios am putut.
Racordarea la gaz este scumpa peste tot, nu are treaba cu primaria de la tine. Teava este ieftina dar proiectarea si manopera sunt scumpe, gandeste-te ca este vorba de gaz, nu poti lasa pe oricine sa se ocupe de asta pentru ca cea mai mica greseala poate provoca o explozie.
Nu stiu cat costa lemnele, n-am idee care varianta ar fi mai ieftina.
Racordarea nu este gratuita nici la gaz nici la electricitate, preturile sunt chiar mari.
Factura de gaz e foarte mica daca doar gatesti pe ea
in momentul in care incalzesti, se urca pe, pereti
6mii de lei in mod categoric nu merita, din cate stiu eu cel mai ieftin e incalzirea pe lemne, chiar daca s-au scumpit, iar problema la incalzirea pe lemne e ca 80% din caldura se pierde din cauze de dotari proaste, cum ar fi o soba de teracota este una dintre cele mai proaste idei de incalzire, din cauza ca soba nu se incalzeste de la partea de sus a flacarii (care e cel mai calda) deci majoritatea caldurii se duce direct pe horn si afara, ci numai din caldura radiala, care inseamna clar pierdere mare
iar primaria foarte probabil ca scoate o spaga serioasa din treaba asta, de aia merge din casa in casa si ii da cu reclama la racordare
plus ca s-ar putea sa dai banul si apoi sa iti iei teapa grupa mare, in functie de cat de bogat e satul, s-ar putea sa se racordeze mult prea putini, asa ca firma furnizoare sa o lase balta pentru ca ii costa prea mult intretinrea raportat la profit
si sa nu te gandesti la intretinere aia 50m pana la tine, e vorba de intretinerea racordarii intregului sat la reteaua de gaz, care poate avea kilometrii (in functie de pozitia satului)