O centrala combinata lemne + peleti, care poate fi folosit si cu carbune (cocsificata).
Fa un calcul! Eu am platit 270, 40 lei pentru 120 metri cubi de gaz consumati pe luna martie. Pe aprilie s-au mai scumpit dar nu mi-a venit factura. La casa copilul meu a platit si peste 900 lei in conditiile in care gazul, pana la anul este reglementat. De la anul daca se liberalizeaza va fi vai si amar. Eu, daca era sa platesc totul, era 782, 85 lei dar mi-au redus 512, 45 lei. Nu stiu cat este metru ster de lemne la voi dar eu, la casa, cu 3 focuri, in soba, consumam cam 10 metri. La centrala am inteles ca se consuma mai putin. Centralele pe peleti se zice ca au randament aproape de 100%. Ideea este ca nu stiu cati peleti consuma o centrala si cat costa. mergi si vezi cat is preturile! Eu cred ca o centrala combi (lemne si peleti si i se zice mixta) ar fi mai buna decat gazul daca stai intr-o zona cu lemne multe.
Cel mai ieftin este momentan pe lemne, apoi pe peleti, iar cel mai scump pe electric.
Invers proporțional cu pretul este insa confortul. La lemne trebuie sa aprinzi focul si sa alimentezi cel putin o data pe zi, pe peleti de obicei saptamanal (depinde de capacitatea rezervorului); apoi trebuie sa depozitezi si sa cari lemnele sau sacii, sa indepartezi cenusa, sa cureti hornul, in timp ce la curent nu ai nici un stres. Si nici horn.
Eu detin o centrala pe peleti de 50kw, pentru o casa cu etaj de peste 250 mp2 utili, tot asa nu am gaze, initial am avut centrala pe lemne insa am renuntat la ea, de ce? astea sunt motivele:
1: in cazul in care lemnele nu sunt taiate trebuie sa mai cheltui niste bani pe : taiat, crapat
2: cara lemne la centrala
3: trebuie sa te duci sa incarci centrala odata la 2-3 ore
4: trebuie sa deschizi mereu usa la centrala, se face fum, intra aer rece etc.
5: cenusa multa, curatat des
cred ca as avea si mai multe motive daca stau sa ma gandesc.
De ce am ales centrala pe lemne, in primul rand randamentul si confortul, eu avand centrala pe peleti cu un buncar de 350kg il incarc la o saptamana doua in functe de consum, frig, centrala mea is regleaca puterea (kw) in functie de necesitate si temperatura din camera unde am termostatul, cenusa putina, o curat la o saptamana (doar cenusa si camera de ardere), nu trebuie sa ies din casa sau sa ma duc la centrala ca sa o pornesc, o progamez si ea isi face treaba, cei drept inainte peletii de calitate sacul era 17 lei, acum sunt mai scumpi, dar daca e sa ma gandesc la confortul pe care il am, nu stau sa crap lemne, sa aprind focul, sa stau langa el sa verific daca se aprinde si ma duc din 2 3 ore la el sa verific, sa bag lemne etc, am ales sa schimb centrala pe lemne cu una pe peleti.
Cea mai eficientă metodă de încălzire este cu pompă de căldură (apă-apă sau aer-apă). Nici astea nu scot fum, merg pe curent și au avantajul că produc mai multă căldură decât o centrală electrică de aceeași putere.
Mai adaugi niște panouri fotovoltaice, o eoliană și deja începi să fii măcar parțial independent dpdv energetic.
PS: alt avantaj la pompa de căldură este că vara face răcoare, nu mai ai nevoie și de a.c.
Încălzirea pe care nu o pornesti de exemplu un reseu pe care nu il bagi in priza niciodata
adica izolatia termica este mult mai buna de cat incazirea
alfel orice altceva costa
asa ca discociaza apa in oxigen si hidrogen si pune un motor de autoturism care merge pe apa si acel motor va incalzi casa
poate prin curentul electric prin care el il fabrica fie prin caldura degajata de catre frecarea segmentilo
Cea mai rentabila este cea electrica,ma refer ca si randament.
Ca si bani aia pe gaz,electric este curentul f scump.
Multi se pling de la centralele pe gaz cas scumpe etc ca e mai buna aia pe lemne.
Dar ei se pling pentru ca nu au folosit centrala pe lemene si nu stiu cei aia si ce caldura face.
Centrala pe lemne are randament scazut,f multa energie se pierde pe cos. Apoi nu poti controla caldura ce o ai in casa,cum nu mai bagi pe foc s-a dus si caldura, ori se duce incet incet.
Deci ai caldura neuniforma, asta odata, apoi este munca, trebuie sa afci focul mereu, poate si de mai multe ori in decursul unei zile.Treb sa faci rost de lemne,sa le tai,sa le depozitezi,sa le duci apoi unde este centrala,sa cureti centrala si etc.
Cetrala pe gaz iti poate da caldura constanta tot timpul pe cand cea pe lemne nu,te poti trezi noapte cu bruma la gura daca vine un frig mai tare.
Acum in RO vremea sa ma imblinzit,nu mai este cea fost odata, de aia au noroc astia cu centralele pe lemn.
Omu nu pune toate astea la socoteala, zice ca este munca lui, dar tot munca este, care ar trebuie pusa la calcul.
Viitorul este al centralei electrice, are randament 100% este f eficeinta si comoda, nu elimina noxe poate daca curentul folosit a fost obtinut cu poluare.
Dar viitorul asta este, se vede clar de pe Luna.Ce trebuie sa faci pentru a micsora costurile la centrala eletcricia? Sa izolezi casa f bine, dar nu asa cum o fac romanii, trebuie facuta o izolare cit mai eficienta.Cum am zis romanii nu stiu sa izoleze nimic, bani irositi.
Deci izolezi casa asa cum trebuie, apoi poti pune centrala electrica si o sa fii la cost ca si aia cu gaze si case izolate prost.
Din punctul meu de vedere, GPL, mi se pare cea mai comoda varianta in cazul in care nu aveti gaz. Eu sunt foarte multumit de Viessmann Vitodens 050. Centrala se gaseste atat in varianta de 19 kW cat si 29 kW pe GPL. Curentul oricum este mai scump asta e clar, iar pe lemne ai grija alimentarii, a cenusii, etc